Felmelegszik a világ, a klímaváltozás pedig véget vet az emberi civilizációnak. Ez a mostani félelmünk.

Érdekes módon a tudósok – a felmelegedés után – inkább jégkorszakot jósolnak. Egy napfizikust és a történelmet kérdeztük.

klimavaltozas-kezdo.jpg
Befagyott az angliai Temze; a holland festők is ekkor festettek korcsolyázó embereket a folyókon.

Kis jégkorszak!

Egy német történész egy teljes kötetet szentelt a 17. században bekövetkezett kis jégkorszaknak. Ebben az időszakban Blom szerint * Kínában megbukott a világ legnagyobb birodalmát 276 éven át uraló Ming-dinasztia; * Európában befagytak a tavak és a folyók – a londoni Temze jegén hagyománnyá vált vásárt is rendeztek; * előfordult, hogy fagyott madarak hullottak az égből; * általános volt a kihűlés okozta halál; * Londont pedig tűzvész sújtotta, amit a kemény telet követő száraz nyári idő tett még pusztítóbbá. A vége jégkorszak lesz? Klímaváltozás jégkorszakkal?

A klímaváltozás

Naponta szembetalálkozunk a klímaválsággal. Nincs nap, amikor ne lenne valamilyen klímaváltozással kapcsolatos hír. A lelkiismeretes nők pedig meg akarják menteni a világot. Ezért mosipelust használnak, turiból öltözködnek és a vegánra esküsznek – most pedig a klímaválságtól és a háborútól rettegnek. A mi kérdésünk: a klímaváltozás csak az utóbbi évtizedek riasztó jelensége, vagy netán természetes folyamat? A klímaváltozásról Pastorek László napfizikussal (Ógyalla) beszélgettünk.

klimavaltozas-pastorek-laszlo.jpg
Pastorek László

– Kezdjük azzal, hogy elmagyarázza, mit jelent az üvegházhatás.

– Az üvegházhatás egy olyan jelenség, amikor a bolygónk felszínéről a visszaverődő hő nem tud kijutni a világűrbe, hanem hosszabb ideig a bolygó légkörében ragad, és magas felszíni és légköri hőmérsékletet okoz. Ezt a hatást az üvegházhatású gázok (vízgőz, szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid) okozzák. A változásra a múlt század 70-es éveiben kezdtek felfigyelni. A jelenség pontosan úgy működik, mint az üvegház, melyben magasabb a hőmérséklet, mint a külső környezeté.

Az ózonréteg vékonyodásáról is sokat hallottunk. Ez ugyanúgy negatív hatással van a Földre. Vajon sikerült kissé megállítani?

– Az ózonréteg a sztratoszféra ózontartalmú része, amely zömében elnyeli a káros ultraibolya sugárzást. Az ózon (O3) lényegében az oxigénből (O2) jön létre az ultraibolya sugárzás hatására. Az ózonréteget az ember által előállított klór-fluor-karbon-vegyületek pusztítják, ami az ózonlyuk kialakulásához vezethet. Az ózonlyukon keresztül a káros sugárzás a világűrből eljuthat a légkör alsóbb rétegeibe és a földfelszínre; így károsíthatja az élő szervezeteket.  

A világ országai már 1987-ben megegyeztek, hogy ezeket az anyagokat – melyeket elsősorban a hűtőgépekben, légkondicionáló berendezésekben, szórópalackokban használtak –, kivonják a forgalomból, és másokkal helyettesítik. Viszont ezek a káros anyagok még ma is ott vannak, vagyis ott maradtak a légkörben.

– A klímaváltozást mennyire befolyásolja az ember?

– Ezt senki sem tudja pontosan megválaszolni. Az utolsó jégkorszak 12 ezer évvel ezelőtt véget ért. A naptevékenység alakulását a legújabb vizsgálatok a jégkorszakig vissza tudják követni. A távcső feltalálást követően – Galilei 1610-ben építette meg első távcsövét – az ember rögtön elkezdte a napfoltok megfigyelését. Előtte pedig szabad szemmel figyelte a Napot. Van, amikor gyakoriak a napfoltok és a napkitörések – de van, amikor elenyésző a számuk. A napfolttevékenységnek hosszú távú földi hatásai is vannak.

– Az erős napfolttevékenység idején például emelkedik a hőmérséklet – hisz több sugárzás éri a Földet. Mikor pedig gyenge, akkor csökken az átlaghőmérséklet. A napfoltok száma tizenegy évente változik: ezt napciklusnak nevezzük. Most a 26. napciklus következik majd. Ezt a ciklikusságot először Edward Maunder fedezte fel, róla nevezeték el a Maunder-minimumot. Ez az 1645-től 1715-ig tartó korszakot jelöli; ekkor minimális volt a naptevékenység, és kisebb jégkorszak volt Európában. Érdekesség, hogy most egyes tudósok azzal riogatnak, hogy egy újabb Maunder-minimum következik.

elofizetes_uj_no_0.png

– A legújabb kutatási módszereket említette. Minek a segítségével lehet az elmúlt 12 ezer évet vizsgálni?

