Ősz van, itt az új tökmag! Érdemes minél többet nassolni belőle, ugyanis a tökből kikapart apró magoknak egy sereg jótékony hatásuk van a szervezetünkre. Csakhogy a legfőbbet említsük: a tökmagnak antioxidáns hatása van, tehát gátolja a gyulladásos állapotok kialakulását.

Férfiaknak, nőknek egyaránt ajánljuk, mert segíti a prosztata és a húgyhólyag egészséges működését. A feketenyéki Király család fő tökmagosa nagy mosollyal az arcán mesélte: „Nálunk közös esti program a tökmagozás.“ És milyen jól teszik! Meg is látszik az arcukon, majd kicsattannak az egészségtől...

tokmag-kezdo.jpg

A tök betakarításában az egész család részt vesz. A „gyerekeknek” ez hobbi, hiszen diplomás emberek mindnyájan, de élvezik, hogy kétkezi munkát végezhetnek az őszi verőfényben. És ennek a munkának azonnal látszata van, mint a vers is mondja: „Sütőben a tökmag, befűtöttünk tegnap...”

A tökmag is kínai...

Ma már minden kínai, a tökmag is: az üzletekben főleg kínai tökmag kapható, aminek a minősége sok kívánnivalót hagy maga után, mert szemetes, törmelékes. Pedig a tököt alapjáraton nem kell trágyázni, permetezni. Minden nélkül nagyra és egészségesre nő. Ezért a hazai tökmag valódi biotökmag. Az üzletben mindig meg kell nézni, hogy mi van a csomagolásra írva. Az otthoni tökmagnak hegyes a vége, a kínainak pedig le van kerekítve...

Kevesen foglalkoznak ma már tökkel, mert nem kifizetődő, és sok vele a kézi munka. Alkalmazottat nem lehet se találni, se megfizetni ebből. Régen mindenkinek volt saját kertje, ezért nem kellett nagyban dolgozni: mindenki annyit vetett, amennyit elfogyasztott.

– A vejünk cétényi, és az ő szülei nagy tökmagosok voltak – mondja házigazdánk. – Az ő sugallatára kezdtünk el tököt termeszteni. Itt a környéken, sajnos, már senki nem termeszt tököt.

Megtudjuk, hogy az az igazi, mikor a tököt kézzel takarítják be, és nem tökkombájnnal (a kombájn az éretlent és posvadtat is begyűjti).

– Amikor én hajnalban a földekre indulok, még mindenki alszik. Fél hétkor már javában dolgozik a tökroppantó... Azért kezdjük korán, hogy előbb tudjunk végezni. A mi tökmagunk takarmánytökből készül, a magokat Nyíregyházáról szereztük be.

Király gazda még sok hasznos információt elárul a témával kapcsolatban. Nosza, fussuk át ezeket, s talán nagyobb tisztelettel nyúlunk majd a pirított tökmag után a piacon. Mert ebből is a hazai a jó.

A tököt kapálni kell!

Azért kell megkapálni a tököt, hogy ne legyen gyomos. Egy hatszáz méteres töksorba beállni, persze, nem gyerekjáték... Annyi a gazda vigasza, hogy csak addig kell kapálni, míg a tök szét nem fut a földön. A tököt először traktorral kitúrják sávokba, majd vasvillával beledobálják a tökroppantóba. Ha géppel szednék, akkor az mindent felszedne. Így, hogy kézzel dolgoznak, ki tudják válogatni az egészséges tököket.

A roppantás után a magok a mosóba kerülnek. Érdekesség, hogy a jó magok mindig fent maradnak a víz felszínén, a rossz magok pedig leülnek a kád aljára. Utána 24 óra kell a szárításhoz. A szárítás kazánnal fűtött szárítóban történik. A végén már csak át kell tisztítani a magokat.

Miután vége a tökszezonnak, a földet kitakarítják, és vetésforgóban búzát vetnek bele (a tök jövőre egy másik parcellára kerül). 3-4 hétig tart a szezon, vagyis a betakarítás és a feldolgozás. Sajnos, már harmadik éve rossz a tök – idén is egyharmada poshadt volt az esőzések miatt. A tökmagot pirítás előtt tejbe áztatják, és megsózzák. Azért kell beáztatni, hogy könnyebben ragadjon rá a só. Egy nagyobb tökből körülbelül egy-másfél pohárnyi tökmag jön ki.

Tök jó finomság!

A végén álljon itt egy finom sütőtökös recept. Ehhez annyit kell tudni, hogy akkor jó a tök, mikor megcsípte a dér. A zöldségben levő keményítő ilyenkor lebomlik, és cukorrá alakul. Ez viszont ugyanúgy igaz az éretlen tökre is, abban is lejátszódnak ugyanazok a folyamatok. Az éretlen tök azonban sohasem lesz jóízű!

Hozzávalók:

1 közepes méretű sütőtök
100 g Cheddar sajt
1 csipet
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt kömény
1 fej friss fokhagyma
1 doboz natúr joghurt
fél kiskanál Erős Pista
5 darab szárított paradicsom

sutotok_0.jpg

Elkészítés:

Előveszünk egy tepsit, melybe sütőpapírt készítünk. A sütőtököt felszeleteljük, és a tepsibe helyezzük. Megpucoljuk a fokhagymát, majd a már felvágott sütőtökszeletek közé rejtjük. Meghintjük sóval, köménnyel és fahéjjal. A sütőt 250 fokra előmelegítjük, majd a tököt 20 percre betesszük sülni. Lereszeljük a Cheddar sajtot, a vége felé kihúzzuk a sütőből a tököt, és megszórjuk a reszelt sajttal. A mártáshoz a natúr joghurtot egy kistálba öntjük, majd ízlés szerint sót és Erős Pistát keverünk bele. A szárított paradicsomokat apróra vágjuk, és hozzákeverjük a joghurthoz.

hirlevel_web_banner_2_15.jpg

Darnay Krisztina
Kapcsolódó írásunk