Mikor Amerikában jártam, tátva maradt a szám a csodálkozástól: az ötvenes nők negyvennek se néztek ki, a bőrük sima volt, szemük igéző. Ez a hormonterápiától van, súgta meg az ott élő barátnőm. Amerikában más az orvosok hozzáállása a hormonpótláshoz, mint nálunk. Igaz, hogy ott kongatták meg a vészharangot is, miszerint a túlzásba vitt hormonpótlás nem tesz jót, sőt, rosszat is tehet. És azóta a hormonpótlásról annyi borzasztóságot összeírtak már... Ha a klimaxban hormont szedünk, meghalunk trombózisban és rákban. És mikor a menopauza tüneteire panaszkodunk, az orvosok elküldenek a patikába növényi ezt-azt, csodahormont venni. Addig, míg meg nem értem, nem értettem, hogy mit jelent a mondat: „A női hormonoknak védőhatásuk van.” Vagyis védenek a különböző betegségek ellen, amelyek ott leselkednek a sarkunkban. Na, aztán két évvel ezelőtt megértettem, mikor megbetegedtem a pajzsmirigyemmel. Mert változókorban felhúzzák a vaskaput, és szabad az út a betegségek előtt...
–néva–

barbara-hutton.jpg
A leghíresebb amerikai modell Lauren Hutton, aki hetvenévesen a Vogue címlapjára került. Nem véletlenül írja felül rúzzsal a tükrét: szép és szexis...

A női hormonok nemcsak a fogamzóképességet biztosítják, hanem a nő egész testére is hatnak. Ezt a nő egészen addig észre sem veszi, amíg a petefészek működik. Ám ha leáll, kezdetét veszi a válság: bekövetkezik a rettegett klimax – meséli dr. Petróczi István szülész-nőgyógyász, aki az elsők között kezdett el foglalkozni Magyarországon a nők hormonpótlásával. Harmincéves praxisa alatt letette az USA Menopauza Társaságának licenc-vizsgáját, tagja a Magyar Menopausa Társaságnak, és azóta is arra bátorítja a nőket, hogy merjenek hormont szedni, mert nincs abban semmi ördöngösség. Sőt! Már fiatalkorban érdemes hormontérképet készíttetni, hiszen már akkor kimutatható, hogy „mit tud” a petefészek. (Igazság szerint a fogamzásgátló tabletta kiírása előtt mindig hormontérképet kéne készíteni, s csak ez alapján írhatnák fel az antibébi-tablettát. Sajnos, nem ez történik.)

– Milyen megpróbáltatásokon megy át egy nő, amikor változókorba ér?

– Ha a peteérés megszakad, és már nem olyan tökéletes a hormontermelés, mint azelőtt, akkor csökkenni kezd a nő libidója. Ezzel kéz a kézben jár a hüvelyszárazság, a szájszárazság, a szemszárazság, a nőnek tönkremennek a fogai, elvékonyodik a haja, valamint a női hormonok hiánya miatt a hangja mélyülhet, férfiassá válhat. Emellett kialakulnak a ráncok, amire a nők nagyon érzékenyek. Egyszóval: tönkremegy a női test, aminek a szépsége az egyik legfőbb vonzerő. Mert a nők az önértékelésüket még mindig arra alapozzák, hogy hogyan néznek ki... Megemelkedik a koleszterinszint, a vérzsír- és a vércukorszint, lerobbannak a májfunkciók. Ezek a változások mind-mind súlyos következménnyel járnak, mert a nő életét rövidítik. Persze, ma már vannak koleszterincsökkentő gyógyszerek, és a vércukorra is ott az inzulin, de sokkal egyszerűbb visszamenni az origóhoz, vagyis a hormonokhoz.

– Ez tehát azt jelenti, hogy a petefészek hormonjait pótolni lehet?

