A Spartan Race verseny a nevét a spártai katonákról kapta, akik jeleskedtek a harcművészetekben.

A hobbifutásnál a jelszó a NYÚJTÁS – és a helyes testtartás legyen. És a fokozatosság elve. Rengeteg blog segíti ma a futó nőket. (Ilyen például a futasrolnoknek.hu) Egyik újságíró kolléganőnk, az andódi Száz Ildikó pedig hangulatos futóblogot vezet, abba is érdemes bepillantani. Amikor edzőcipőt húzunk, és kimegyünk a szabadba, elsősorban élményre vágyunk. Kiszakadni a mókuskerékből, mert futás közben egyedül lehetünk önmagunkkal, a természettel, a jelennel – és magával a futással. Futásra a kora reggeli és az esti órák tökéletesek.

Ha IGAZI megméretésre vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a divatos Spartan Race-t. Itt akadályok gondoskodnak arról, hogy akciófilmekbe illő jeleneteket produkáljunk. Aki volt katona, annak azért lesz izgalmas, aki pedig nem, annak itt a lehetőség, hogy megmutassa: benne is G. I. Jane vér folyik. Ám az sem baj, ha Benjamin közlegény válik belőle, a távot mindenki a saját tempójában teheti meg. 

Mi az a Spartan Race? Amerikából hódította meg a világot. Ez egy különleges futóverseny, katonai akadályokkal. Több típusa van. A kezdőknek ajánlott szakasz a Sprint. Ez a legrövidebb táv, ahol több mint 5 km-es távot, és vagy 20 akadályt kell leküzdeni. A táv teljesítése nincs időhöz kötve. Aki nem teljesít egy akadályt, annak büntetésként 30 burpee-t kell csinálnia (álló helyzetből kell lemenni guggolásba, abból fekvőtámaszba és vissza guggolás és felállás). A Super versenyeken teljesítendő táv meghaladja a 13 km-t, és itt már 25-nél több akadály van. Maga a terep is keményebb. 

A Beast a legnehezebb! Ennél több mint 20 km-es a táv, és több mint 30 akadályt kell legyőzni. Az akadályok nehézségi fokozata itt a legmagasabb. Aki mindhárom versenyt teljesíti az évadban, Trifecta éremmel büszkélkedhet. A világbajnokságra csak meghívásos alapon lehet kijutni, az elért eredmények alapján. (Tavaly a magyarok és a szlovákok is kijutottak, az idei pedig szeptemberben Sierra Nevadában lesz.) A verseny kitalálói gondoltak a gyerekekre is: már létezik a Spartan Kids is. Itt a fő hangsúly a csapatmunkán van, illetve azon, hogy a gyerekek kellően sárosak legyenek. Nagyon sok nő indul Spartan versenyeken! Aki teljesíti a Spartan Race bármelyik típusát, joggal lehet magára büszke, hiszen kitartásból is jelesre vizsgázik.

A Spartan Race-t 2011-ben találta ki hét „őrült” ultraversenyző, és rövid idő alatt meghódította a világot. Komoly feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy megrendezzenek egy ilyen versenyt valahol. 

Környékünkön komolyabbnak számít a piliscsévi Spartan futóverseny, de sokan beneveznek Nyitrára vagy Kassára is 

Bennfentes információk Hogy egyszerre ne 5 ezer ember rajtoljon el, általában 250 fős futamokban indulnak a résztvevők. Van az úgynevezett elitkategória-futam, s utána indulnak az open futamok, amelyeket amatőrnek nevezhetnénk. Bár az elitben sem csak profi versenyzők indulnak (mert hát nincs is ilyen, hogy akadályfutó versenyző, annyira új sportág ez még).

MÉG MINDIG A SPARTANRÓL
A nevező dönti el, hogy melyik futamban indul. A pálya jobb állapotban van egy első futamnál, de korán kell kelni, és erős emberekkel kell versenyezni. Amikor meg az utolsó futamban indulunk, egy sereg akadálynál várakozni kell, mert feltorlódik a sok ember.

• Ha elrontunk valamilyen akadályt, akkor 30 darab négyütemű fekvőtámaszt kell lenyomni (mint írtuk fentebb), és ez futás közben nagyon fárasztó tud lenni. • A legtöbben csapatban indulnak, vannak 15-20 fős csapatok is (sok a haveri társaság vagy az összeverbuválódott munkahelyi közösség), és ilyenkor a legjobb négy idejét adják össze. Olyanok is vannak, akik csak túraszerűen végiggyalogolják a távot, és így teljesítik az akadályokat. • Ám ez is nagy kihívás, hiszen így is bele kell menni a jéghideg vízbe, át kell gázolni egy derékig érő folyón, fel kell mászni egy nem rövid kötélre, óriási súlyokkal kell szaladgálni. • Állandó része a versenynek, hogy homokzsákot, különböző nehéz tárgyakat, farönköket, sziklát kell cipelni, és egy versenyen akár három-négy ilyen cipelős akadály is van. Tehát nem kell ahhoz futni, hogy elfáradjon az ember… Érvényes, hogy a futók elsősorban a közösségi élményért jönnek ide. • Ha dimbes-dombos a pálya, az a sík vidékhez szokott versenyzőknek nehezebb, mert arra nem tudnak felkészülni.

A legjobbak azért versenyeznek, mert ki akarnak jutni a világbajnokságra. Ehhez meg kell érni, s csak a második-harmadik verseny után jön rá az ember, hogy ez „nagyon fekszik nekem”. A világbajnokságra az elit kategóriából lehet kijutni.

A nézőnek nem unalmas? A rajt és a célterület általában tartalmazza az akadályok harmadát-felét, és itt látványos akadályok vannak. Vannak nyolcas vagy lóhere alakú pályák, a versenyző tehát többször visszafut ugyanoda, éppen azért, hogy az ott várakozók minél többet lássanak a versenyből. Például a „mocsárba merülés” jó szórakozás a nézőnek is. Jó a szurkolói hangulat, mikor bénázunk az akadály leküzdésekor. • A beérkezéskor van sokszor a dárdadobás is. (Maga a rajt reggel héttől kettőig tart, öt-hat óra, és a befutás is kb. ennyi idő, folyamatosan érnek be a versenyzők a célba.)