Aki az idei tavaszban fehér ruháról álmodik, Sármán Nóra csipkecsodái közül szemezgethet. Igazi karakterek.

Sármán Nóra (Budapest) ruhái már sok menyasszonyt meghódítottak.
– A nagymamám is menyasszonyi ruhák varrásával foglalkozott, anyukámmal volt közös üzletük – kezdi a bemutatkozást a fiatal tervező. – Mi ebbe beleszülettünk a testvéremmel. Imádtam rajzolni, volt olyan papírbabám, amelyiknek száz ruhája volt! A nagymamám már ovis koromban megmondta, hogy a kisképzőbe kell mennem, textil szakra.

01_72.jpg

Így is lett. Nóra már kiskorában karaktereket képzelt papírbabáihoz. Így körvonalazódott a Nora Sarman-nő, aki játékos, ám magabiztos, mert nem akar jelmezbe bújni. Önmaga akar lenni. Nóra mélyen hisz abban, hogy minden ruhája megtalálja a hozzá illő arát.
– Gyakran inspirálnak mitológiai lények és mesehősök vagy olyan nők, akiknek ma is érvényes mondanivalójuk van. Érdekes, hogy a menyasszonyiruha-trendek sokkal lassabban változnak, mint a többi trendek.

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

A menyasszonyi ruha ma is a nők leghagyományosabb ruhája. Fehér szín, hosszú szoknya, az uszály és a csipke használata jellemzik, amelyeket el lehet ugyan hagyni, de ha mindent elhagyunk, akkor az már nem lesz menyasszonyi ruha. Az elmúlt években a legnagyobb változást Katalin hercegné Sarah Burton-ruhája hozta... Utána lett újra népszerű a hosszú ujj, amely egyik kedvencem. 

 

03_71.jpg

Nora Sarman 2019-es kollekcióját a fesztelen menyasszony inspirálta 
A kétrészes ruhák nem csupán vagányak – romantikusak is, mivel francia csipkéből készülnek. És praktikusak, mert külön-külön is hordhatóak: ki ne szeretne többször is belebújni ugyanabba a ruhába, amit élete nagy napján viselt? A kollekció múzsája
Marie Antoinette volt: mikor a francia királyné megunta a merev parókákat és a nehéz brokátokat, pásztorlánykának öltözött, és a könnyed ruhákat szalmakalapokkal kombinálta... Nóra tavaszi gyűjteményét a bársonyszalagok teszik még varázslatosabbá. Sármán Nóra neve ma egyet jelent a modern menyasszonyi ruhával. A tervezőnő a mai napig minden egyes ruha elkészítésében részt vesz, nagyon sokat varr maga is kézzel – és a rengeteg kézimunkának köszönhetően minden darab egyedi és megismételhetetlen!

02_79.jpg

 

Sármán Nóra 2005-ben (szakmai gyakorlaton) közvetlenül a párizsi Cymbeline tervezőműhelyében sajátíthatta el a francia szabászatot. Erasmus-ösztöndíjasként pedig fél évig a London College of Fashion hallgatója volt. 2011-ben alkotta meg első önálló kollekcióját, sikere azóta is töretlen. 
www.norasarman.com

Kász Attila * Fotó: Tóth Kristóf és Farkas Ágnes

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg