Megszületik a gyerek – és vége a szexuális életünknek. Nincs hol, és nincs mikor. A pici miatt nagyon nehéz. A serdülővel még nehezebb. Mi hát a megoldás? Legyen? Ne legyen? (Mármint szex.) Szex nélkül viszont – meghal a házasság.

Fiatalon sokat törjük a fejünket, legyen-e egyáltalán gyerekünk. Nem nagyon akaródzik elcserélni a kényelmes és sima aszfaltutat egy ismeretlen, göröngyös, gazzal benőtt és csípős szúnyogokkal teli gyalogútra. Ezen az úton csak bukdácsolni lehet. „Gyerekkel teljes a család – mondják ragyogó arccal a kismamák. – Milyen szép így az élet. Meg a kapcsolat.” „A szexnek azonban lőttek – teszik hozzá a szókimondók. – Csak annyiszor vagyunk együtt a férjemmel, ahányszor a baba engedi.” Mi a megoldás? Balkézi szex? (Ehhez a férj folyamodik.)

szerelmi-utikalauz-hazasoknak-kezdo.jpg
(© Rob Dobi)

Ne tervezzen

A gyerek születésével minden megváltozik a hálószobában.

Ica (harmincéves): „Elterveztük, hogy az estét kettesben töltjük. Gyertyafényes vacsora helyett azonban az éjszakai ügyeletre rohantunk, mert a gyerek fulladásos légcsőgyulladást kapott. Azóta semmit nem tervezünk, inkább szabad folyást engedünk az eseményeknek. Így sokkal titokzatosabb minden.” Saci két fia állandó őrséget tart. „Néha az az érzésem, hogy összebeszéltek. Ha az egyik elmegy, a másik otthon marad, ha egyikük elalszik, a másik ébren van. Mintha megfogadták volna, hogy vigyázni fognak, nehogy apa hozzáérjen anyához.” A kamaszok is meg tudják keseríteni a szülők életét. Renáta mondja: „Amíg kicsik voltak a gyerekek, megvártuk, míg elalusznak, és miénk volt a pálya. Most kamaszodnak, és a hálószobát csak egy vékony fal választja el a szobájuktól. A múltkor szombat reggel, mikor még aludtak, egyszerűen rájuk zártam az ajtót.”

A szex élteti a szerelmet

Hosszú távú kapcsolatban a szexnek fontos szerep jut, ezért óvni és ápolni kell. Az állatvilágban a megtermékenyülés után a nőstények elveszítik érdeklődésüket a párzás iránt, a hímek pedig új nőstény után néznek. Egyedül az ember nőnemű egyedei képeznek kivételt. Az ősasszony oldotta meg a dolgot: az ovuláció időszakán kívül is képes volt az együttlétre, mindig, amikor a férfi csak akarta. Így kerülte el a veszélyt, hogy a párja elhagyja, hiszen ez a megfogant utód halálát jelentette volna – a férfi nélkül a nő éhen hal.

A szex tehát régen is, ma is összekötő kapocs a férfi és nő között, ez tartja együtt a párt, hogy felnevelje a gyermekét. Ha romantikus oldaláról nézzük a dolgot, úgy is fogalmazhatunk, hogy a szerelem velejárója a szex, a szex pedig életben tartja a szerelmet, mert a legmélyebb érzelmeket ébreszti.

Amit a férfi nem kap meg otthon, megkeresi máshol

Margó: „Amikor tizenkilenc éves voltam, megkörnyékezett egy harminchárom éves nős férfi. Nem volt szoknyavadász, »csak« a felesége nem akart lefeküdni vele. A férfi azt is elmondta, miért: egy éve szült, fáradt volt, nem volt kedve... Akkor felháborodtam, ma inkább csodálom, hogy a pasinak volt mersze kerek perec megmondani, mi volt a baj.”

