Tudjuk, hogy a szilvának sok jótékony hatása van. Mégis rengeteg olyan szilvafa van az útmentén, melyek bánatosan hullajtják le a termésüket. A "potyadék" kárba vész.

Pedig minden szem szilvával kincset vesztegetünk el. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rosttartalma. Hogyan szüretelik a szilvát? Képeink a "rázd meg a fát" gépesített változatát mutatják be. (Fotó: Dömötör Ede)

szilva-kezdo.jpg

Áldásai

A szilvában rengeteg a B-vitamin. Mi talán leginkább a szilva hashajtó hatását ismerjük. A szilva kiváló aranyér és székrekedés megelőzésére. Súlycsökkenést okoz – igaz, csak átmenetileg – a vízhajtó hatása miatt.

A fogyni vágyóknak a segítségükre van azzal is, hogy megköti a fölös zsírt. Napi 20 dekagramm szilva olcsó és jó kiegészítője lehet egy diétás menünek. A mennyiséggel fáradtságűző kúrát is tarthatunk, mert fogyasztása kifejezetten nyugtató hatású. Indiai orvosok lázcsillapítónak is rendelik.

Tulajdonképpen nem is tudjuk, miért fitymáljuk le ezt az értékes gyümölcsöt. A fája nem igényel különösebb gondozást, mégis megtermi kék héjú magvaváló vagy nem magvaváló gyümölcsét. Kevés cukorral, tartósítószer nélkül is készíthetünk belőle finom lekvárt. A ringló is finom (bár azt nem mindenki kedveli).

hirlevel_web_banner_2_355.jpg

A várkonyi gyümölcsösben javában zajlik a szilva betakarítása. A lila gyümölcsöt már nem kézzel szedik a munkások, az ő feladatukat egy rázógép végzi, mely gyorsabb és egyszerűbb folyamattal szüretel. A rázógépet egy traktor vontatja a szilvasorok között.

szilva-traktor.jpg

Amikor a gép a kiválasztott fa mellé ér, a munkások kifeszítenek egy ponyvát a fa alá.

szilva-ponyva-kifeszites.jpg

A gépkezelő ráhelyezi a hidraulikusan mozgatott rázókart a szilvafa törzsére, majd a karral lerázza a gyümölcsöt a fáról.

szilva-razas-hidraulikus-karral_0.jpg

A lerázott szilva a kifeszített ponyvára hullik, amit aztán a gépkezelő felcsévél.

lerazott-szilva-felcseveles.jpg

Az így feltekert ponyváról a szilvák a futószalagra potyognak.

szilva-futoszalag.jpg

szilva-futoszalag-2.jpg

A futószalag végén egy ventilátor kifújja közülük a leveleket.

szilva-futoszalag-3.jpg

A futószalag ládákba vagy hordókba juttatja a gyümölcsöt, attól függően, hogy milyen felhasználásra szánják.

szilva-felhasznalas-lada.jpg

Az így betakarított gyümölcsök tisztán és minimális ütődéssel kerülnek a feldolgozóba vagy a vásárlóhoz.

Varga Klára
Cookies