Sokszor mondjuk valakire, hogy „jók a színei”. Ezt arra értjük, hogy összhangban van a hajszíne, az arcszíne és a bőre tónusa. Ám az összhatást el tudjuk rontani egy hozzá nem illő ruhával. Aki ma a színválasztásában határozatlan, annak segít a színtanácsadó. Miképp születik az új külső? Erről kérdeztük Pukkai Judit színtanácsadót (Alsószeli).

Pukkai Judit marketingasszisztens, ékszerkészítő és színtanácsadó. Vágsellyén található a színtanácsadó stúdiója. Elérhető Facebookon és Instagramon: pjstyle.hu.sk

szinjatek-kendokkel-kezdo.jpg

Pukkai Judit már tudott egyet s mást a színekről (hisz bölcsészdiplomája mellett képzőművészeti diplomája is van), mikor jelentkezett Huszka Ági újhullámos színtanácsadó képzésére Budapesten. Az újhullámos színtanácsadás lényege, hogy tartózkodik a beskatulyázástól, vagyis rugalmasan áll az évszakelmélethez. Judit vágsellyei stúdiójában ma már egymásnak adják a kilincset a hölgyek, de egyre több férfi is szeretné megtudni, milyen színű ruha passzol hozzá.

„A színtanácsadást elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnék, ha több fogalmuk lenne önmagukról” – kezdi a beszélgetést Judit. „Emellett ha csak olyan ruha lóg majd a szekrényünkben, ami színben passzol hozzánk, s a szabása is jól áll, megszűnik a mit vegyek fel-dilemma!”

Fontos, hogy megtaláljuk a bőrtónusunkkal harmonizáló „színeinket”. Bőrtónusunk ugyanis állandó, nem változik az életünk során. Kapcsolható hozzá egy színskála – s ez fog nekünk a legjobban állni, ebben hatunk a legharmonikusabban. Ezért a színtanácsadás egy életre szóló befektetés.

– Kezdjük az alapoknál. Mit vizsgál egy színtanácsadó?

– Mindenekelőtt azt, hogy a bőrünk tónusa hogyan reagál a különböző színekre. A kliens haját kendővel letakarjuk (hiszen kevés az olyan nő, aki nem festi a haját), a sminkjét pedig lemossuk, hogy a pucér arcot lássuk. Utána tükör előtt, színkendők segítségével megvizsgáljuk, hogyan hat az arcbőre a különböző színek mellett. Minden kendő más színű, a lilának, kéknek, pirosnak például több árnyalatát használjuk – mert mindenkinek más árnyalat áll jól. A jótékony színek felderítik az arcot és megtöltik élettel, a nem hozzánk illő színkendők viszont sápasztanak és betegnek mutatják a bőrt. Fontos, hogy ezeket a különbségeket a vendég is lássa, hiszen csak úgy fog hinni az ajánlásunkban. Azoknak a hölgyeknek, akik évek óta festik a hajukat, illetve erős sminket viselnek, megdöbbentő a szembesülés a valódi színeikkel!

szinjatek-kendokkel-szinesek.jpg

– Hogyan képzeljük el a tanácsadást?

– Kizárólag természetes fénynél dolgozom, hogy jól lássuk a színeket. Addig cserélgetem a kendőket az arc mellett – több mint 100 fajta kendőt használok! –, míg ki nem választjuk a vendég színeit. Közben a pasztellszínektől kezdve a neonszínekig rengeteg színt szemrevételezünk – én persze végig magyarázok. Színkendőzés közben a kliensek jól látják, hogy a megfelelő színek a bőrt egészségesebbnek, a mimikánkat pedig kedvesebbnek mutatják, a kevésbé előnyös színektől ellenben fáradtnak, erőtlennek tűnik az arc. A jó színek ismérve, hogy ragyogtatják a bőrt – úgy nézünk ki, mintha legalább öt órával többet aludtunk volna!

elofizetes_uj_no.png

– A nők nagy része annyit már tud, hogy vannak hideg és meleg típusok.