Hatvanévesen is szükség van rá 

Gita hatvannyolc éves, és egy „holt” kapcsolatban él. Negyvenéves korukig heti két együttlét volt náluk a normális. Azután már csak havonta egyszer került rá sor. Ma már egyáltalán nincs köztük nemi kapcsolat – és a férje szerzett egy barátnőt. „Azért ment máshoz, mert már egyáltalán nem szeretkezünk. Őszintén bevallom, engem már nem érdekel a szex. Ráadásul a férjemnek merevedési problémái vannak, ami természetes az ő korában, de én még régi nevelést kaptam, és nem tudom rászánni magam semmi olyasmire, amivel segíthetnék neki. Így hát bekövetkezett az, aminek be kellett következnie: elmaradt a szex, elmúlt a szerelem.”

 • Hosszú kapcsolatban törvényszerűen ellaposodik a szex. Aki nem készül fel erre, később keservesen csalódik.
 • A nők nem mindig kívánják a szexet, néha kifejezetten terhükre van. Aki okos, tudja, hogy a szex lelkileg is közel hozza egymáshoz a párt. Ezért fontos, hogy gyakran szeretkezzenek, amíg a halál el nem választja őket egymástól.
 • A férfi és a nő teste negyvenéves kor táján megváltozik. A férfi szexuális étvágya harmincöt éves korától kezdve természetszerűleg csökken, mert kevesebb szervezetében a tesztoszteron.
 • Ebben a korban a nők 34 százalékának gondot jelent a nedvesedés, a férfiak 29 százaléka merevedési problémákkal találkozik.
 • A negyvenéves férfinak egy órára van szüksége az ejakuláció után, hogy ismét képes legyen a közösülésre – harmincéves korában ehhez elég volt húsz perc.
 • Időt kell adni egymásnak az együttlét során, nem szabad sürgetni a másikat. Ha nem lehet megszervezni, hogy a gyerekek ne legyenek otthon, akkor az is jó megoldás, ha a pár hétvégére szállodába megy.

elofizetes_uj_no_315.png

Amikor pici a gyerek...

Inginek van egy ötéves kisfia, aki igencsak szereti a szülei ágyában tölteni az éjszakát. Nemrég az apja megkérdezte tőle, meddig fog még velük aludni. A gyerek rávágta: „Ne félj, mindig!” Ingiék szinte már elfelejtették, hogyan néznek ki pizsama nélkül. Végül vettek a fiuknak egy világító autót formázó ágyat. S mi történt? Ők kötöttek ki a világító csudaágyban.

Sok asszony annyira elfárad a gyerek gondozásában, hogy eszébe se jut a szex. Csakhogy a szexet nem tanácsos elhanyagolni, bármennyire is szeretnénk. Nem normális, nem is egészséges, ha egy nőnek nincs ideje a szexre, vagy nem is kívánja. A terapeuta szerint ilyen esetekben nagyon is helyénvaló, ha egy stabil időpontot, napot és órát határoz meg a pár, amikor egymással foglalkoznak. Ez eleinte kínos, mert az érzelmek nem spontánul jönnek. De erre most ne gondoljanak. Vegyék figyelembe, hogy a gyerek megváltoztatja a befuttatott szexuális szokásokat. Úgy érzik, baj, hogy nem éreznek akkora vágyat és kedvet a szexhez, mint fiatal házas korukban? Higgyék el, ez mindenkinél így van.

Marianna sportosan fogta fel a változást. Van egy hatéves kislánya, aki éjszaka általában átvándorol a szülei ágyába, és reggel korán kel. Marianna ezért a hétvégeket jelölte ki a férje és a maga számára. Áldja a szombati és vasárnapi meséket, amelyeket a reggeli órákban sugároz a televízió. Pontosan tudja, melyik adóról meddig tart a mese, amelyet a lánya nézni szokott. A hang alapján tájékozódik, hogy hol tart a történet…

Ha a házaspár hosszabb ideig nem tud kettesben maradni, oldják meg úgy, hogy hétvégén menjenek el a víkendházba „takarítani”, és a gyereket bízzák rá a nagyszülőkre. Ez az az időszak, amikor a házaspár rájön, hogy többet ér a minőség, mint a mennyiség.

