Sejtetni kell, és nem megmutatni. Ezt tanácsolja a stílusszakértő, akit arról kérdeztünk, hogy milyen legyen az ünnepi viselet. Milyen ruhát öltsünk magunkra ünnepekre vagy bálba?
 
Ki ne szeretett volna gyerekkorában nagyestélyiben rohangáló hercegnő lenni? Ahogy múlnak az évek, elfelejtjük az álmainkat, és már csak arra vágyunk, hogy ne múljuk felül Bridget Jones melléfogásait, se a céges partin, se a szilveszteri bálban. 
 
– Milyen az igazán elegáns ruha? – tesszük fel a kérdést Schiffer Miklós stílusszakértőnek.
 
– Manapság nem szokás elegánsan menni egy vendégségbe. A nők még csak hagyján, na de a férfiak! Nekem van egy 1930 karácsonyán készült családi fényképem, amelyen minden férfi frakkban van. Hol vagyunk ma ettől?! A mai férfiak nem csupán a karácsonyt, de szinte az egész életüket egy pulóverben akarják megúszni. Még a polcról is mindig a legfelsőt veszik le, és miért is öltenének a karácsonyi vacsorához zakót?! Egyszerűen nincs társadalmi kódja a jólöltözöttségnek. Mára minden felhígult, így az ízlés is. A ma embere lenézi a stílust, mint minden mást, ami érthetetlen és elérhetetlen a számára. Sokan azt gondolják, hogy a szocialista időszak rombolta le a közízlést, de ez nem igaz. Nálunk olyan sosem volt. Igazából az a gond, hogy a polgárság kora – ami az angol vagy a francia történelemben évszázadokban mérhető – nálunk még száz évet sem tett ki. A polgári értékek nem tudtak beivódni a kultúránkba. Töltöttem már az ünnepeket Londonban, a belvárosban, és csak elvétve láttam az utcán hétköznapi ruhát viselő embereket. Más a társadalom viszonya a karácsonyhoz. Jobban megtisztelik az ünnepet – és egymást is. Ettől bizony mi még a ceremoniális ünnepségeken is távol vagyunk, nemhogy szűk családi körben. 
 
– Nekünk, nőknek könnyebb, mert adu ásznak mindig ott van a legendás „kis fekete”. A kérdés már csak az, hogy milyen harisnyát vegyünk fel hozzá? 
 
– Mindenképpen üvegszálasat! Az üvegszálas harisnyák szépen kiemelik a női láb formáját. Személy szerint inkább a testszínűt kedvelem, de a fekete is előnyös tud lenni, főleg, ha még hátul egy vékony kis fekete csík fut benne. Oda kell persze figyelni, hogy a harisnya ne legyen sötétebb a cipőnél: ez fontos részlet. Egy nem jól megválasztott cipő az összkép szempontjából kész katasztrófa. Pár évvel ezelőtt, amikor az egykori rúdtáncos platformcipő beszivárgott a hétköznapokba, senki sem gondolta, hogy még 2017-ben is ezeken fognak a nők imbolyogni. Ahogy az amerikai divattervező, Oscar de la Renta mondta: „Egy nő mindig úgy járjon, mintha egyszerre három férfi járna a nyomában.“ Alkalomra a nőies nő olyan lábbelit vesz, legyen az tűsarkú, vagyis stiletto vagy bokacsizma, amiben sikkesen tud járni.
kislany-csomaggal.jpg
 
– Nemrég olvastam, hogy a tökéletesen nőies járás titka a 8,5 cm-es cipősarok. Ráadásul ez az a sarokmagasság, ami nemcsak a farmerhez, de az elegánsabb darabokhoz is jól passzol. Egyébként mennyire elfogadott a nadrág egy céges karácsonyi vacsorán? 
 
