Vannak községek, melyek fényét és ékét a benne lakó érdekes emberek is adják. 

Az érdekes embereknek mindig érdekes szakmájuk vagy érdeklődésük van, s tesznek róla, hogy felfedezéseikről mi is tudomást szerezzünk. Az érdekes emberek ugyanis szenvedéllyel mesélnek érdeklődésük tárgyáról.

tardoskeddi-emberek-kezdo.jpg

Tardoskedd régi, 800 éves település, „majdnem palócok” lakják – ezt a néprajzosok mondják, mert szerintük kisugárzik ide a palóc települések akcentusa. A címerben megtalálható piros-fehér-zöld szín a tardoskeddiek magyarságára utal, a sárga szín pedig a gabona sárga színére.

A lakosság nagy része itt mindig a földből élt. A címer közepén a Rákóczi-emlékmű látható: a krónikák adatai szerint sok száz labanc lelte itt halálát.

tardoskeddi-emberek-726.jpg
A tardoskeddi címer

A kaktusz virága

Balogh Vince már gyerekfejjel kaktuszokat gyűjtött. Hogy mikor is volt Balogh úr gyerek? Hát, ugye, most már nyugdíjas... Szóval 1968 körül.  Mint mondja, első kaktuszait még a szüleitől kapta, s rögvest megszerette a kaktuszok csodás virágait.

Gyűjteményében ma mintegy 6000 növény található. Kincseit fóliában, üvegházban, melegágyban nevelgeti – tavasszal természetesen kikerülnek a napra, majd a hűvös idő beköszöntével beviszi őket a házba; bár akadnak szabadban áttelelő kaktuszai is.

tardoskeddi-emberek-0741.jpg
Balogh Vince

Mosolyogva mondja, hogy vannak „bölcsődés, ovis és felnőtt kaktuszai” is; s már weboldalat is szerkesztett az árusításukra. A virágmagokat a világ különböző pontjairól rendeli, olyan közvetítőktől, akik a terepen gyűjtik be őket. Balogh úr szó szerint birtokolja Észak- és Dél-Amerika legérdekesebb kaktuszfajtáit.

Régebben maga is vetett magról, mára inkább csak rendel, évente legalább száz új fajtával gazdagodik.

A kaktuszok botanikáját könyvekből tanulta meg, de rengeteg tapasztalattal is rendelkezik az élettanukról.

– Nincs sok gond a kaktuszokkal! – mondja. –  A nyugalmi időszakukban, majd öt hónapon keresztül keveset kell velük foglalkozni. Ilyenkor elég fűteni a telelőhelyüket, és arra ügyelni, hogy a hőmérséklet ne süllyedjen nulla fok alá. Áprilistól októberig aztán nyitva lehet a fólia ajtaja... Egyébként a kaktuszok csak fényt, meleget és vizet igényelnek. Télen vízből is csak keveset kérnek, amúgy kitűnően alkalmazkodnak a környezetükhöz.

tardoskeddi-emberek-0728.jpg

Vince a mai napig összejár a többi kaktuszgyűjtővel, cserélgetik egymás között a különlegességeket, és hasznos tanácsokkal látják el egymást. 

Tagja az érsekújvári kaktusz klubnak, és a régi Csehszlovákia területén működő kaktuszszervezetek utódjaival is tartja a kapcsolatot. Ma már nem jár el a kiállításokra, a saját, illetve a látogatói örömére tartja nevelményeit. Mert bizony látogatókból akad bőven!

tardoskeddi-emberek-0730.jpg
Vendéglátónk fóliasátrában amerikai kaktuszfajták találhatók, az üvegházban pedig a pozsgás kaktuszok laknak. Ezeket ma szukkulensek néven emlegetik, mert szárazságtűrő növények, melyek levelei sok folyadékot tárolnak...

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto_0.jpg

Védjegye a kalap

Tóth Ferenc Tardoskedd ikonikus alakja, fotózik és zenél. Védjegye pedig az elengedhetetlen kalap.

tardoskeddi-emberek-0773.jpg
Tóth Ferenc

Ferenc egyébként gitárzenét és kamarazenét tanít az érsekújvári zeneiskolában. A fotózást tíz évvel ezelőtt kezdte (mint mondja, önkifejezés céljából). Egyik legsikeresebb fotója az aurora borealist, a sarki fényt örökíti meg. A kép Norvégiában, a Lofoten-szigeteken készült négy évvel ezelőtt.

tardoskeddi-emberek-sarki-feny.jpg
Sarki fény a Lofoten-szigeteken

„A hangok mellett képekkel is szerettem volna az érzéseimet kifejezni, mindazt, amit a világról gondolok” – mondja.

Tóth Ferenc Csernobilban is járt, az atomkatasztrófa színhelyén: egyik ott készült fotóját a National Geographic is megvásárolta.

