Tízévente rendezik meg a flamand Dendermondeban a Ros Beiaard elnevezésű látványos középkori játékot. A főszereplők: a csodaló, a négyesikrek, az Indián, a Mars és a Góliát.

Belgiumban jártam, a sör és a len hazájában. Itt már az 1300-as években fűszeres sört főztek a flamandok, a belga lenvászon lepedő pedig ma is fogalom. Nagy múltú nép nyomdokait követtem hát a hosszú órákig elnyúló körmeneten.

ros-beiaard-kezdo.jpg
www.rosbeiaard.be)

A flamandok szeretik az ünneppel egybekötött körmeneteket. A négyméteres magasságba tornyosuló óriásbábuk, az Indián, a Góliát és a Mars más fesztiválokon is szerepelnek, méltóságteljes tánclépésekkel vonulnak az utcákon. Még a középkorból maradtak itt, ahogy a lovas fesztivál többi szereplője is.

A mi fesztiváljainkkal ellentétben a helyiek itt nem puszta nézők. Ők lelkesednek és szerepelnek is! Beöltöznek, fújják a trombitát a rezesbandában, a tinik farkasjelmezben csattogtatják a fogukat, a nők Kopvleest, prássajtot osztogatnak a nézők között: a város apraja-nagyja kiveszi a részét az ünnepségből.

Aalst, a rivális

Ebben a mesében is szerepel egy jó – és egy rossz. A középkori Dendermonde riválisa a szomszédos Aalst volt, a két városka serfőző céhei és a takácsai állandóan vetélkedtek egymással. Az aalstiakat még ma is hagymásoknak gúnyolják, mert híres hagymaföldjeik voltak; legutóbb fricskából egy szállítmány hagymával lepték meg őket a dendermondeiak.

A rivalizálás fő oka azonban: Kinek van joga szerepeltetni a csodalovat, a Ros Beiaardot?

ros_beiaard_36.jpg
400 éves a csodaló, a Ros Beiaard feje (© www.rosbeiaard.be)

A legenda még a 8. századba nyúlik vissza, mikor is Dendermonde hűbérura, Aymon fiainak életét egy csodaló mentette meg. A fiúk négyes ikrek voltak, ezért lovagol a ló hátán azóta is négy fiú.

ros_beiaard_1.jpg
www.rosbeiaard.be)

Már a 15. században megépült az öt méter magas paripa, aminek megülése a fesztivál fénypontja. A fivérek szerepére sokáig csak négy egymás után született tősgyökeres dendermondei fivér pályázhatott, akik aztán hónapokig készültek a jelenésükre.

ros_beiaard_9.jpg
www.rosbeiaard.be)

A helyi iskolások ma is minden évben eldalolják a legnépszerűbb dendermondei rigmusokat.

Ki kell tenni magukért, hisz ünnepségük mára UNESCO-védettséget kapott, ahogy a főtéren álló harangtornyuk félszáz harangjának zengő játéka is.

Ehhez a toronyhoz csatlakozik a textilkereskedők csarnoka, amelyik az 1300-as években (!) épült: ez előtt kerül sor az apaetózisra, az örökéletű ló, a Ros Beiaard itt múlik ki a világból. A paripa akkor már 6 órán keresztül vonul a városkában, nyomában csepűrágókkal, fúvósokkal, akrobatákkal, lovakkal, fríz tehenekkel...

minden_reggel_ujno.sk_443.png

Az allegorikus kocsik után a helyi kézművesek, gazdák és állatkáik is felsorakoznak, juhok, libák, malackák, hattyúk. A paripa háta két méter széles, alatta háromszor váltakoznak a vivők, mert a 800 kilós lovat cipelni nem kis erőmutatvány; arról nem is szólva, hogy időnként felágaskodva visíttatja meg a nézőket. Na, ez a legnehezebb attrakció!

Mégis apáról fiúra száll a megtiszteltetés, a ló megülése. A felvonulás után a muskétások fegyverropogtatását éjfélig tartó utcabál követi.

ros_beiaard_34.jpg
www.rosbeiaard.be)

Magyarázat a képekhez

A hatalmas paripát egy hegedűs és egy bohóc vezeti fel. A hegedűs tíz évvel ezelőtt 13 éves volt, most 23 – s valószínűleg tíz év múlva is az ő vonója fog „játszani” a húrokon.

ros_beiaard_37.jpg
www.rosbeiaard.be)

A gólyaláb a középkorban nagyon elterjedt eszköz volt; itt, a felvonuláson mesteri műsorokat adtak a gólyalábas akrobaták.

ros_beiaard_25.jpg
www.rosbeiaard.be)

Előtte a pompás társzekereken fél évezred történelme vonult fel előttünk – ezeket hívják allegorikus kocsiknak. (Az élőképek engemet a régi május elsejei felvonulásokra emlékeztettek).

ros_beiaard_5.jpg
www.rosbeiaard.be)

Korhű jelmezekben pompáznak a muskétások, a dudások, a kobzosok, a lovas akrobaták, a hóhérok: a hosszú körmenet a lovagi tornák hangulatát idézi.

ros_beiaard_15.jpg
www.rosbeiaard.be)

Mi a különbség a flamandok és a hollandok között?

A flamandok is hollandul beszélnek, mint a hollandok, viszont a fllamandok katolikusok; s ez nagy differencia. A hollandok nyakas reformátusok, és puritánabb felfogásúak, mint a flamandok. A flamandok mindig is szerették a jó ételt, a szép ruhát, az élet cizellált örömeit.

ros_beiaard_21.jpg
www.rosbeiaard.be)

Érdekesség még, hogy a flamand nyelvjárások ma is élnek, ezért feliratozzák a belga tévében a szövegeket – Dendermonde lakói is más idiómát használnak, mint a szomszédos Aalst lakói. Dendermonde lakóinak száma amúgy 44 ezer, de az ünnepség alatt felduzzad 200 ezerre.

További képekért tekintsék meg GALÉRIÁNKAT!

⇩⇩⇩

Nagyvendégi Éva
Cookies