A trench coat, népiesen trencskó a tavasz hírnöke a divatban. Bézs vagy homokszínű, piros-fekete-fehér kockás béléssel kiegészített ballonkabát formájában keressük, ha az örökérvényűt áhítjuk!

Ha trencskó, akkor Burberry – a britek kedvenc luxusmárkája ugrik be.

trencsko-kezdo.jpg

Egy kis divattörténet: Thomas Burberry 1856-ban, 21 évesen alapította a céget Basingstoke városban, később a székhely London lett. Az átütő sikert az 1917-es év hozta el számára, amikor a Trench Coat nevű kabátok elözönlötték a piacot.

Az I. világháború alatt megrendelést kapott a katonák strapabíró, vízhatlan, de jó légáteresztő öltözetének megtervezésére. Ez volt a gabardine vászon.

A brit fegyveres erők mellett sportolók, felfedezők viselték, például a Déli-sark kutatója, Roald Amundsen. A klasszikus viharkabát 1924-től kockás bélésanyaggal gazdagodott.

Ekkor már T. Burberry fiai irányították a céget. Valamennyi kockás variáció külön fantázianevet kapott.

minden_reggel_ujno.sk.png

A trencskóőrület Hollywoodot is utolérte. Számos produkcióban szerepelt az ikonikus kabát férfiakon, hölgyeken (Marlene Dietrich) egyaránt. Humhprey Bogart a Casablancában, Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben c. filmben viselte.

trencsko-marlene-dietrich.jpg
Marlene Dietrich (© sheworestars.com)

S hogyan viseljük napjainkban?

Mivel mindentudó dzsókerdarab, farmeres szettekhez éppúgy kiválóan működik, mint tubusruha fölé, sőt, helyett is – ingruhának bevetve! Mivel ez egy részletgazdagon szabott kabát. Van hátlapja, aszimmetrikus mell-lapja – ez a katonai viseletet óvta a fegyverszíj kopásától –, van övszerűen bújtatott kézelője, karcsúsító öve.

Mórocz Szilvia
Kapcsolódó írásunk 
Cookies