– A színteória Johannes Itten svájci festő nevéhez fűződik. Ő volt az első, aki szemináriumai során felfigyelt arra, hogy a tanítványai festés közben szívesebben nyúlnak azok után a színek után, amelyek genetikailag rajtuk is megjelennek. A vörös hajú, szeplős típusok előszeretettel használtak élénk színeket, a szőke, kék szeműek a lágyabb pasztellárnyalatokat szerették, míg a sötét hajú, bogárszemű diákok sötétebb tónusokat jelenítettek meg a vásznon. Asszisztense később tovább vizsgálta a témát, s a kutatások alapján megszületett az évszakelmélet.

A módszer tavasz, nyár, ősz és tél típusba sorolja az embereket a külső jegyeik alapján. A tél, nyár hideg típusnak számít, a tavasz, ősz meleg típusnak a hozzájuk illő hideg vagy meleg színek alapján.

– Huszka Ági tanfolyama mennyiben volt más, mint a többi színtanácsadós képzés?

– Nekem szakmámból kifolyólag – hisz ékszermárkám is van – volt már egy alaptudásom, ismertem a színelméletet. Huszka Ági képzése alapos volt, s bírt egy modern felhanggal. Hogy konkrét legyek, kikevertük például temperából a színeket, így megtanultuk, hogy egy bőrszín vagy sminkszín milyen árnyalatokból tevődik össze. Sminkesekkel, fodrászokkal dolgoztunk együtt, s ezt az alaposságot látva ma már azt vallom: a színtanácsadást egy két-három órás online kurzuson nem lehet el-sajátítani! Sajnos a koronavírus nagyon felhígította a szakmát, ma már nem nehéz gyorstalpalókon tanúsítványt szerezni...

szinjatek-kendokkel-gomb.jpg

– Említetted, hogy nálad minden tanácsadás egyénre szabott, de azért itt is vannak alaptípusok.

– Színelemzéskor én is az évszakelmélethez nyúlok vissza, ami a klasszikus színtanácsadás alapja. Ez egy jól működő rendszer, viszont túlságosan merev. A színek világa tág, mi meg nem vagyunk egyformák. Az újhullámos színtanácsadás – amelyet kitanultam, s most már én is képviselek – egy szabadabb, rugalmasabb módszer. Néhány éve terjedt el, miután sokan hibás besorolást kaptak, vagy nem tudtak azonosulni az ajánlott színeikkel. Mi a kendőzés során a színeket „jó”, „egész jó”, „nagyon jó” kategóriákba csoportosítjuk – függetlenül attól, hogy azok melyik évszak palettáján találhatók meg. Tehát nem egyetlen típus, hanem különböző típusok színei kerülnek bele a csomagunkba! A kliens persze nálunk is megkapja a besorolást – legyen például meleg tavasz –, de pontos képet kap azokról a színekről is, amelyek nem tartoznak az adott kategóriába, mégis jól állnak neki. Az emberi bőrszín ugyanis ezerféle! Időnként még azt is nehéz eldönteni, hogy hideg vagy meleg tónusúak vagyunk-e, hiszen mindkettőnek számtalan megjelenési formája létezik.

szinjatek-kendokkel-tipusok.jpg

– Mi a helyzet a színek párosításával?

– Színelemzés közben az is eldől, hogy a kliens mely színpárokkal van jóban. Jól áll-e neki például a color blocking (kontrasztos színek halmozása – a szerk. megj.), esetleg a pöttyös minta. Mert más szempontokat is figyelembe veszünk, nyáron például alapdarab a csíkos trikó vagy ruha. Na de milyen csíkos? Vastag vagy vékony legyen az a csík? Esetleg kontrasztos? Értelemszerűen mindenkinél más variáns jön ki.

Egy biztos: ha valaki tudatában van annak, hogy melyek számára az előnyös színek és minták, teljesen mindegy, hogy turkálóban vagy a  Dolce & Gabbanánál vásárol, tündökölni fog. Nem beszélve arról, hogy a vásárlás is egyszerűbb lesz, hiszen nem száz ruhából kell majd kiválasztania a hozzá illőt, hanem tizenötből.

– Hogy fogadják a kliensek a végeredményt?