– Kötetlen rendezvényen el tudom képzelni, hogy a hölgy egy irgalmatlanul csodálatos fehér blúzban, jó szabású farmerben, bőrcsizmában és keppben jelenik meg. Fontos persze, hogy átütő személyiség vagy erőteljes női kisugárzás párosuljon hozzá. Ami a partikat illeti, az a jó, ha a meghívón pontosan fel van tüntetve az elvárt öltözködés. A farmert, ami sokak jolly jokere, általában el kell felejteni. Egy szűk sötétkék szoknya, egy fehér ing, egy szép stiletto vagy lakkos balerinacipő, egy szép óra elég ahhoz, hogy a Nő fel legyen öltözve! Ugyanilyen hatást érhetünk el fekete ceruzaszoknya és fekete garbó, fekete körömcipő és színes blézer párosításával. A nők mindig valami újdonságot akarnak, valami feltűnőt, és a végén túlkomplikálják az öltözködésüket. Az elegancia titka az egyszerűség, sőt, a puritán egyszerűség. Az egybeszabott ruhák, komplék, szoknyák, nadrágok, ingek az ideális darabok. Ezek hangulatát fel lehet dobni bizsuval, kendővel, sálakkal, táskával. 
 
– És a szilveszteri megjelenés? Arról mit kell tudni? 
 
– Ma már a báli meghívón többnyire fel van tüntetve az elvárt dress code, ami a legtöbb esetben black tie. A férfiak számára ez egyet jelent a fekete szmokinggal, amit gyakran helyettesítenek fekete vagy sötétkék öltönnyel. (Szürke kizárva!) Ehhez mindenképpen fekete csokornyakkendőt és fehér inget illik viselni. A nők számára néha elég a koktélruha, ami lehet frivolabb, és kicsivel térd fölött, vagy térdig ér a hossza. A miniruha, legyen bármennyire is elegáns, nem koktélruha! Ez állandó tévedése a nőknek, hogy miniruhában báloznak. Abban az esetben, ha a bál díszvacsorával van egybekötve, már illik kisestélyit viselni, zárt orrú cipővel. A kesztyű itt nem kötelező. Ellenben szmokingos férfi mellett mindenképpen illik koktélruhában, vagy az Yves Saint Laurent által megálmodott nadrágos női szmokingban megjelenni. 
 
– Nem túl gyakran járunk bálba. Melyek azok a buktatók, amelyekre ajánlott odafigyelni? 
 
– Ha megnézünk egy haute couture estélyi show-t, néha megdöbbentő „ruhakölteményeket” mutatnak be. Ugyanakkor én azt gondolom, hogy az egyik legfantasztikusabb választás az egyszerű, szűkre szabott, elöl felsliccelt, hátul nyitott fekete bársony vagy selyem estélyi ruha egy gyöngysorral. Férfiszemmel nézve kevés vonzóbb dolog van, mint a váratlanul kivillanó női lábszár. Ám egy hosszú fekete ruha, amelynek az ujját vékony, elegáns nerccsík díszíti, az is hihetetlenül elegáns megjelenést biztosít. Egy jó estélyi ruha anélkül érzéki, hogy a nő „levetkőzött“ lenne benne. Sejtetni kell, és nem megmutatni! A legfontosabb a finomság! Van, akin a párducmintás ruha sem közönséges, és van, akin már a zöld is az. Ugyanez a helyzet a tetoválásokkal. Vannak nők, akik kifejezetten szexin tudják viselni a feltűnő, látványos tetkójukat, míg másokon egy tetovált betű is rettentő közönségesen hat. Az összhatás a fontos! Sajnos, a mai nők gyakran beleesnek a közönségesség csapdájába. A celebek ijesztő nejlondzsörzé, műcsipke giccsparádéja nagyon mélyre süllyesztette a közízlést. Néha azt hisszük, hogy nincs már lejjebb, és még mindig van! Ötvenes nők minibe, feszes bőrnadrágba préselik be magukat, fehérnemű nélkül, hogy trendik legyenek. 
 
– Melyek az idei téli szezon divatszínei? 
 