Sokkal jobb kéthetenként egy élményszerű, nagy együttlét, mint hetente kétszer a megszokott rutin. A szülés után sok nőnek erőt kell vennie magán, hogy képes legyen a szexre. Idővel azonban megjön a kedvük. A pszichológusok szerint egy fék dolgozik a nőkben, ami azt mondja: „Még ne legyen még egy gyerek!”. Ezért van az, hogy szülés után a nők nem kívánják a szexet.

Ha igazán fel akarják ébreszteni magukban a vágyat, ne szedjenek hormonális fogamzásgátlót. Hagyják ki például három hónapra, és érezni fogják a különbséget. Ehhez azonban egy megértő férjre van szükség, aki hajlandó óvszert használni. Rita véleménye szerint: „Soha többet nem szedek hormonális fogamzásgátlót. Azóta annyit szexelünk, mint eddig soha!” A férjével madarat lehet fogatni, boldogan segít a kisbaba ellátásában. Éjjel háromszor is fölkel a kicsihez, aztán rohan vissza a feleségéhez.

Amikor kamaszodik...  

Sok szülő azt hiszi, nincs rosszabb egy bömbölő kisbabánál. De van. Egy szemfüles alapiskolás kész istencsapása. Mindenki tudja, akkor jön el a világvége, amikor kiskamasz van a házban. Hiszen ha kisgyerek kapja rajta a szülőket, mindig adódik valamilyen hazugság. („Anya, miért sikongattál tegnap este az ágyban?” „Á, csak azért, mert apu folyton csiklandozott.”) A lényeg az, hogy adjunk valamilyen magyarázatot. Megjárhatja az a szülő, aki szó nélkül hagyja a látottakat. Akkor ő is számíthat olyasmire, ami Olgával történt. Utazott a villamoson a kislányával, s egyszer csak a gyerek azt mondta: „Anyuka, te tegnap igen éhes voltál.” Olga megkérdezte, miből gondolja ezt. „Hát abból, hogy este apuci fütyijét etted.”

szerelmi-utikalauz-hazasoknak-3.jpg
(© Hanna Barczyk)

Mi legyen akkor, ha a kamaszodó gyerek kérdezősködik, vagy ne adj’ isten, rányit a szülőkre? Ez a legkínosabb. Mónika elmondta, hogy új barátjának első dolga volt, amikor hozzáköltözött, hogy vastag hungarocell lapokat ragasztott a hálószoba és a gyerekszoba közötti falra. Nehéz ügy, ha úgy kell szeretkezni, hogy egy kamasz alszik a szomszéd szobában. Az óvodástól eltérően pontosan tudja, mit jelentenek azok a zajok és hangok, amelyek kiszűrődnek a hálószobából. Szerencsére egy serdülő gyerek sokkal ritkábban lepi meg a szülőket, mint egy kicsi, mert a kamaszok sokat vannak házon kívül, sőt, este is későn járnak haza. Ezért nem kell arra várni, hogy elaludjanak. A kisiskolások este általában nézik a tévét, vagy számítógépeznek, és ebben a hipnotikus állapotban édes mindegy nekik, mi történik a lakás másik részében.

Miénk az egész lakás!

Amikor a gyerekek felnőnek, és elköltöznek otthonról, az egész lakás szerelmi játszótérré válhat. A pár újra olyan lesz, mint fiatal házas korában – nagyon alkalmas idő a kapcsolat felfrissítésére. Mara mondja: „Minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb számunkra a szex. És annál természetesebb, érdekesebb, jobb. Egyedül vagyunk a lakásban, gyerekek nélkül, nem kell félnünk, hogy valaki megzavar bennünket. Egyedül vagyunk a hálószobában, és egyre gyakrabban összebújunk. Vannak napok, amikor vagy én nem vagyok jól, vagy a párom nem jól érzi magát, ilyenkor nem szeretkezünk, egyébként a szex hozzátartozik a mindennapi életünkhöz. Amikor szabadságon vagyunk, naponta többször is sor kerül rá.”