– A nőket nem könnyű kizökkenteni a komfortzónájukból. Sokan még akkor is ragaszkodnak a megszokott kényelmeshez, ha kiderül, hogy van „jobb”. Aki fekete, motoros bőrdzsekit hord, az nem fogja egyik napról a másikra levetni, csak mert a tanácsadáson azt mondtam neki, hogy a fekete nem az ő színe. Vagy nem fogja magát mindjárt királykék ruhába szuszakolni csak azért, mert jól áll neki az a szín. Nagy felismerések, aha-élményekpersze minden tanácsadáson vannak.

szinjatek-kendokkel-magyarazas.jpg

– Minden korosztálynak ajánlod a színtanácsadást?

– Az a tapasztalatom, hogy az emberek egy idő után ösztönösen is elkezdenek a saját színeik után vágyódni. Ismerek egy lányt, aki világéletében feketében járt, még a szemüvege is fekete keretes volt. Igen ám, de kiderült, hogy ő egy lágy ősz, akinek a pasztelles meleg árnyalatok az elsődleges színei. Nos, a vastag fekete szemüveget még hordta egy ideig, majd egyszer csak azt mondta: mostanában valahogy a pasztellszínek kezdték érdekelni... Na, itt van a kutya elásva! – kiáltottam fel, mert egyáltalán nem véletlen, hogy végül a saját színeihez nyúlt, és még a szemüvegkeretét is lecserélte egy finomabb darabra. Vagy ott van az élénk tavasz-hölgy esete, akinek a legvadabb tavaszi színek álltak jól, de ő bankosként szürkében és fehérben járt. A haja viszont egyszer répanarancssárga, másszor tűzpiros volt – mert önkéntelenül is vissza akarta köszöntetni a saját színeit! Aztán egyszer megjelent nálam középbarna hajszínnel, sárga blézerben, rózsaszín topban, vagyis egy jolly joker szerelésben! Illetve ismerek egy ősz típusú hölgyet, aki gyűlöli magán a barnát. A lakásában viszont minden egyes helyiségben a barna szín dominál, és csak földszínű fonalakat vesz, mert a kötés és a horgolás a hobbija. Ez az ő játéka a színeivel: színjáték, egy kicsit másképp! (Mosolyog.)

szinjatek-kendokkel-kendo.jpg

– Idősebb korunkra, noha a bőrtónusunk nem változik, az arcunk igen. Ekkor más színekkel is lehet kísérletezni?

– Persze. Jönnek az életszakaszok egymás után, mi pedig ismét válogathatunk, persze csak a színskálánkon belül. Lehet, hogy idősebb korunkra a bázisszínek – fekete, fehér, bézs – felé fordulunk, de az is lehet, hogy ekkorra tanuljuk meg bátorsággal viselni az energikus színeket. Az pedig, hogy milyen ruhába bújunk, nemcsak az életszakaszunktól, hanem a napi hangulatunktól is függ. Ezért én azt javaslom, hogy a saját színein belül mindenki kísérletezzen. A színek játékát hollywoodi szuperprodukcióknál is alkalmazzák: a „rosszfiúra” az alaptípusával ellentétes színű ruhát adnak, hogy ne legyen szimpatikus. A főhős kedélyállapotát ugyancsak színekkel fejezik ki. De vigyázat: óriási különbség van a „de szép ez a ruha” és a „de jól áll rajtad ez a ruha” között! Ezért nem győzöm hangsúlyozni: origóként ismerjük meg a saját színeinket és mintáinkat, hogy legyen honnan elrugaszkodnunk.

szinjatek-kendokkel-bezsek.jpg

– Apropó: a sminkesek miért mondják, hogy köszönik, ők jól vannak, s nem tartják magukat az évszakelmélethez?

– Sminkelésnél egyetlen kitétel van: a megfelelő árnyalatú alapozó! Azon túl a profi sminkesek sokszor egyénre szabottan keverik ki a megfelelő színeket. Az is egyénfüggő, hogy ki milyen sminkben érzi jól magát. Van, aki adottságaiból fakadóan a természetes megjelenésre törekszik, míg másnál a fekete szemceruza és a tusvonal az alap.

– Van, aki a színtanácsadás után is kikéri a tanácsodat?

– Igen. Jólesik a pozitív visszajelzés, s nagyon örülök, mikor nyitott, változásra kész vendéggel hoz össze az élet. Vagyis olyannal, aki nem divatból jön el hozzám, hanem mert tényleg kíváncsi, és tanulni szeretne!

Novák Zita
Cookies