– A szénnek három megjelenési formája (izotópja) van a természetben. A leggyakoribb a 12-es (C12), ami stabil. A 13-as (C13) és a 14-es (C14) tömegszámú izotóp radioaktív. A kormeghatározásban a C14-et használják. Keletkezési helye a sztratoszféra alsó rétege, ahol a kozmikus sugárzás hatására a nitrogénból keletkezik. Mivel nem stabil, visszabomlik nitrogénné. Tehát egy adott anyagból mintát véve megmérik a radioaktív szén arányát egy szerves anyagban – ebből következtetni lehet a vizsgált anyag korára. A napfolttevékenység hatással van a C14 keletkezésére. Erős napfolttevékenység esetén az erős napszél és a Föld mágneses mezeje közötti kölcsönhatás miatt a kozmikus sugárzás részecskéi csak kis számban érik el az atmoszférát, így csak kevés C14-es izotóp keletkezik. Napfoltminimum esetén az atmoszférát a gyenge napszél miatt nagy számban elérő kozmikus sugárzás részecskéi nagy mennyiségben hoznak létre C14-es izotópot.

klimavaltozas-level.jpg
1973-ban kezdtünk fóliázni. Emlékszem, mert abban az évben június 12-én olyan időjárás volt, hogy a kinti paprikát elverte a jég, az uborkákat pedig félbevágta...

– A kutatók a több száz éves fák évgyűrűiben vizsgálták az előfordulását, többek között Japánban, az orosz tajgán vagy épp Amerikában. Kimutatták, hogy a Maunder-minimum alatt a fák évgyűrűiben megnövekedett a C14-es izotóp. Ez bizonyítja, hogy akkoriban kicsi volt a naptevékenység. A napkitörések során ugyanis protuberancia keletkezik, azaz óriási koronafelhő, ami a Földnek árnyékot tart, s védi a kozmikus sugárzástól. Így lényegesen kevesebb C14-es izotóp keletkezik. Ugyanez az izotóp lerakódik a sarki jégtáblákban is, így a furatok vizsgálatával egész a negyedik jégkorszak végéig, azaz 12 ezer évre vissza lehet követni a naptevékenységet.  

– Mi jellemezte az elmúlt évezredet?

– A naptevékenység korszakokat alakított ki. Amikor a Római Birodalom virágzott, akkor volt a 400 évet felölelő római meleg korszak. Megfigyelhető volt, hogy egészen északon is szőlőtermesztéssel foglalkoztak. A feljegyzések is erre utalnak, amikor a görögök, a kínaiak, a koreaiak és a japánok egyaránt szabad szemmel megfigyelték a napfoltokat. A középkori meleg korszak 900 és 1200 között tartott. A vikingek ekkor népesítették be Grönlandot (a sziget neve is erre az időre utal). A meleg korszak vége felé volt az arizoniai szárazság. Ebben az időszakban, amikor a Nap a maximumon volt, igen sok sarki fényt láttak. A meleg korszak végeztével jött a középkori hideg korszak, azaz a Maunder-minimum 1645 és 1715 között. A vikingek elhagyták Grönlandot, ami újból eljegesedett, Európában pedig lehűlés volt tapasztalható...

Európában és Észak-Amerikában a 17. század hozta a leghidegebb időt, amikorra a nagy birodalmak belekényelmesedtek az életbe: már fel tudták halmozni az élelmet. A lehűlés és az esőzések ezért különösen rosszul érintették ezeket az államokat: a termés elmaradt, az emberek éhezni kezdtek, ami népvándorláshoz, járványokhoz, lázadásokhoz és háborúkhoz vezetett.

Befagyott a Temze!

– Egyes történészek a válság korának nevezik az 1600-as évek közepét: ez a világ népességének harmadát elpusztította. A klímaváltozás tönkretette a mezőgazdaságot, s ezzel az akkori világot is. A rendszer ugyanis borult, a parasztnak már nem jutott a terményből, amiből egyébként sem volt elég...

– Befagyott az angliai Temze; a holland festők is ekkor festettek korcsolyázó embereket a folyókon. Az alpesi jégtáblák előrenyomultak, és kevés volt az északi sarki fény. A múlt században is volt egy kisebb modern kori maximum. A magas naptevékenység során szárazság volt Szlovákiában 1950 -től kezdődően egészen a 80-as évekig. A megfigyelések kimutatták, hogy kettesével érkeznek a minimumok és a maximumok. Ha megfigyeljük az ezeréves periódust, arra következtethetünk, hogy az első kisebb naptevékenységi maximumot követően most 2-3 gyengébb napciklusnak kellene jönnie – ezek a következő harminc évben várhatók.

klimavaltozas-sor.jpg
Pastorek László szülei nagyban kertészkedtek, szőlőjük volt, s miután kivágták a tőkéket, salátát termesztettek, majd szépen, lassan átálltak a paprikára. Októberben kiültették a téli salátát, tavasszal eladták, és kiültették a nyárit. – Már tízéves koromban salátát árultam a környékbeli falvakban anyámmal, biciklivel, 80 fillér és 1 korona között mozgott az ára – meséli.