Mara már nem a gyerekei apjával él együtt, de így is boldog. Nem számított rá, hogy ötvenéves kora után újra férjhez megy, és ugyanolyan szenvedélyes kapcsolatban fog élni, mint fiatalkorában. Az első férjjel ugyanilyen mézesheteket lehet átélni.

A pszichológus szerint az a fontos, mint érez egymás iránt a házaspár, mert az is elő szokott fordulni, hogy a kiüresedett házasság a gyerekek elmenetele után szétesik. Az újjáéledő szex jó dolog, a lényeg mégis a két ember egymás iránt érzett szeretete, szerelme. Röviden ez annyit jelent, hogy újra lehet egymással foglalkozni, örömet szerezni a másiknak.

Ötven felett

Ebben a korban örüljön az ember, ha valaki van mellette – akár az az ember, akivel fölnevelte a gyerekeket, akár másvalaki. (Bár a felmérések szerint nagyon magas azoknak a nőknek a száma, akik ötvenen túl egyedül élnek. Sok ötven feletti nőnek nincs szerelmi partnere.) Egyébként csak a nőktől függ, mennyire tudják elfogadni párjuk testi változásait. Ötvenen túl a férfiak szexuális reakciói kevésbé erőteljesek és lassúak. Orgazmusuk nem olyan viharos, mint régen, és a következő akcióra általában csak 24 óra múlva képesek. Már nem elég az erotikus fantázia – a pénisz közvetlen stimulálására is szükség van. Ugyanakkor előnye is van a magas kornak. A férfiak most először élvezhetik a szexet úgy, hogy nem kerül sor ejakulációra.

Ötven felett a szex nem rosszabb, hanem más. Mivel a férfiaknak hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy elérjenek a csúcsra, a nők utol tudják érni őket. Sokkal gyakrabban megtörténik, hogy egyszerre élik át az orgazmust. Hogy ötvenen túl csökken a nők ösztrogénszintje? Ez sem tragédia, hiszen hormonok ide vagy oda, a nők esetében az érzelmek játsszák a nagyobb szerepet. Rita története: „Harminc éve vagyunk együtt, de a szex még mindig igen jólesik. Sok mindent átéltünk együtt, van két felnőtt gyerekünk, hetente mégis többször együtt vagyunk. Állíthatom, hogy a szex nagyszerű orvosság fejfájás ellen. És utána olyan jókat lehet aludni!”

Próbálja ki!

 • Ne szedjen hormonális fogamzásgátlót. Meglátja, mennyire meg fog növekedni szexuális étvágya, főleg akkor, ha tizenhat éves kora óta szedi a tablettát. A fogamzásgátló megakadályozza ugyan a terhességet, de a libidót is lényegesen csökkenti. Használjanak óvszert – látni fogják, hogy egy doboz nem lesz elég egy hétre.
 • Vezessen be új szokást – ugyanabban az időben járjon aludni a párjával. A szakemberek szerint a szex sírját ássa meg az, aki eltűri, hogy a párja tévét nézzen vagy dolgozzon, amikor ön már lefekszik. Bújjanak ágyba egyszerre és egy negyedórával előbb. Ezt az időt szenteljék egymásnak. Vagy reggel ugyanennyi idővel korábban keljenek fel.

szerelmi-utikalauz-hazasoknak-2.jpg
(© ABC Everyday: Luke Tribe)

 • Havonta egyszer töltsenek egy estét kettesben, házon kívül. Biztosan van valaki, aki ezalatt vigyáz a gyerekekre.
 • Negyedévente egyszer utazzanak el víkendezni, vagy legalább egy éjszakát töltsenek el egy csendes szállodában, ahol megpihenhetnek, nincs semmi gondjuk, és kiszolgálják önöket. Nem kerül ez olyan sokba! Ha igazán nincs pénzük ilyesmire, helyezzék el a gyerekeket a nagymamánál, vásároljanak be két napra, és zárkózzanak be a lakásukba.
 • Minden évben egy hetet töltsenek el együtt a szabadságukból. Gondoljanak arra, sose kerültek volna össze, ha néha-néha nem lehettek volna egyedül.

