Az év vége és az ünnepek közeledtével egyre inkább érezzük magunkon, hogy elfáradtunk. A hullámzó időjárás sem kedvez ilyenkor az immunrendszerünknek, hiszen gyorsabban szedünk össze egy egyszerű náthát is, amitől csak még stresszesebbek vagyunk. Nyakunkon az ajándékvásár, az ünnepek és a munkahelyünkön már jobb esetben finiselünk – a testünk eközben vészjelzéseket küld nekünk, és megálljt parancsol. Hogy mire figyeljünk ilyenkor?

Egyre nehezebb reggelek
Úgy érzed, hogy nem bírsz kimászni az ágyból, annyira fáradt vagy, pedig éjszaka meg azzal küzdöttél, hogy végre álomba szenderülj? Este az agy nem bír leállni, folyamatosan küldi nekünk az új impulzusokat arról, hogy mi a dolgunk a háztartásban és a munkában. Egy ilyen éjszaka után a reggelek borzasztóan nehezen indulnak, és úgy érezzük, mintha kifacsartak volna bennünket. Hiába a sok koffein, a szervezet csak gyengül. Tippünk: Minden reggel írjunk listát arról, mit szeretnénk elvégezni, így rendszert csempészünk a mindennapokba. Ugyanolyan fontos az is, hogy időben kerüljünk az ágyba, és hogy elsajátítsuk azokat a módszereket, melyek által gyorsabban ki tudunk kapcsolni (mondjuk, egy meditációs gyakorlat). Ha nem segít a torna vagy a meditáció, készítsünk könnyű vacsorát, olvassunk, és igyunk egy forró teát, kakaót! Reggel pedig elengedhetetlenek a vitaminforrások: facsart citrom, narancs, homoktövis.

Görnyedt hát, életunt arc
A felgyülemlett stressz hatására képes az emberi test a szó szoros értelmében teljesen összezuhanni. Észre sem vesszük, és sokkal púposabb a hátunk, kollégáink pedig sorra azt kérdezik tőlünk, mi a baj, mi történt velünk. Ne csodálkozzunk, mert a sok probléma látványosan is kiütközik rajtunk. Ezt pedig karikás szemeink is alátámasztják. S ha még rosszabbra fordulna a helyzet (mert fordulhat!), azt onnan fogjuk tudni, hogy szinte senki sem mer hozzánk szólni. Valószínűleg azért, mert olyan feszültté váltunk mindeközben, hogy ember legyen a talpán, aki szívesen társalog velünk. Tippünk: Az élet nem csak a munkáról és a problémákról szól! Ha be van feszülve a nyakunk, a hátunk, akkor ideje elmenni egy jó masszázsra vagy arckezelésre. Törődj a testeddel, mert azzal a lelkedet is ápolod. Ha egy kicsivel több időt szánsz magadra, azt nemcsak te, hanem a környezetedben élők is rögtön észreveszik majd. 

tested.jpg

Komolyabb testi tünetek
A náthán és a megfázáson túl sokszor előfordul, hogy ilyenkor, az ünnepek előtt robban le végleg az emberi szervezet. Előjönnek olyan panaszok is, melyeken mi magunk is meglepődünk: sajgó hátgerinc, derékproblémák, gyakoribb migrének és túl magas láz. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy a test elfáradt, és nem bírja tovább. Ha ennek ellenére is munkába igyekszünk, és nem hagyunk fel a rohanással, akkor mindez súlyos következményekkel is járhat. Tippünk: Ahelyett, hogy másoknak panaszkodnánk arról, milyen csapások értek minket, fókuszáljunk arra, hogy mi történt velünk a jelenben. Nem hiába fáj a bölcsességfogunk, vágjuk el az ujjunk, bicsaklik ki a lábunk, vagy történik velünk olyan dolog, ami elsőre egészen véletlenszerűnek tűnik. A testnek pihenésre és törődésre van szüksége, és ehhez az első lépés az, hogy felismerjük, mit kellene rendbe tennünk az életünkben. 

Derzsi Bernadett