Alapiskolában volt egy barátnőm: olyan dús szemöldökkel áldotta meg a sors, hogy  maga Frida Kahlo is irigyelte volna érte. Nem csoda hát, hogy a 2000-es évek elején – a vékonyra szedett, újfent hódító Marlene Dietrich-féle szemöldökök érájában  – Andi a piszkálódók céltáblájává vált.

Ám húsz év alatt sok víz lefolyt a Dunán. Ma a nők többsége megint karakteres szemöldökről álmodik, és sokan a két kezüket összetennék Andi dús szemöldjéért (csak hogy tudjuk, régen így hívták a szemöldököt). Szerencsére azonban 2020-ban nem kell hegyeket mozgatni ahhoz, hogy a szemöldökálmunk valóra váljon. Az ember lányának mindössze egy profi kozmetikusra van szüksége, aki feltetoválja az arcához illő legelőnyösebb formát és utóápolási tanácsokkal látja el. 

szemoldoktetovalas-indito.jpg
Laminált szemöldök

Kérdés persze van rengeteg, hisz még mindig sok elrontott sminktetoválást, kampó alakú szemöldököt látunk. És – horribile dictu! – sokan befekszenek a testtetoválók keze alá az arcukkal. Egyáltalán, kinek ajánlott a sminktetoválás? Honnan tudhatjuk, hogy a mikroszálas, púderes vagy satíros szemöldök illik-e hozzánk? S mitől vált akkora trenddé a szemöldök laminálása? Igaz, hogy a gyanta megnyújtja a bőrt, vagy városi legenda csupán? A szemöldökök világában az Új Nő házi kozmetikusa, Ruff Angéla segít eligazodni. 

– Kezdjük az alapoknál: mi a szemöldök elsődleges szerepe az arcunkon?

A szemöldök funkcionálisan azért fejlődött ki, hogy az izzadtság ne folyjon bele a szemünkbe, esztétikailag pedig azért fontos, mert keretet ad az arcnak, s élettel teli lesz tőle a tekintet. Soha nem szép, ha valami nagyon egyenletes és szabályos: kell, hogy az ember arcán legyenek ellenpontok. Például egy karakteresebb vonásokkal rendelkező, tél típusú hölgynek tökéletes ellenpontot adhat egy sötétebb, látványos szemöldök. Ezáltal tagolódik az arc, s végeredményként nem egy egybefolyt hatást kapunk.

– Miben mások a mai technológiák, mint a régiek?

– Kozmetikusi pályám elején én is megtanultam sminktetoválást készíteni. Ám az akkori tetovált szemöldökök nem voltak szépek: a pigmentek lassan koptak, s lehetetlen volt velük természetes hatást elérni. (Ma már elvárás, hogy viszonylag gyorsan kopjanak, hiszen az arcunk folyamatosan változik.) Így csak akkor kezdtem el tetoválni, amikor berobbantak az új technológiák. A modern pigmentekkel a kozmetikusok esztétikus szemöldököket tudnak már készíteni. A környezetemben mégis kevés szép munkát látok. Én olyan szemöldököt szeretnék készíteni, amilyet én is szívesen hordanék: mondtam az elején.

Napjainkban a dús szemöldökív hódít. Tavaly hatalmas újítást jelentett a szemhéjpúderrel átsatírozott matt szemöldök, ma pedig a saját szemöldök a divat, kicsit megborzolva...

– Mitől lesz szép egy szemöldöktetoválás?

A tetoválásnak a smink nélküli arcon kell mutatnia! Az alapozás már sokat halványíthat rajta. Én a diszkrét, természetesebb vonalat kedvelem. Fontosnak tartom, hogy a szemöldök illeszkedjen a vendég arcához, s hogy a kozmetikus ne hagyja figyelmen kívül a saját szőrszálak helyét sem. Sajnos, rengeteg olyan munkát látok, ahol a szemöldök teljesen új helyre van tetoválva – s alatta nő a saját szemöldök. Ez nem esztétikus, és hosszú távon sem  kényelmes, hiszen a vendégnek azontúl két-három naponta ki kell szednie a sajátját. Továbbá fontos az is, hogy eltaláljuk a vendég számára legmegfelelőbb színt. Ha valaki például szőkére van festve, de a természetes hajszíne rozsdabarna, nem tetoválhatok neki világos árnyalatot – az sem a bőrtónusához, sem a szemszínéhez nem illeszkedik. Illetve van még egy alapszabály: nem vagyok hajlandó senkinek a bőrébe fekete pigmentet bejuttatni. Annak a vendégnek, aki fekete szemöldököt kér, a legsötétebb sötétbarnát szoktam javasolni. A feketét nem tartom viselhetőnek! Tudni kell róla, hogy nagyon-nagyon lassan kopik – és kékre. Évtizedekig is eltarthat, míg valaki megszabadul tőle!

– Vannak általános szabályok, hogy milyen arcformához milyen szemöldök illik?  

– Annak idején megtanultuk a tankönyvekből, hogy például kerek archoz nem jó kerek szemöldököt festeni, mert az szélesíti az arcot. Ám a nők igényeit manapság sokkal inkább a divat határozza meg, mint az, hogy mi áll jól nekik. A kozmetikusok feladata, hogy megtalálják az egyensúlyt: egyszerre kell figyelembe venni a trendeket, a kliens óhaját és azt, hogy mi illik az arc formájához. Ehhez mindenképp meg kell vizsgálni, hol helyezkedik el az arc- és szemöldökcsont, és hogy hová nőnek a saját szőrszálak. Vannak különböző mérőeszközeink, amelyekkel megkeressük az arc, illetve a szemek középpontját, berajzoljuk a töréspontot, valamint a szemöldök végének a helyét. Ám ez csak iránymutatás: matematikailag soha nem lehet két szemöldököt pontosan kimérni, hiszen mindannyiunknak aszimmetrikus az arca. Én addig igazítok rajta, míg szépnek nem találom az eredményt, s míg a kliens azt nem mondja, hogy tetszik neki. Az elkövetkező egy, maximum három évben ugyanis nem tudunk rajta változtatni.   

ruff-angi.jpg
Ruff Angi

– Tehát a tartósság egy és három év körül mozog?

Általában igen. Ahogy említettem, a modern pigmentek hamarabb kopnak: gyorsabban feldolgozzák őket az immunrendszer falósejtjei, így a színanyag könnyebben kiürül a szervezetből. Ez mindenképp pozitív, hiszen főleg 40 év felett, rövid idő alatt is rengeteget képes változni a bőr. És persze az ízlésünk sem állandó! Tartósság szempontjából különben rengeteg múlik azon, hogy a vendég hogyan ápolja a szemöldökét. A seb gyógyulási ideje négy-hat hét, amiből az első tíz nap kritikus: ilyenkor fontos pontról-pontra követni a tetováló tanácsait. Bőrtípustól függ, kinél milyen utóápolást alkalmazunk. A friss tetoválást nem szabad áztatni, de kiszárítani sem. Zsíros bőrűeknek a száraz gyógyulást szoktam javasolni: nekik nem kell a tetoválást kenegetni, hiszen a bőr saját olajai képesek zsírozni a bőrfelszínt. Száraz bőrűeknél viszont meg szoktam határozni, hogy a tetoválást mivel és milyen gyakran kenegessék. Minden bőrtípusnál közös, hogy a seb az első néhány napban nedvedzik: ezt két óránként nedves vattakoronggal le kell törölni. Dörzsölni ugyanakkor nem szabad, mert akkor a pörkös heggel együtt nagy eséllyel a tetoválás is kijön. Az első egy hónapban nem ajánlott továbbá strandolni, napozni, és semmilyen izzadással járó tevékenységet végezni. Emiatt nyáron csak kivételes esetben szoktunk sminktetoválást készíteni. Sok múlik a vendég életvitelén: milyen erős az immunrendszere, mennyire gyors az anyagcseréje, milyen bőrápoló termékeket használ, védi-e a bőrét a Naptól.

A különböző savazásos, retinolos, A- és C- vitaminos termékek koptatják a tetoválást, akárcsak az UV-sugárzás. Így, ha valaki tartós tetoválásra vágyik, a szemöldökére is juttasson a fényvédőből. Savazás, peelingezés közben pedig hagyja ki a szemöldökrészt!

– Melyek most a leggyakoribb tetoválási módszerek?

Kétféle módszer létezik: manuális és gépi. A gépet egy normál tetoválógéphez hasonlítanám. A manuális módszerhez pedig egy tollra hasonlító kis eszközt alkalmazunk, késszerű heggyel a végén. Az utóbbival én a microblading technikát készítem, a púderes szemöldökhöz pedig tetoválógépet szoktam használni. A microblading lényege, hogy apró szálakat rajzolunk a bőrbe, mintha azok valódi szőrszálak lennének. A púderes szemöldöknél pedig olyan hatás elérése a cél, mintha ki lenne sminkelve a szemöldökünk púderrel vagy ceruzával. Elmosott széleket, nem túl határozott vonalakat kapunk, akár átmenet is lehet benne. A harmadik típus pedig a satíros technika – véleményem szerint ez a legkevésbé szép. Itt az intenzív színek és az éles kontúrok dominálnak: mondhatni, a szemöldök egésze „fel van töltve” színnel. Sok bőrön ugyanakkor csak ez marad meg tartósan. Hiába kéri ugyanis a legtöbb a nő a microblading eljárást, ez csak kevés bőrtípushoz ideális. Én az esetek többségében a púderes technikát szoktam javasolni.

– Kozmetikusoktól valahogy keveset hallani arról, hogy a microblading nem való mindenkinek…

– Valószínűleg marketing szempontból nem előnyös hangoztatni. Pdig ez az igazság. A microbladinghoz az ideális bőr se nem száraz, se nem zsíros és nincs megereszkedve. Jellemzően 25-30 éves korig a legmegfelelőbb ez az eljárás. Szépen meg lehet csinálni idős bőrön is, ám ilyen esetben oda kell figyelni a rajzolásra. Az eljárás során kifeszítjük a bőrt, így a ráncok miatt nehéz előre megjósolni, hogy milyen lesz az eredmény, mikor a bőr visszaugrik a normál állapotába. Ugyanakkor, mivel az idősebbek bőre jellemzően szárazabb, megfelelő utóápolás esetén tovább benne maradhatnak a pigmentek.

szemek-tetovalas.jpg

– Felvázolnád lépésről-lépésre, hogy zajlik egy szemöldöktetoválás?

– Először felhív a vendég, én pedig megkérdezem, hogy van-e már szemöldöktetoválása? Egyeztetünk időpontot, majd a szalonomban nagyító alatt megvizsgálom a szemöldökét. Feltérképezem, hogy nincs-e rajta bőrbetegség, látható elváltozás, esetleg heg vagy anyajegy, ami ellenjavallt. Utána kikérdezem a betegségeiről: sem krónikus, sem heveny betegségek esetén nem ajánlatos a beavatkozást elvégezni. Én szoptatás és várandósság alatt sem javasolnám. Nálam a vendég mindig kap egy beleegyező nyilatkozatot, ez minden fontos információt és ellenjavallatot tartalmaz. Nem jó, ha valaki vérhígítót vagy aszpirint vesz be előtte, netán előző nap több vörösbort vagy kávét fogyaszt. Ezáltal ugyanis vérzékenyebb lesz, ami hátráltatja a pigmentek beépülését. A menstruáció alatt sem ajánlott tetováltatni. Első lépésben lefertőtlenítem az érintett területet, valamint a kliens kezét, mert sokan reflexből a szemöldökükhöz nyúlnak. Majd megkezdődik az érdemi munka – kizárólag steril eszközökkel dolgozunk. Felrajzolom az általam ideálisnak tartott formát, majd tükröt tartok a kliens elé, s együtt kialakítjuk azt a szemöldököt, amit mindketten szépnek tartunk. A színt a kliens elképzelése alapján választom ki, de mindig a világosabbik színt használom. Korrekciónál ugyanis lehet sötétíteni, világosítani azonban már nem nagyon! Maga a tetoválás az első tíz-tizenöt percben érzéstelenítés nélkül történik: muszáj megsérteni a bőrfelületet, hogy a helyi érzéstelenítő hatni tudjon. Ez a fázis sokaknak kellemetlen lehet, bár nem kell irgalmatlan fájdalomra számítani. Folyékony érzéstelenítőt alkalmazok: vattakoronggal vagy vattapálcára juttatok néhány cseppet, ami gyorsan hat. Innentől kezdve pedig abszolút elviselhető a procedúra: vannak vendégeim, akik közben el is alszanak. A tetoválás elkészültével mindig megkérdezem a vendégtől, hogy van-e kivetnivalója, és helyben javítok.

Fontos, hogy a kliens legalább két és fél-három órát szánjon a beavatkozásra. A korrekciót érdemes megcsináltatni hat hét és három hónap között: ilyenkor kijavítunk minden aszimmetriát.

– Kifakult szemöldöktetoválásokat is ki lehet javítani érdemben?