És mit szólnak a férfiak?

Mondják el véleményüket az apák is. Ezekre a kérdésekre válaszolnak:

 1. Mennyiben változott meg a szexuális élete a gyerek(ek) születése után?
 2. Milyen gyakran szeretkezik a feleségével?

Péter (10 éve nősült, van egy 8 és egy 4 éves gyereke)

1. Nagyon megváltozott! Ma már tudjuk, hogy a háborúban jobban szeretik az emberek a szexet, mint békében. Az én gyerekeim olyanok, mint a lövészárokban megbújó ellenség – mindig készen állnak a támadásra. Igényes és izgalmas stratégiai feladat elrejtőzni előlük a feleségemmel.
2. Szeretnék eredeti válasszal szolgálni, de nem tudok. Kb. hetente kétszer.

Miska (25 évig volt nős, most vált el, felnőtt gyerekei vannak)

1. Főleg akkor változott meg, amikor sokévi házasság után elváltam. Az új barátnő mindig pozitív változást hoz az ember szexuális életébe. De félre a tréfával. Ami a gyerekeket illeti, a legrosszabb időszak az volt, amikor kamaszodtak. Panelházban laktunk, és ott nagyon vékonyak a falak.
2. A másodikkal? Hetente hatszor.

Hetente egyszer ejtse szerét, hogy egy óra hosszat teljesen egyedül lehessen a párjával. Menjenek el sétálni, vonuljanak félre a hálószobában, vagy nézzenek meg együtt egy szerelmes filmet, amikor a gyerekek már alszanak.

Barni (7 évvel ezelőtt nősült meg, hatéves kislányuk mellett egy négyéves ikerpárt nevelnek)

1. A felismerhetetlenségig megváltozott. Sok munka, kevés szex.
2. A gyerekek előtt hetente több alkalommal, a szülések után évente párszor, jelenleg hetente egyszer-kétszer. A tegnapi éjszakát tekintve ez is több az elégnél.

Tomi (kétszer nősült, 3 gyermeke van, 12, 9 és 1 évesek)

1. A szülés utáni néhány hetet leszámítva nem sokban változott. Illetve a változást nem a gyerekek idézik elő, hanem az időhiány és a körülmények. Nem lehet szeretkezni a nappaliban, amikor hazajövök, mert ott nyüzsögnek a gyerekek. Viszont igen jó alkalom van mindig hétvégén, amikor betervezzük, hogy egy napra megszabadulunk a gyerekektől.
2. Háromszor-négyszer hetenként.

Laci (két gyerek édesapja, 10 éve nős)

1. Alapvetően megváltozott. Kevesebb rá az idő és az alkalom. A feleségem tökéletes anya, én mellékvágányra kerültem. De ahogy nőnek a gyerekek, javul a helyzet.
2. A gyakoriságon veszem észre, tehát hetente egyszer, de inkább kétszer.

Ábel (9 éve nős, a gyerekei 4 és 16 évesek)

1. A gyerekek korát tekintve nem is tudjuk a feleségemmel, milyen az, ha nincs velünk gyerek. A kisebbik fiú születése alaposan megviselt bennünket, sose tudtuk kialudni magunkat, felváltva virrasztottunk a gyerekkel, mind a ketten külön szobában aludtunk.
2. A véletlenre bízzuk. Általában akkor, amikor nincsenek itthon a gyerekek, és nekünk is kedvünk van hozzá. A szexturisztikát is praktizáljuk: megrendeljük a repülőjegyeket Londonba, pár hónappal előbb lefoglaljuk a szállodát, azután örülünk, hogy van mire várni, és amikor ott vagyunk, remekül érezzük magunkat. A gyakorisággal nem büszkélkedhetünk, de nekünk ez így megfelel. Jobban megbecsüljük a ritka alkalmakat.

Varga Klára
Cookies