– Utána viszont egy újabb maximum jön, ami valószínűleg minden eddiginél nagyobb lehet. Ugyanis minden eddigi nagy felmelegedés – azaz naptevékenységi maximum – egy kisebb minimummal volt megszakítva. Most az a kérdés, hogy milyen meleg lesz, ha a naptevékenységből is meleget jósolunk, plusz ehhez még hozzáadódik az üvegházhatás… Az üvegházhatás az elmúlt ötven év egyik legaggasztóbb problémája! Szintén kérdéses, hogy a felmelegedéshez mennyiben járul hozzá az ember, és mennyiben a naptevékenység.

A naptevékenység az időjárásra is hatással van?

– Az üvegházhatás nagyobb befolyással van az időjárásra, mint a naptevékenység. Ha a naptevékenységből lesz egy maximum, és ehhez még hozzáadódik az üvegházhatás, annak nem tudni, milyen következménye lesz. Ezzel viszont ma még senki sem foglalkozik behatóan.

klimavaltozas-uvegek.jpg
Számos kertet láttunk már, de Pastorek László felfuttatott paradicsomjainak erdeje mindet felülmúlja. Pastorek László (aki civilben plazmafizikus, az ógyallai csillagdából ismerhetjük) kertje olyan, mint a Paradicsom, 750 tő van az ógyallai, ugyanennyi a szentpéteri kertjében is. A szentpéteri paradicsom augusztus végére már elfogy, mert ott fűti a fóliát, az ógyallai paradicsomtövek pedig akár októberig is teremnek. 

– Magot felfogni az édes termésből nem lehet, az már mind hibrid, újrapalántázáskor a növények elkorcsosulhatnak, termésük nem lesz már olyan szép – magyarázza a kertész.

Az aruba típusú paradicsom szép, sötétpiros fürtökben lóg a töveken, ezt ollóval gyönyörűen le lehet szedni. Az aruba az összes fajta közül a legédesebb paradicsom. Hollandiából származik, a magját itthon vásárolja.

– Sokan a szén-dioxid magas megjelenését hibáztatják a kialakult klímaválságért. Miként lehet a szén-dioxidot csökkenteni?

– A levegőben mért szén-dioxid a középkor óta állandóan növekszik. Olyan utazási eszközök kellenének, amelyek tisztítják a levegőt. (Mosolyog.)

– Egyes kutatók viszont azt tartják, hogy a szén-dioxidra szükség van a növények érdekében. A pára viszont még nagyobb üvegházhatást okoz!

– Igen, sokan pedig az argentin és a brazil marhákat hibáztatják. Ha megnézzük a Vénuszt, ott a természetes üvegházhatás következtében olyan magas a hőmérséklet, hogy az már az élet számára elviselhetetlen. Egyre több üvegházhatású gáz került a légkörbe, aminek folyamodványaképp egyre gyorsabban melegedett a levegő, és újabb gázok szabadultak fel... A Vénusz saját maga generálta ezt a folyamatot.

klimavaltozas-csibe.jpg
A „trágyagyár”, ahogy vendéglátónk nevezi – a nemrég hazahozott 900 kiscsibe, akik a tápanyagot biztosítják a kerti földbe.

Tudjuk, hogy a Földön olvadnak a jégmezők. Ám nem tudjuk, milyen gázok szabadulnak fel a talajból, ha teljesen felolvadnak. Szibériában rengeteg metán van a földfelszín alatt, ha ez a felszínre kerül, sokkal nagyobb üvegházhatást fog eredményezni, mint amit eddig az egész emberi tevékenység okozott.

A vulkánkitörések ugyanúgy hatással vannak a légkörre. A japán atomrobbanás és a 60-as évek amerikai atombomba-kísérleteinek hatásait is kimutatták például a levegőben.

klimavaltozas-paradicsom.jpg
A fő vonal a paradicsom, ám csemegeuborka is akad a fóliában, ezenkívül számos paprika terem az ógyallai mintakertben – csilipaprika, pfefferóni, almapaprika, jalapeño. László felesége ezekből készít mindenféle házi finomságot, a családi „boszorkánykonyhában” házi lecsó, paradicsomszósz, különböző pizzaszószok és paprikakrémek készülnek. Amit lehet, azt maguknak készítik, így alapélelmiszerért nem kell a boltba menni, elég a kertig vagy az éléskamráig elsétálni.

– Klímaváltozás viszont már az emberi tevékenység előtt is volt! A nagy áramlatok, mint a Golf-áramlat, befagytak, majd újból kiolvadtak. Grönland is kizöldült, majd újra befagyott. S akkor még nem volt ember által okozott üvegházhatás! A 70-es évektől ennek az ember által okozott az üvegházhatásnak nagyobb a jelentősége, mint a naptevékenységnek.

Tudni kell viszont, hogy az átlaghőmérsékletet csak a 19. századtól mérik rendszeresen. Azt azonnal meg tudták állapítani, hogy az időjárás egy kaotikus rendszer. Időjárást csak három napra tudnak előre jelezni. A többi már csak valószínűség-számítás. Hozzá kell tennem, hogy a naprendszer működése is egy determinált káosz, így aztán nem lehet egyértelműen megmondani, mi lesz. 

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies