Gyerekkoromban jó kislány módjára herbáriumot készítettem a nagypapámmal. A herbáriumban helyet kaptak a legszebb nyári virágok szirmai. Jaj, de finom volt leszedegetni a rájuk pakolt mázsás könyveket, és visszanézegetni őket!

A herbárium az én számomra a füzetlapok közé préselt virágszirmokat jelenti azóta is. Nagyapám kivitt a virágos rétre, majd mindegyik virágról elmesélte, mi a neve és a jellemzője. Az útifűvel, a kamillával kezdtük és a rózsákkal végeztük, ősszel pedig a színes leveleket gyűjtöttük egymás mellé.

viragok-kozt-divat-kezdo.jpg

Persze, azóta már láttam igazi herbáriumokat (a herba különben gyógyfüvet jelent). A legcsodásabbak Kew városában találhatóak Angliában, itt több mint hatmillió lap van, amelyek között a növényeket szárítják. A nagy svéd tudós, Carl Linné (aki a növényeket rendszerbe szedte) szintén készített herbáriumot. Ma ez is Angliában van, Londonban. 

A sajtoláshoz használhatunk öreg könyveket, és egy lapra több növényt is csatolhatunk.

Tudnivalók herbáriumhoz

A növényeket mindig lapok között, erős prés alatt kell szárítani. Csak friss virágot szedjünk, különben a száraz, töredezett vagy épp nedves szélek tönkreteszik a végeredményt. A növény alatt mindig meg kell adni a nevét – a tudományos és a közszájon forgó nevét is – és begyűjtésének az idejét. A gyűjtés helye is fontos, hogy az rét, erdő, esetleg mocsár volt.

A sajtoláshoz használhatunk öreg könyveket, és egy lapra több növényt is csatolhatunk. A szárítás általában 10-14 napot vesz igénybe. Sokan később virágkompozíciókat készítenek a préselt virágrészekből a falra, és erre ma már kapható dupla üveglapos keret. Élvezzük a nyarat, csodáljuk a park és a rét virágait, s ha kedvünk támad, szerezzünk be egy füzetet a préseléshez. Divatanyagunkból inspirálódhatunk!

hirlevel_web_banner_2_492.jpg

Viseljük bátran

magunkon a napot, az eget, a felhőt, a szivárványt és a tarka rétet, a lenge és ruganyos kelméket, valamint a leleményes kiegészítőket. Ruháinkat egy viruló kertben, buja színekben pompázó rózsalugasok és liliomok előtt fotóztuk. Fehér, piros, narancs, sárga...minden színt ki tudunk itt pipálni.

Szeretjük a fodrokat. S még inkább, ha nem habos-babosak, hanem trükkösen rendhagyóak, mint itt a felsőn. Bő szárú nadrággal és napsugarakat imitáló spárgaszatyorral kedves látvány. (Zara)

viragok-kozt-divat-1.jpg

Cipruskák előtt. Abroszkockás ingruha a természetesség és huncutság kedvelőinek (Mango).

viragok-kozt-divat-2.jpg

Virul az árnyékom! Az eldolgozatlan szegőszalagok útkereszteződéseiből, ráncolt tüllfodrokból álló kombinéruha a szexi vonal képviselője. Ezt a jelzőt még akkor sem veszíti el, ha sokkolóan trendi papucsot húzunk hozzá (Papucs: Mohito, ruha: Red Valentino).

viragok-kozt-divat-3.jpg

A kedvelt, színblokkos trend elevenedik meg ezen a kreáción.

viragok-kozt-divat-4.jpg

A napsárga ruha vidám keretet kölcsönöz a kék-piros-fehér foltoknak (F&F).

viragok-kozt-divat-8.jpg

Zöldeskék víztükör ragyogása tetszeleg a tiszta selyem ruhán. Derékrésze sávokra osztott, szoknyája libbenősre ráncolt (Hugo Boss).

viragok-kozt-divat-6.jpg

„Rózsakertruha” nagyjelenéshez, pánt nélkül, de bőséges textilmennyiséggel (F&F).

viragok-kozt-divat-7.jpg

• Képeink a várkonyi Amade Kastélyszálló angolparkjában készültek. • Modellek: Mészáros Viki (Bős), Tóth Szandra (Pered) • Fotó: Dömötör Ede

Új Nő csapata
Kapcsolódó írásunk 
Cookies