Hosszú idő után találkoztam a szomszédommal. – Volt pocak, nincs pocak. Mačingová! – kiáltotta felém diadalmasan. Először nem értettem, de elmagyarázta. Antónia Mačingová, a volt tévébemondó könyve segítette abban, hogy megszabaduljon a nagy pocakjától. Ő is ugyanígy hitetlenkedett, mint én most, mikor a volt kolléganője (szintén eddigi legjobb formájában) ugyanezzel a felkiáltással üdvözölte. S mikor a harmadik (férfi!) ismerősöm ajánlotta Mačingová könyvét, megvettem. – Aha! – nyújtotta át mosolyogva az eladó. – Azt mondják, ez a kettő a hatásos. Az Egye magát karcsúra! és a paleolit diéta.

Antónia Mačingová tévébemondóként vált ismertté, de ma már étkezési tanácsadóként működik. Előadásokat tart, rengeteget utazik – arra szólítja fel az embereket, hogy változtassanak étkezési szokásaikon. Ő az, aki ismeri a titkot, hogyan ehetjük magunkat karcsúra (ez első könyvének a címe is). Receptjei jól beváltak, hiszen önmagán próbálta ki azokat. Könyveiben, amelyek magyarul is megjelentek (sajnos, nem a legjobb fordításban) mindvégig ugyanazt mondja: Nem a mennyit eszünk, hanem a mit eszünk itt a kérdés!

tanuljunk-meg-enni-kezdo.jpg
(© Sweet Sneak Studio)

– Van kiút! – mondta Antónia, mikor kolléganőnk, Siposs Ildikó interjút készített vele. – Ha az étrendem alapján táplálkozunk, nem kell éhezni. Naponta jóllakhatunk, és nem hízunk. Nemrégiben részt vettem biorezonanciás kivizsgáláson (ez a csontozat és a belső szervek állapotát is méri), s azt az eredményt kaptam, hogy a szervezetem olyan kondícióban van, mintha húszéves lennék! Nem szedek gyógyszereket, egészséges vagyok. Én vagyok rá az élő példa, hogy a módszerem hatékony.

– Húsz évvel ezelőtt változtatta meg étkezési szokásait. Mi történt?

– Allergiás tüneteim voltak, azután az egész limfatikus rendszerem megbetegedett, felpuffadtam. Injekciókra jártam, rengeteg gyógyszert szedtem. Ezt elégeltem meg, és elkezdtem keresni az egészséges élelmiszereket, amelyek tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyekre szervezetünknek szüksége van. A legfontosabb, hogy betartsuk az egészséges étkezés alapelveit.

– A huszonnyolc napos tisztítóprogramot például?

– A huszonnyolc napos program csak elindít az úton. Ha utána visszatérünk a régi étkezési szokásainkhoz, ismét csak megterheljük szervezetünket, és hízni fogunk.

Ha a nők megtanulják, hogyan kell másként étkezni – ahogy azt a könyveimben ajánlom! –, olyan kondícióba kerülhetnek, amilyenre mindig is vágytak. 

– Azt már tudjuk, mire való a huszonnyolc napos program. Na de mi is az a lépcső módszer?

– Ezzel a lépcső módszerrel kivédhetjük a jojóhatást. A huszonnyolc napos program betartásával csökken a testsúly. S hogy ne szedjünk fel újra, három hónapig a „szemafor“ módszer szerint kell táplálkozni. Három hónap alatt a szervezetünk „hozzászokik az új súlyunkhoz“. Ha ismét fogyni szeretnénk, másodszor is belefoghatunk egy újabb huszonnyolc napos programba. Ezt három hónapig ismét a „szemafor“ szerinti étkezés követi. Az egészet annyiszor kell megismételni, ahányadszorra elérjük a kívánt testsúlyt. Ha ez sikerült, akkor már csak meg kell tartani az álomsúlyunkat. Ezért jó, ha a hét öt napján át továbbra is a „szemafor“ módszer szerint étkezünk. Két nap pedig azt eszünk, amit csak a kedvünk tart.

– Mi a szemafor szerinti étkezés lényege?