– Így van. A nőt a hormonok teszik széppé, és ezeket a hormonokat igenis pótolni lehet. A hormonpótló gyógyszerekről azonban sok rémhír terjed, a hölgyek pedig hajlamosak egymást csacskaságokkal megijeszteni. Pedig a legfontosabb tüszőhormont, az úgynevezett ösztradiolt képesek vagyunk mesterségesen előállítani. Fontos tudni, hogy ez nem olyan, mint az aszpirin, ami nincs jelen a testben. Az ösztradiol természetazonos hormon, ami ugyanúgy hozzátartozik a női testhez, mint a sárgatesthormon, amelyet algából állítanak elő. A hölgyek mégis tiltakoznak: Hormont? Azt már nem! Az veszélyes! Pedig olyan ez, mintha egy új petefészket ültetnénk be a nő testébe! – mondom mindig.

– Ha jól értem, ez a hormon megújítja a női test működését?

– Ha a nő időben elkezdi szedni a megfelelő hormont, akkor az megállíthatja őt a lejtőn. Jó példa erre a feleségem, aki 25 éve szedi a hormonpótló gyógyszert, és ennek köszönhetően hihetetlenül jól néz ki!

– A legtöbb nőgyógyász ellenzi a hormonpótlást. Miért?

– Az orvosok maguk beszélik le a nőket erről, mert nekik ez külön munkát jelent, jelentést kell írniuk a hormonpótlás hatásáról. Egyszerűbb a nőket azzal ijesztgetni, hogy a szájon át szedhető hormon káros, természetellenes valami, és megnő a trombózis, a szívinfarktus és az emlőrák kockázata... S a nőknek a mellük a mindenük! Tudni kell, hogy a női mell ráadásul a hormonellátottságtól függ, tehát annak a nőnek van szép melle, amelyiknek jól működnek a hormonjai... Na mármost, kérdem én: a hormon, amit a saját mellük termel, az nem okoz rákot, ám ha szájon át szedik, az meg igen? A valóság az, hogy aki nem szed hormont, annál ugyanúgy kialakulhat az emlőrák. 

– Meddig lehet a hormonpótlást adni?

– Olyan ez, mint az inzulin: a nők életük végéig szedhetik. A nő vagy szenved a klimaktérium áldatlan hatásaitól – vagy él a 21. századi tudomány vívmányaival. Ha fáj a feje, akkor is fájdalomcsillapítót vesz be. A klimax azonban sokszor sokkal kellemetlenebb tüneteket produkál. Az orvos mégis azzal nyugtatja a nőt, hogy ez egy természetes folyamat. Igen ám, de miért ne tegyünk ellene, ha rossz? Ha a nő beszedi a gyógyszert, a libidó csúcsra jár, és hirtelen minden helyreáll. Azokban az országokban, ahol a nők erről máshogy gondolkoznak, bizony látványosan szebbek is. 

– A gyógyszeres kezelés előtt szükséges az általános kivizsgálás?

– Hogyne! A hormonpótlást egy kőkemény kivizsgálás előzi meg. Szigorúan ellenőrizzük a májfunkciókat, a vérzsírokat, a vércukrot, a vizeletet, és én most újabban bevezettem még egy kivizsgálást, a ROMA indexet (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm), ami a petefészekrák kiszűrésének lehetőségét jelöli. Hogy erre miért van szükség? A petefészekrák egy gyilkos betegség: a kezdeti stádiumot ultrahanggal nem lehet látni, már csak azt, ha nagy a baj. Ezért Hollandiában kitaláltak egy vizsgálatot, amellyel két tumormarker, a CA–125 és a HE4 kombinációján keresztül kimutathatóvá válik. Ezenkívül évente ajánlott az emlőultrahang és a mell speciális röntgenvizsgálata, a mammográfia. Tudom, hogy egyik nő sem szereti, ha a cicijét összenyomják, de a szűrés tényleg elengedhetetlen: a mellet meg kell nézni, nincs mese! Az utolsó fontos vizsgálat pedig a csontsűrűség mérése. 

