Már az 1890-es években végeztek mellnagyobbítást paraffinnal. A paraffin-injekcióval egy osztrák orvos kezdett el dolgozni, de fertőzéssel járt.

Később, a húszas években saját zsírral töltötték fel a mellet, de a zsír hamar felszívódott, torz mellformát hagyva maga után. A második világháború után lett népszerű a szilikon: japán prostituáltaknak injekcióztak be tiszta szilikont, hogy megfeleljenek az amerikai katonáknak.

sooldat-szilikon-kezdo.jpg

Az injekciótól az implantátum feltalálásáig újabb 15 év telt el. Először üvegből, elefántcsontgolyóból, gyapjúból készítettek implantátumot. Ezek sokszor eltorzultak, majd összeforrtak a szövetekkel, és eltávolításuk lehetetlen volt. Majd szilikonimplantátummal kísérleteztek, de a szilikon bejutott a véráramba, és daganatok alakultak ki. Végül 1961-ben Thomas Cronin és Frank Gerow orvosok kifejlesztettek egy testbarát, szilikongumiból készült zacskót, amit folyékony szilikonzselével töltöttek meg.

A kilencvenes években azonban a szilikonimplantátumokat betiltották, mert orvosi vélemények szerint több autoimmun betegség kialakulásában is közrejátszottak. Miután az USA tudományos akadémiája ezt az állítást tanulmányban cáfolta, 2000-től újra engedélyezték a szilikon használatát.

Sóoldatos

A szilikonnal egy időben egy francia orvos feltalálta a steril sóoldattal töltött implantátumot. Mikor a szilikont betiltották, ez lett a nyerő! Először a tasakot beültették a mellbe, majd sós-vizes oldattal töltötték meg. (Hátránya az volt, hogy hamar leeresztett.)

Számít a külső!

Betiltása óta a „szilikonzacskó“ rengeteg újításon esett át. Forgalomban vannak a folyékony szilikonnal töltött implantátumok is – de a kohezív géllel töltöttek számítanak modernnek. Ezek úgymond szivárgásmentesek, még a tok sérülése esetén sem folyik szét a töltőanyag a szövetek közé... A legnagyobb formaválasztékot ma az Allergan implantátumok adják. Ezeket is különféle formában és felszínnel gyártják.

hirlevel_web_banner_1_223.jpg

A választék igen nagy. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen az implantátum fala! Először a sima felület hódított, viszont ez könnyen elmozdulhat, elcsúszhat, így azonnali cserét igényel. Kiderült, hogy a felszín mintázásával, érdesítésével csökkenthető a tokzsugorodás is. Ezért elkezdtek makrotexturált, illetve poliuretán külsejű implantátumokkal kísérletezni – ezek felülete már érdes. Magyarán: olyanok, mint egy tépőzár, szinte beletapadnak a szövetekbe. Előnyük, hogy az implantátumot stabilizálják, ami egyben a hátrányuk is, mert nehéz behelyezni őket. (És még nehezebb kivenni, mert tapadnak.) Kicsit keményebb érzést keltenek, s mivel a héjuk vastagabb, jobban észrevehető rajtuk a gyűrődés és a hullámzás, az úgynevezett „rippling“.

Tilos!

2015 óta ezeket az erősen texturált felületű implantátumokat nem javasolják, egyes országokban be is vannak tiltva. (Nálunk nem.) 2019-ben a gyártók visszahívták a poliuretánhab-felszínű implantátumokat az USA-ban, ugyanis bizonyítottnak találták, hogy kapcsolat állhat fenn a tokok érdes felszíne és a nyirokdaganatos megbetegedések (BIA-ALCL) között. Azóta kifejlesztették a mikro- és nanotexturált felszínű implantátumokat – ezek ma a legújabb típusok, és a hírek szerint veszélytelenek. Viszont – ahogy az előbb írtuk – nálunk és több más európai országban továbbra is alkalmazzák a poliuretán implantátumokat.

A plasztikai sebészek azzal érvelnek, hogy az érdesebb fal miatt kisebb az esély a tokosodásra. Szlovákiában ezért sok nő ezeket választja!

Örökös garancia?

Ma sok gyártó örök életgaranciát ad a protéziseire, azonban ez nem jelenti azt, hogy az implantátumok életünk végéig a testünkben maradhatnak. Egységesen 10 év kihordási időt határoztak meg a felelősök. Fontos, hogy a kliens évente ultrahangos emlővizsgálaton vegyen részt.

mell-illusztracio.jpg

Szabályok

A mellnagyobbító műtét után egy évig nem szabad teherbe esni. Az implantátumnak ugyanis legalább három hónap szükséges ahhoz, hogy kellőképp beágyazódjon, és a megnagyobbodott mell csak fél évre rá nyeri el a végleges formáját. Szoptatást követően egy év után lehet a leghamarabb mellnagyobbítást végezni. Terhesség, szoptatás, illetve nagyobb hízás, fogyás után megnő az esély a korrekciós műtétre. A jó orvos mindig felhívja a kliens figyelmét arra, hogy szülés után ajánlott inkább a mellkorrekció vagy -plasztika. A műtét egy-másfél órás altatási idővel jár. A mellkorrekciós műtét akár három óráig is eltarthat. A mellfelvarrás implantátummal kiegészítve szintén kombinált műtétnek számít. A megereszkedett, lógó mellen lévő felesleges bőrt eltávolítják, és megfelelő pozícióba helyezik a mellbimbót, hogy esztétikusabb legyen.

–ando, nagyvendégi–
Kapcsolódó írásunk