Első kiállítása Tardoskedden volt az ott készített képeiből, majd jöttek sorra a felkérések az újabb és újabb kiállításokra. Ferenc azóta számtalan díjat bezsebelt, munkásságát Argentínán keresztül egészen Nepálig elismerik.

tardoskeddi-emberek-csernobil-1.jpg
Ferenc képei Csernobilban készültek

Máig közel állnak hozzá a mély érzésű témák, a szürrealista kifejezésmód és a természetfotózás.

tardoskeddi-emberek-csernobil-2.jpg
A csernobili atomkatasztrófa egyik helyszíne

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto_0.jpg

Darázs Balogh Katalin rajzol, fest, ír, zenél, a közért tevékenykedik Tardoskedden; civilben pedig pedikűrösként dolgozik, a párjával két kislányt nevelnek...

tardoskeddi-emberek-1225.jpg
Darázs Balogh Katalin

Kati sokoldalú ember, számtalan szabadidős tevékenységgel a tarsolyában. Ugyanolyan átszellemültséggel művel mindent, ahogy teszi azt édesapja is (akiben kaktuszgyűjtőnket tisztelhetjük).

Kati lelkes természetbarátként például a ViZia polgári társulás tagja, mely mozgalom a zöldövezetek védelmét tűzte ki célul (a jövőben pedig családi parkot szeretne létrehozni a községben).

tardoskeddi-emberek-1031.jpg

Amúgy Tardoskedd egyike Szlovákia legzöldebb településeinek, melynek okán még díjat is nyertek három évvel ezelőtt.

tardoskeddi-emberek-1032.jpg

Kati emellett amatőr író, rajzol és fest, tagja a helyi citerazenekarnak – és a Csibiringyó Fesztivál egyik szervezője.

S hogy mi az a Csibiringyó?

A csibiringyó mibenlétét csak Tardoskedden ismerik.

Annyit tesz, hogy két felnőtt ember séta közben megmarkolja a gyerek kezét, a levegőbe lendíti, miközben vígan dalolássza: Csi-bi-rin-gyó.

Csibiringyó Családi Nap

Csibiringyózni annyit tesz, mint a gyermeket két kezénél fogva, a levegőbe emelve meghintáztatni... Mivel eredeti tardoskeddi tájszóról beszélünk, ezért a helyiek úgy döntöttek, hogy a tavalyi évben először megrendezett családi napjuk is ezt a nevet viselje.

tardoskeddi-emberek-1065.jpg
A képen Bédi Laurát láthatjuk hintáztatás közben; Laurát a közeli fagyizóból kértünk kölcsön a fotózásra édesanyjától…

– A család napon népi játékokkal és kézműves-foglalkozásokkal készültünk a gyerekeknek. Az alapiskola Rezeda bábcsoportja pedig kiállította a díszleteit és a bábfiguráit, emellett volt íjászbemutató, este pedig táncház – mondja Balogh Darázs Kati.

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto_0.jpg

Öntevékenyek

A tardoskeddi öntevékeny szervezetek napjainkban a reneszánszukat élik: ezekben is sok  lelkes ember dolgozik. A Csemadok keretében működik például a Fehér Akác Asszonykórus és a Tardoskeddi Férfikar. A citerazenekar még 1999-ben alakult, a felnőtt- citerazenekar mellett működik a Recefice gyermek-citeracsoport.

tardoskeddi-emberek-1117.jpg
Recefice gyermek-citeracsoport

Halász Bianka, aki a gyerekekkel gyakorol, elmondta, hogy pont egy éve alakultak, és összesen 15 gyerek látogatja a próbákat. Van, aki a kezdetektől velük van, és akad olyan is, aki alig egy hónapja játszik citerán.

tardoskeddi-emberek-1153.jpg
Halász Bianka

Hetente kétszer egy órán keresztül próbálnak, vezetőjük Bračó Péter. További sikeres tevékenykedést kívánunk nekik, vigyék világgá a felvidéki citera jó hírét! 

Nagy nevezetesség a felvidéki lapos-széles dobozcitera – ma már térségünk nemzeti értékének tekinthető. A kutatások szerint a citera az első világháború alatt terjedt el robbanásszerűen.

A háború ugyanis átmozgatta a népeket, a szegényebb sorsú emberek is elkerültek messzi országokba, s át tudták venni egymástól a citerát (ami addig főleg a flamandoknál volt népszerű). A századelőn így sok magyar házban akadt ilyen hangszer, vagy ember, aki tudott rajta játszani.

tardoskeddi-emberek-citera.jpg
A felvidéki dobozcitera (© intezet.sk)

A citera a családi muzsika megtestesítője volt vidéken. Ennek a hagyománynak adózva működnek a tardoskeddi citerazenekarok.

minden_reggel_ujno.sk.png

Sallay Erika
Cookies