– Egy étkezésen belül ne keverjük azokat az ételeket, amelyeket vörös és zöld színnel jelöltem. Mind a kettőt külön-külön kombinálhatjuk a sárga színnel jelölt ételekkel. Barna színnel azokat az édességeket jelöltem, melyek egy főétkezést kiváltva – nem túl gyakran – fogyaszthatóak. A piros szín a fehérjéket, a sárga a zöldségeket, a zöld a szénhidrátokat jelöli. Alapelv, hogy egy étkezésen belül ne keverjük a szénhidrátot fehérjével, a fehérjét gyümölccsel és a gyümölcsöt zöldséggel (például csak az almát és a sárgarépát szabad keverni). A dió, a méz és a fűszerek olyan semleges élelmiszerek, amelyeket szénhidrátokkal és fehérjékkel is lehet kombinálni. Emellett ajánlom figyelembe venni a vércsoportok szerinti táplálkozást: kiiktatni az étrendből azokat az ételeket, amelyek túlságosan megterhelik az emésztést. Ezeket káros élelmiszerként tüntetjük fel.

tanuljunk-meg-enni-portre.jpg
Antónia Mačingová (© Archiv Antonie Macingovej)

– Elsőre elég bonyolultan hangzik.

– Pedig nem nehéz. A könyvemben példákat is felhozok. Minden receptet gondosan bejelöltem a szemafor színei szerint, s csak annyira kell odafigyelni, hogy a piros ételeket ne együk együtt a zöldekkel. Amikor egy kiadós ebédet desszerttel fejezünk be, a sok cukortól el is álmosodunk, a gyomor elsavasodik, és újra jelentkezik az éhség, ismét valami édességre vágyunk. Ugye, ismerős? 

– Nemcsak arra kell figyelni, hogy mit eszünk, de arra is, hogy mit iszunk. Mit ajánl?

– Szervezetünk nagy része vízből áll, sejtjeink vízben úsznak. Nem mindegy, milyen ennek a víznek a minősége! Vizet tartalmaznak a zöldségek, a gyümölcsök, a levesek, de nagyon fontos, hogy 2 liter tiszta vizet is elfogyasszunk a nap folyamán. A huszonnyolc napos kúra folyamán langyos víz fogyasztását ajánlom, amelyet előtte felforraltunk. Amikor úgy fogalmaztam, hogy igyanak meleg vizet, többen is megkérdezték, ihatnak-e egyenesen a melegvíz-csapból. Nem, hiszen az a kórokozók elszaporodásának melegágya. Azért kell felforralni a vizet, hogy megöljük benne a kórokozókat. Példa: ha a piszkos tányért hideg víz alá teszem, nem mossa le róla a szennyeződéseket. Ám ha meleg vizet folyatok rá, még a zsíros szennyeződések is eltűnnek. Így mossa át beleinket a felforralt meleg víz.

– Víz helyett teát is ihatunk?

– A különböző zacskós teákat nem ajánlom, hiszen kiderült, milyen sok bennük a vegyi anyag. A gyógynövényekből készült teák fogyasztása ajánlatosabb, de ezekkel bánjunk úgy, mint természetes gyógyszerekkel. Cserélgessük őket legalább kéthetente, nehogy valamelyik szervet túlterheljük. Sajnos, a nők hajlamosak arra, hogy ne olvassák el végig a könyvet. Kivonatot készítenek a huszonnyolc napos programból, mintha egy fogyókúra lenne! Nem tartják be az összes fontos előírást. Az én módszerem nem diéta, hiszen fogyókúrát időszakosan tart az ember.

Küldetésemnek érzem, hogy megértessem: a hatalmas élelmiszerláncok olyan árut kínálnak, amelyek a fogyasztóból pácienst csinálnak, aki aztán a vitamin- és nyomelemhiányát pirulákkal pótolja, ahelyett, hogy friss, élő élelmiszert fogyasztana. A megoldás az lehet, hogy visszatérünk a háztáji gazdálkodáshoz, vagy olyan hazai termékeket vásárolunk, amelyek megbízható gazdaságokból származnak. 

Antónia Mačingová alapelvei

Könnyű a fogyás akkor, ha az ember tudja, mit akar. Betartja a szabályokat – s olvadni kezdenek a kilók. Mindenki ismeri a mondást: A nyúl csak az erdő közepéig fut befelé az erdőbe, utána már kifelé szalad. Megérkezünk a napsütötte tisztásra – alakunk karcsú. Senki sem kívánkozik vissza a sötét erdőbe. Igazán? Dehogyisnem! Rengeteg a csábító szirénhang. Sokszor elveszünk a diéták tömkelegében. Tíz szakembernek tízféle a véleménye. Nem rájuk kell hallgatni, hanem azokra, akik sikeresen lefogytak.

Régen az volt a vélemény, hogy figyelnünk kell testünk jelzéseire, mert a szervezet megmondja, milyen ételekre van szüksége. Ma már nem így van. Szervezetünket megtévesztik a hosszú éveken keresztül fogyasztott műételek, a sokféle adalékanyag, a túlcukrozott ételek. Meg kell tisztulnunk ezektől a káros anyagoktól, és csak ezután kezdhetjük el a diétát. Az új életet nagytakarítással kell kezdeni. Manapság sokkal több az elhízott felnőtt és gyerek, mint régen, nagyanyáink korában. Nem csoda, hiszen keveset mozgunk.

