Gondolná az ember, hogy az első fallosz formájú dildó még szinte a kőkorból származik? Vitathatatlanul hosszú időszak eltelt azóta, és a nagy masinákat felváltották a delfin formájú, csillogó-villogó, akár neonszínben pompázó vibrátorok. Régen mit értettek vibrátoros kúrán, és melyek ma a legnépszerűbb vibrátorok?

Ha visszatekintünk, mikor lett ennek az eszköznek ilyen nagy a híre, akkor a 19. századba kell visszamennünk. Ebben a korban gyakran a női hisztéria jelenségével hozták összefüggésbe. A betegséget a nők szexuális kielégítetlenségéből eredeztették, és jól leírható tünetegyüttessel párosították.

vibratoros-kura-kezdo.jpg

Stinner jótékony keze

Egy gyakorló orvos, Kelsey Stinner ugyanis megfigyelte, ha a jól leírható panaszokkal jelentkező pácienseit – lepellel letakarva és kézzel izgatva – élvezethez juttatja, a panaszaik elmúlnak. Ezt a csúcspontot és oldódást a modern korban orgazmusnak nevezzük.

Stinner módszere villámgyorsan terjedt, és az orvosok egyöntetűen megállapították, hogy a gyógymódnak semmi köze a szexhez – ráadásul a szorgos orvosujjakra nézve kissé fárasztó. (A francia orvosok egyébként a vízsugaras módszert preferálták.) A rendelők előtt kígyózó sorban álltak a női páciensek, és Stinner egy idő után belefáradt a nehéz fizikai munkába, inkább feltalálta az elektromos vibrátort.

A 19. századi vibrátor azonban nagyon nagy volt, és rendkívül drága, de a század végére a vibrátoros kúra az egyik legnépszerűbb szolgáltatássá nőtte ki magát a luxusüdülőhelyeken. Mindössze néhány év kellett hozzá, hogy a vibrátort elkezdjék nem gyógyászati segédeszközként is használni.

Film is készült belőle!

A női hisztériát mutatja be a 2011-ben készült Hisztéria (Hysteria) című mozi. A történet 1880-ban, a viktoriánus Londonban játszódik, ahol ifjú orvosunkat modern nézetei miatt elbocsátják kórházi állásából. Végül egy népszerű doktornál sikerül elhelyezkednie, aki a női betegségek specialistája. A fiatal doktor sajátos módon, altesti masszázzsal kezeli a hisztériaként diagnosztizált tünetegyüttest – és hamarosan roppant népszerű lesz a hölgyek körében. Magától a fimtől ne várjunk sokat, de mégis hűen tükrözi az akkori szemléletet.

hysteria-film-vibratoros-kura.jpg
Jelenet a Hysteria című filmből

A vibrátorok fellendülése

1902-t írunk. A vibrátorok diadalmenete Amerikában folytatódott, amikor is megjelent az üzletek polcain az első nyilvánosan árusított vibrátor. Háztartási segédeszközként tekintettek rá – a hölgyeknek együtt kínálták a kenyérpirítóval és a habverővel. Mit ne mondjunk, abban az időben az amerikai háztartásokban több volt a vibrátor, mint a kenyérpirító... A világháború időszaka hozott némi megtorpanást a terjedésében, de utána már nem lehetett megállítani.

A sors fintora, hogy a vibrátor a legnagyobb népszerűségre akkor tett szert, amikor az ötvenes években megjelent az AIDS a homoszexuális férfiak körében (1981-től jegyzik mint különálló betegséget). Az Amerikai Egyesült Államok tiszti főorvosa nyilvános közleményben ajánlotta a vibrátor használatát a hölgyeknek, mondván, hogy a férjeikkel ellentétben biztosan nem okoz nemi betegséget.

Elmondhatjuk, hogy a vibrátor együtt fejlődik az emberiséggel. Egy kimutatás szerint a vibrátor hirtelen beindulása az, ami a legnagyobb pánikot szokta kelteni a reptereken. Ugyanis fáradhatatlan berreg és kattog a bőröndben, amit a bombát kereső alkalmazások azonnal kimutatnak...

A léghullámos vibrátorok

Hogyan osztjuk fel a vibrátorokat, mi köztük a különbség, melyik a legjobb? A női orgazmusról gyakrabban beszélünk, s ennek egy oka van: sokkal nehezebb elérni, mint a férfiorgazmust. A férfiak 95 százaléka rendszeresen, minden együttlétkor kielégül, ezzel szemben a nőknek csupán 65 százaléka, és nem rendszeresen. Nagyon sok nő nem éli át az orgazmust, mégpedig azért, mert a nőknek az elégedettséghez csiklóorgazmusra van szükségük, a vaginális orgazmust pedig valóban csak nagyon kevés nő éli át.

Nagyon sok nőnek az orgazmus elérése először erotikus segédeszközzel sikerül. Ezért hasznos megismerkedni ezekkel a csodákra képes eszközökkel. Nagyon sokféle segédeszköz van, a nők tájékozottsága pedig kicsi. Az eszközök elég drágák (kb. 45–185 euró), ezért jó tudni, melyikbe érdemes invesztálni. A vibrátorokat nemcsak nők, hanem férfiak is vásárolják a nők számára.

vibratoros-kura-reklam.jpg
Vibrátort reklámozó hirdetés 1950-ből

A vibrátorok legnagyobb csoportját a léghullámos vibrátorok alkotják. Nemcsak a nők, hanem a párok is használják (létezik párok számára készült vibrátor is), mert így a szex többszörösen intenzív. A férfiak ugyan ellenkeznek, hogy nem jön létre közvetlen kontaktus a partner testével.

A léghullámos vibrátort a klitorisz (csikló) masszírozására fejlesztették ki. Külsőleg kell használni, testnyílásba nem kerül bele, ezáltal az esetleges fertőzésveszély ki van zárva. A klitorisz a kisajkak felső részén helyezkedik el – ámde nem csak az a borsónyi dudor, amit látni lehet. A klitorisz nagyobbik része a bőr alatt van elrejtve, két szára körülveszi a kisajkakat, és leér egészen az ánuszig (végbélnyílás). A léghullámos vibrátor rezgésbe hozza a klitoriszt, de az egész testre hatással van.

Ez a hatás annyira erős, annyira hat az érzelmekre is, hogy sok nő sírva fakad az orgazmus után. Az ilyen orgazmus gyakran nedves orgazmus.

Sok nő ódzkodik a vibrátor használatától. Miért?

  • Az eszköz nagyon drága (kb. 90 euró).
  • Túl fiatal vagyok – 20 éves kor felett ajánlott. 
  • Nincs rá szükségem.
  • Este már nagyon fáradt vagyok. (Pedig a vákuumos vibrátorral gyors hatást lehet elérni, és ellazulva gyorsabban elalszunk.)
  • Attól tartok, hogy ha rászokom, a természetes szex már unalmas lesz. Ez valahol igaz, a későbbiekben ugyanis ez a folyamatosan magas szinten tartott izgalom nem mindig eredményez orgazmust.
  • Még több kell belőle! Valójában erre épül az egész szexuális segédeszközöket gyártó iparág, mert a nő utána már olyan segédeszközök után nyúl, amelyek esetleg még plusz a csiklót, a nők gyönyörgócát is izgatják...

minden_reggel_ujno.sk_3.png

A nők sokszor azt mondják: szégyellem használni a vibrátort. (Aki szégyelli, ne használja, hiszen nem vagyunk egyformák.) Hol kell tartani a vibrátort? Száraz helyen, ahol nem éri nap, mert szilikonból készül. A vibrátoroknak rengeteg fajtája létezik, mint ahogy rengeteg női test használja, hiszen minden test más. Érdemes többet is kipróbálni. A férfit, az igazi hús-vér embert persze nem helyettesítheti, ezért nem ajánlott pótlékként használni. Egy idő után ugyanis rá lehet szokni, mert intenzív gyönyört nyújt...

Persze a szex nemcsak orgazmusból áll, hanem a szeretett férfi közelsége is fontos. Ha szeretem a páromat, az érintése és szerelme ugyanolyan sokat jelent, mint az orgazmus – ha nem többet!

Sallay Erika
Kapcsolódó írásunk 
Cookies