– A munkáim legnagyobb része javítás. Mindenkinek, aki már elkészült szemöldökkel jön hozzám, elmondom, hogy a sminktetoválás – beleértve a saját munkáimat – kopik. Vagy vörösre, vagy szürkére, de olyat még nem láttam, hogy megtartotta volna a színét. Na mármost: a vendégek többsége azt hiszi, elég ha ráfestjük az új szemöldököt a régire, s az majd eltakarja az előzőt. De nem így van. Képzeljünk csak el egy tartályt, amiben pigmentek vannak. Ha beleöntünk újabb pigmenteket, ezek értelemszerűen keveredni fognak a régiekkel, s végül kiadnak egy új színt... A színkör alapján be lehet ugyan lőni, hogy milyen színt mivel lehet kiütni, de soha nem látjuk előre a végeredményt. Sokan a régi tetoválásuk formájával sem elégedettek, ebből viszont nagyon nehezen lehet új, illeszkedő formát kihozni. Majdnem mindig kilóg alóla egy kis rózsaszínes vagy szürkés rész, tehát csak vastag tetoválással lehet lefedni. Emiatt nem egyszer azt kell mondanom a vendégnek: Ne haragudj, de biztos vagyok benne, hogy a végeredmény nem lenne szép!  Ma már több eljárás létezik, amivel a régi szemöldöktetoválásokat el lehet tüntetni. Ám a legtöbben türelmetlenek, inkább keresnek valakit, aki hajlandó nekik fixálni a régi, elrontott formát.

– Milyen megoldások léteznek a tetoválás eltüntetésére?

– Különböző lézeres, enzimes, sóoldatos és savazásos technikák. S az is megoldás, ha az illető megvárja, míg a tetoválása teljesen kikopik. Egy dologra azonban felhívnám a figyelmet: senki ne engedje, hogy a régi tetoválását fehér vagy bőrszínű pigmentekkel fedjék el! Ezt az eljárást be kellene tiltani, mert a bőrünkbe juttatott pigmentek ilyenkor életünk végéig ott maradnak, ezeket utólag már nem lehet eltávolítani.

– Az egyik legnagyobb félelem a tetoválásokkal kapcsolatban: mi történik, ha a kozmetikus véletlenül rossz helyre húzza a vonalat?

– Tetoválás közben többször át kell húzni egy vonalat ahhoz, hogy az látványos legyen. Így kicsi az esélye annak, hogy a hiba látszódni fog. Ráadásul vannak folyadékok is, amelyek azonnal képesek kioldani a bőrből a pigmentet.

piros_3.jpg
Laminált szemöldök

– S milyen módszerrel ajánlatos szednünk a szemöldökünket? Igaz, hogy a gyanta megnyújtja a bőrt?

– Ezt csak akkor tudnánk pontosan megállapítani, ha harminc évig az egyik szemöldökünket csak gyantáznánk, a másikat pedig csak szednénk. Ám van benne valami. Az ajánlás szerint jobb csipesszel szedni, mert magát a szőrszálat húzod ki, és a bőrt nem sérted fel.

– A cérnás megoldás milyen?

– Ez a technika az arab térségből származik, de nálunk még kevésbé elterjedt. Lényege, hogy kifeszítik a cérnát, középen pedig megcsavarják. Ha ügyesen mozgatják a kezükkel, úgy működik, mint egy kis csipesz. Csodálatos munkát lehet vele végezni, de nagyon sok gyakorlás kell hozzá.

Ha túlságosan kiszedtük a szemöldökünket, s a világért sem akar visszanőni, léteznek különféle szemöldöknövesztő szérumok, amelyek segítenek. Én úgy gondolom, hogy ilyen esetben a legjobb megoldás, ha az illető kéthetente beruház egy hennás szemöldökfestésre, s addig jár, míg vissza nem nő a saját szemöldöke.

– Milyen szempontok alapján tegye le az ember a voksát egy kozmetikus mellett?

– Mindenképp nézze meg a kozmetikus kész munkáit, de azért kezelje fenntartásokkal. Rengeteg gyönyörű szemöldököt látni ugyanis az Instán, ám nagy részük manipulálva van. Egy frissen elkészült szemöldöktetoválás környéke mindig be van dagadva – a bőrfelület vörös, a pórusokban pedig megülnek a pigmentdarabok. Az árat szintén nem lehet mérvadónak tekinteni: láttam már drága szemöldököt, mégis vállalhatatlan volt. Persze, olcsó húsnak híg a leve, hiszen a jó minőségű alapanyagokat meg kell fizetni. Arcunk csak egy van: nem mindegy, hogy kinek szavazunk bizalmat.

– Van olyan, akinek a szemöldöktetoválást nem ajánlod?

– Egy jól eltalált, arcformához szépen illeszkedő szemöldök mindenkinek csak előnyére válhat.

Kapcsolódó írásunk: Laminált szemöldök a divat

Olláry Ildikó
Cookies