Bár a túlsúlyt sokszor azok az élelmiszerek okozzák, amelyeket szervezetünk nem tud megemészteni. Vagy azért, mert túl sokat eszünk, vagy azért, mert rossz ételeket eszünk. A kövér ember teste tele van felhasználatlan energiával. Nézzük csak meg, mit vásárolnak az emberek a bevásárlóközpontokban. Olyan ételeket vesznek, amelyeknek semmi tápértékük nincs, ráadásul sok cukrot, lisztet, adalékokat tartalmaznak. Ezek az ételek kényeztetik az ízlelőbimbókat, függőséget okoznak, ezért sokat fogyasztunk belőlük. Tele van a hasunk, a testünk mégis éhezik, mert nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi sókat.

elofizetes_uj_no.png

Nem azt mondom, hogy csak az én módszerem segít. Már a szelektív étkezés is sokakon segíthet. Hippokratész is felismerte, hogy nem volna szabad keverni a fehérjéket és a szénhidrátokat, például a húst a rizzsel, burgonyával, tésztafélékkel. A vércsoportok szerinti étkezés is hatásos. Sok ember tanúsíthatja, hogy utána csökkentek vagy megszűntek a krónikus panaszaik. 

Kövér szülőnek kövér a gyereke

A kövérséget nem örököljük – esetleg a hajlamot –, a kövérség a rossz étkezés miatt alakul ki. Választhatunk: vagy a régi, megszokott mintát követjük, vagy változtatunk, és akkor az életminőségünk is megváltozik. Fontos, hogy a családtagok támogassák egymást a megújulásban. Mindig azt mondom: ha sokan változtatnának, akkor az óvodák és iskolai menzák étlapja is megváltozna. Ha változást akarunk, nekünk, szülőknek kell példát mutatnunk. A gyerekek előtt legyen pozitív minta. A kisbaba mindaddig nem tudja, milyen ízű a cukor, amíg az édesanyja meg nem kóstoltatja vele. Fontos, hogy a kisgyermek megtanulja: naponta zöldséget és gyümölcsöt kell enni, naponta kell sportolni, sok folyadékot inni. És nem a reklámozott üdítőket, hanem tiszta vizet. 

A táplálkozás megváltoztatásával az életünk is megváltozik, még súlyos betegségekből is kigyógyulhatunk. A jó ételek a lelket is gyógyítják. Rend a tányéron = rend a fejben = egészség, szépség, életerő, boldogság. 

Az egészséges ételeket úgy is el lehet készíteni, hogy a régi, csábító ételekre hasonlítsanak. Hasonlítsanak, de ne legyenek ugyanolyanok. Erre példák a receptjeim. A fantáziának a konyhában sincs határa.

Minden szervezet másképpen működik, ezért nem felel meg mindenkinek ugyanaz a diéta. Ezért térjünk vissza az otthon elkészített egyszerű ételekhez, fogyasszunk friss élelmiszereket (ne félkész termékeket). Sajnos, még mindig többet törődünk a divattrendekkel, mint saját egészségünkkel. Sokat éhezünk, azután pedig mindent fölfalunk, amit a hűtőszekrényben találunk. A legnagyobb hibát azzal követjük el, hogy nem iszunk elég vizet. Nagyon fontos átöblíteni szervezetünket.

Sok étkezési irányzat létezik: vegetáriánus, vegán, paleo és még számos étrend. Minden szervezetnek más táplálkozás felel meg. A vegetáriánusok ügyesen tudják pótolni az állati fehérjéket növényiekkel. De nagy hibákat is elkövetnek, például sokszor túl sok tésztafélét, gőzgombócot esznek. Aztán csodálkoznak, hogy mindenféle panaszuk támad.

Van egy étel, amelyiknek minden nap ott kéne lennie az asztalunkon, és ez a cékla. A cékla a legteljesebb élelmiszer, az élet forrása. A céklában megtalálható minden tápanyag, vitamin, ásványi anyag, fehérje és szénhidrát, amire szükségünk van. Jelszavunk legyen az egyszerűség.  A zöldségek közül szeressük a céklát, a zellert és a brokkolit! A receptek egyszerűek, a hozzávalókat bármelyik sarki boltban megvehetjük. Az egész a kisember pénztárcájához van méretezve. Krumpli helyett sült zeller (isteni!), a bundás húst dióba panírozzuk...

–varga–
Cookies