– Vajon miért esnek a nők abba a hibába, hogy vakon követik a divatszíneket?! Nem azt kell tudni, hogy most éppen melyik szín a menő, hanem mi áll jól nekünk. Vannak nők, akiknek illik a piros szín, a „végzet asszonyává” teszi őket. Másokon meg olcsó benyomást kelt. Talán a meleg, puha sötétkék az, ami a legtöbb embernek illik. A világoskék már veszélyes, a bézs árnyalatoktól pedig némely nő szinte láthatatlanná válik. A harsány színeket és nyomatékos mintákat is óvatosan kell kezelni, mert azokra nagyon emlékeznek. Egy palackzöld, mohazöld vagy éjkék ruha, új cipővel, stólával, kendővel kombinálva sokáig jó szolgálatot tehet. Ugyanis nem igaz, hogy egy alkalmi ruhát nem lehet felvenni többször! Miért ne lehetne?! Egy jó minőségű, stílusos ruha még Cambridge hercegnőjénél sem számít egy alkalomra szóló befektetésnek. 
 
– A fotósok gyakran kapják lencsevégre a stílusikonnak számító Kate Middletont bárki által elérhető darabokban. Az elegancia mennyire pénz kérdése? 
 
– Mi az, ami az aktuális divatból lecsapódik, és stílusjeggyé válik? Mindig ezt kell megnézni. Ehhez persze előbb meg kell találni a saját stílusunkat. A stílus nem vásárolható meg pénzért. Az vagy van, vagy nincs. Viszont tanulható és fejleszthető. Az elegancia pedig egy attitűd. Talán Ralph Lauren fogalmazta meg a legjobban: „Az elegancia a személyiség varázsa, amit a ruha kiegészít.” Ismerek embereket, akik nagyon kevés pénzből mindig tökéletesen vannak felöltözve. Ma már a Marks & Spancer, a Mango, a Massimo Dutti, a Zara is megfizethető áron kínál jó minőséget. Egyébként a fast fashion divatláncok közül a Zara volt az első, amelyik még Anna Wintour főszerkesztősége alatt rákerülhetett a Vogue címlapjára. Ám azok a nők, akiknek saját, kiforrott stílusuk van, sosem követik a napi divatot. Legfeljebb egy-két új darabbal felfrissítik ruhatárukat. 
 
Janković Nóra
 
Mit tegyünk, mikor egy meghívón az áll: Dress code Black tie. Ha meghívást kapunk, néha már a meghívón megjelölik az elvárt megjelenést: Business (ez sötét öltönyt, illetve kosztümöt jelent), Officiel (ez koktélruhát) vagy Black tie.
OFFICIEL
Az OFFICIEL az öltönyös megjelenést jelenti. A férfiak elegáns selyem nyakkendővel színházba, kevésbé elegáns bálokba, esti alkalmakra viselhetnek öltönyt. A hölgy alkalmi ruhában, koktélruhában kíséri a párját. 
Black tie
A bálok többsége a kisestélyi öltözéket pártolja. Schiffer Miklós így ír erről: „Ilyenkor a szmoking fekete vagy éjkék, a férfi fekete csokornyakkendővel, állógalléros inggel, mellénnyel és lakkcipővel viseli. A hölgyek hosszú kisestélyijéhez nem kötelező a kesztyű, de a magas sarkú cipő, a nyaklánc és a kis táska (akár vállon is) annál inkább! Black tie-ban bálba indulhatunk, szigorúan este 6 óra után!” Megjegyzésünk: amit kevesen tudnak, hogy a szmoking zakóujja alól 1 cm-re ki kell kandikáljon az ingujj! Ez aranyszabály. Az urak cipőtalpa meg véletlenül se legyen gumi, kizárólag a bőrtalp jöhet számításba. Amit másképp csinálhatunk: Hogy a zenés-táncos rendezvényt ne kelljen az uraknak kötözött sonkaként végigizzadni, elhagyhatják a mellényt. Az ingujjra vetkőzés azonban ki van zárva. Úriember ilyen hibát nem követ el!
A hölgyek kisestélyije lazább szerkesztésű, korzet, ill. hosszú tubusruha. A ruhahossz miatt a zárt orrú báli cipőből nem engedhetünk! A nyitott orr befejezetlen, alulöltözött hatást kelt. (A rövidebb koktélruháknál alkalmazhatjuk!) Bizsu helyett a báli belépő kiegészítője a míves ékszer. Sok nő betegsége az agyonékszerezés: egy lógós, jó nagy meg köves arany fülbevaló, négy-öt lánc meg kitűző meg egy jó nagy gyűrű. Borzalmas látvány! A kevés az elegáns.