koronavirus_felirat.pngMi lesz a virágokkal? Megtelnek vajon tavasszal a virágágyások? Az igazi virágkertészt a virág színe és illata élteti. Jelképes, hogy a koronavírussal  fertőzött ember nem érzi az illatokat: ez a betegség első jele. Mi lesz veletek, virágkertészek?

konyvklubbbin39.old.jpg

A virágágyások egyelőre üresek
A koronavírus a kertészkedésre is komoly hatással van. A virágtermelők már javában dolgoznak, hogy mire valóban melegebb idő lesz, a nyitott vagy titkos kis kertek virágágyásaiba virágok kerüljenek. Viszont minden bezárt. A beszállítók, akik a virágüzleteket ellátták palántákkal vagy vágott virággal, bajban vannak. A tavaszi dísznövényeket most csak otthonról értékesítheti a termelő, már ha egyáltalán a vásárló hajlandó elautózni a telephelyére, illetve ha kiszállíthatják az árut. Ezáltal leszűkül a vevőkör. Madarász Attila (35, Andód) kertészmérnök szerint fontos, hogy ne feledkezzünk meg a virágokról. Hiszen a bajban még nagyobb szükségünk van arra, hogy valami szépen és harmonikuson pihenjen meg a szemünk. A szép látása gyógyír a zaklatott lélekre! Az andódi kertészmérnök édesapjával ketten viszik a családi vállalkozást, virágokat termesztenek, kerteket és köztereket parkosítanak.

– A kertészek bezártak – mondja. – A mostani helyzetben nem biztos, hogy az emberek első gondolata az lesz, hogy nosza, vegyünk virágot! A virágtermelők mindenképpen kieséssel számolhatnak, a becsléseim szerint 30%-os visszaesés várható. A termelőknek mindenképp át kell szervezni az eladást. A vásárló vágyni fog a virágra, mi pedig nem ülhetünk tétlenül, nem hagyhatjuk, hogy a gazdaság összeroppanjon, s minden, amiért eddig dolgoztunk, ebek harmincadjára kerüljön. Hisszük, hogy szükség van a munkánkra. 2008-ban a kialakult krízisben az emberek nem bírták fizetni a hitelt. Azt akarjuk, hogy ugyanez megismétlődjön? Ha a pénz körforgása megáll, akkor bizony még keményebb forgatókönyvet várhatunk.

 

„Az igazi virágkertész imádja a virágait! Alig várja, hogy enyhüljön a lég, s máris kint terem a kertben. A lapát és gereblye karjai meghosszabbításává válnak, szívverése lelassul, együtt lélegzik a széllel. Ujjai alatt megpuhul a föld, jó félórai kemény munkába telik az ágyás elkészítése. Már csak a virágok hiányoznak, hogy a kis kert életre keljen. Vet még egy pillantást a művére, mélyen beszívja a finom tavaszi levegőt...”

 

– A ti házatok táján mennyire vészes a helyzet?

– Úgy érzem, nálunk még nincs minden veszve. Nem olyan vészes a helyzet, mint más termelőknél, akiknek a kizárólagos profilja a piaci árusítás volt. A kora tavaszi dísznövények, mint az árvácska, boglárka kivéreztek, egyáltalán nincs kereslet irántuk. Ha a kertészetek és árudák egy-két héten belül kinyitnak, akkor még látok reményt a tavaszi áru – a balkonnövények, egynyári virágok – értékesítésére. Akkor a virág egy részét el tudjuk adni… Mi viszonteladóknak termesztünk virágpalántákat, illetve parkosítással foglalkozunk. Sajnos, a párkányi fürdő visszamondta a megrendelését és várható, hogy a bellegszencsei fürdő sem tart majd igényt a munkánkra. Annyira megállt a pénzforgás, hogy a parkosítást most nem engedhetik meg maguknak. A települések önkormányzataiban bízunk, hogy azok azért adnak a külcsínre. A mi munkadíjunk az önkormányzat költségvetésének nem jelent akkora érvágást, hogy visszakozzanak. Bízunk bennük! Azért sem kongatjuk a vészharangot, mert az eladást mindig áprilisra ütemezzük. Akik jóval korábban indultak, azoknak most nagy a veszteségük. Ugyanis a virágokat csak növekvő állapotukban lehet eladni, ugyanúgy a zöldségpalántákat is: megvan a maguk ideje. A virág gyorsan kinövi a maradék földjét, megnyúlik, színe megfakul és eladhatatlanná válik. Lehetetlen a kis tégelyekben hónapokig jó formában tartani a növényt.

 

„Reménykedünk, hogy áprilisban a virágüzletek és a kertészetek kinyithatnak. Mi pedig örömmel szállítjuk majd ki nekik a virágpalántákat, csak jöjjön a vásárló...”

 

– A faiskolákat is érinti a kialakult pandémia?

– Az évelők, a díszbokrok, a fák eladását a járvány nem érinti ennyire. A nagyobb horderejű megrendelések az önkormányzatoktól érkeznek, és a vállalati parkosítások továbbra is működnek. A családi házak parkosításáról, a kertek karbantartásáról viszont le kellett mondanunk.

– Győzitek a kertészetben lévő munkálatokat?

– Három szezonális munkaerővel dolgozunk, győzzük a munkát. A kertészetünknek két telephelye van, egyelőre az óvintézkedéseket betartva továbbra is dolgozunk. Szerencsénk van, senki sem betegedett le, nem kényszerült karanténba. A megrendelt áru megérkezett, így holnap ültetünk. Az önkormányzatok díszládáiba ültetjük ki a virágpalántákat, hogy két hónap múlva kiszállíthassuk őket. Május végén kerülnek ki a közterekre.

M. Ando Krisztina

Kapcsolódó írásaink: Rekviem a piacokért
                                    Vásárolj lokálisan, akár honlapról
...
 

web-bannerek-hirlevel-01_5.jpg

Új Nő csapata
Cookies