– Ez utóbbira miért van szükség?

– Minden embernek félévente megújulnak a csontjai, a csontállomány kicserélődik. Amikor a hormontermelés leáll, a nő csontozata is tönkremegy, és jelentkezik a csontritkulás. A nő törékeny baba lesz, amiből nagy bajok származhatnak: könnyebben törhet a gerinc vagy akár a combnyak is. Ám ezeket mind meg lehet akadályozni a hormonpótlással. Viszont érdekes, hogy a kövérek esetében a csontritkulás kockázata jóval alacsonyabb! Tudniillik a mellékvesekéreg az ellenkező nem hormonját termeli, tehát a nőknél a hím nemi hormon van többségében jelen, amit a zsírszövet női hormonná alakít. S minél több a zsírszövet, annál jobban jár a nő. A teltkarcsú hölgyek hiába mérgesek a kövérségükre, ebben a játszmában ők járnak jól.

– A klimax tünetmentesen is érkezhet? Vagy esetleg túl hamar?

– Nem minden nő veszi észre a menopauza beálltát, mert nincsenek pregnáns tünetei, de a változókor levét ugyanúgy megisszák ezek a nők is. Mondjuk, megemelkedik a koleszterinszintjük. Ugyanakkor létezik a korai klimaxszimptóma is, amikor a petefészek-működés egy általunk ismeretlen oknál fogva leáll. Van egy 27 éves betegem, akinek a petefészke bemondta az unalmast – és amíg él, gyógyszert kell szednie.

– Jelenleg már többen foglalkoznak hormonpótlással, mint a praxisa legelején?

– Nem állunk győztes pozícióban. Hátrányt jelent a rendszeres felülvizsgálás, mert ennek maguk a nők a legnagyobb ellenségei. Amikor rájönnek, hogy évente szűrésre kell járni, akkor már nem is kell nekik a hormonpótlás. Miközben tudomásul kell venni, hogy a női hormonoknak áldásos hatásuk van. S hogy miért támadják ennyien? Az újtól való félelem és az emberi butaság miatt. Egyszerűen nem akarják elfogadni a tudomány haladását, ami igenis jót szeretne tenni az emberrel, vagyis a nővel.

 

 

A férfiakat is eléri a klimax Igaz, ők más tünetekkel szembesülnek, de nagyon rá tudnak görcsölni a szexuális teljesítményük csökkenésére: mire lesznek még képesek, mi van még bennük? Náluk is megjelenhet az alvászavar, az ingerlékenység, a hőhullám. Mivel csökken a tesztoszteronszint, már nem annyira élvezik a szexet, amiért sokszor a nőt okolják, és másik partnert keresnek. 
– Beszéljünk a férfiakról. Mit kell tudni az ő változókorukról?
– Köszönjük a kérdést! – mondja a doktor úr. – Míg a női hormon egy csoda és egy áldás, addig a férfihormon egy igazi gyilkos. Minél több egy férfi hímnemi hormonja, annál rövidebb ideig él. Ráadásul mindenféle rosszat okoz neki: emeli a koleszterinszintet, a vércukorszintet, s a szívre is rossz hatással van. Mondok egy példát: Törökországban és Koreában a középkortól az újkorig kasztrálták a férfiak egy részét. Mit gondol, hogyan alakult a kasztrált férfiak élettartama? Ezek a férfiak 30-40 évvel tovább éltek! A nők mindig azt kérdezgetik, hogyan segíthetnének azon, hogy a férjeik is tovább éljenek. Csak egyet tudnak tenni: kasztrálják őket! Persze, ez csak vicc volt, de a férfitermészet egészen más, mint a női. A pasik mindig erőpozícióból indítanak, s ennek aztán jól megisszák a levét. Az izgalom, az adrenalin, a „fickóskodás” – és a hormonok mind rövidítik a férfiak életét.

Derzsi Bernadett