Újhullámos színtanácsadás: anya-lánya páros látogatott el Pukkai Judit színtanácsadó vágsellyei stúdiójába, mi pedig végigkísértük a lehető legszínesebb anya-lánya programot.

Az embereket 4 színtípusba lehet sorolni az évszakok alapján. A tavasz és a nyár a világosabb típusok, a tél és az ősz a sötétebbek, mert azokban a hónapokban kevesebbet süt a nap. (© Fotó: Cséfalvay Á. András)

anya-lanya-szintanacsadas-kezdo.jpg

Mindegyik színtípusnak van még három altónusa: így a színrendszer 12 típust különböztet meg.

anya-lanya-szintanacsadas-valogatas-sarga.jpg

Az újhullámos színelemző – a klasszikus iskolával szembemenve – néha átlépi ezeket a kategóriákat, s az egyéni adottságokból indul ki a nekünk kedvező színek meghatározásánál. Mert bizony olyan szín is passzolhat hozzánk, ami a papírforma szerint nem a mi színünk.

pukkai-judit-kezdo.jpg
Pukkai Judit színtanácsadó

Melinda meleg típus

Az ekeli Kósa Melinda (50) és lánya, Bokora Lilla (30): mindketten szépek, ám színeik nagyon is másak. Míg az anya, Melinda elsősorban a természetesség híve, s a hétköznapokban nem igazán sminkeli magát, addig Lilla szívesen nyúl az ecset után. Kis gyorstalpaló következett: Judit mesél a hölgyeknek a színskálákról...

anya-lanya-szintanacsadas-tipusok.jpg

Sápaszt vagy felüdít?

Megtörtént az első árnyalatok kiválasztása, de Judit még nem sorolta be Melindát egyik évszaktípusba sem. A kupacba válogatott színek ugyanis különböző színtípusokhoz tartoztak. S mindig az lesz a főtípusunk, amelyik évszak színeiből több van.

anya-lanya-szintanacsadas-melinda-zold.jpg

Az ösztön nem csal!

Ahogy haladt előre az idő, Melinda egyre határozottabban válogatott, s minden színből legalább 2-3 árnyalatot kipróbált.

anya-lanya-szintanacsadas-melinda-rozsaszin.jpg

„Ha a választott színek közül egyik sem található meg a ruhásszekrényünkben, akkor gyanakodhatunk, hogy valami nem stimmel a besorolással, vagyis a tanácsadó tévedett. Ösztönünk ugyanis működik, ha nem is százszázalékosan!” – magyarázza Judit.

minden_reggel_ujno.sk.png

Lássuk a csokrokat!

A Melinda által kiválasztott színeket Judit típusuk alapján külön csokrokba rendezte, majd a csokrokat Melinda nyaka köré tekerte. Amelyik típusnak a színcsokra a legjobban passzolt Melinda arcához, az lett a nyerő.

anya-lanya-szintanacsadas-melinda-kezdes.jpg

Lehulló falevelek, sütőtök, rozsda...

Az ősz színei melegek és erőteljesek, elsősorban a lehulló falevelek, a sütőtök, a rozsda jut róluk eszünkbe. És csodásan állnak Melindának!

anya-lanya-szintanacsadas-meleg-osz.jpg
A meleg ősz típus színei

Az ősznek van egy lágyabb verziója (ide tartoznak a púderesebb őszi színek), és egy sötétebb változata (a bogyós gyümölcsök színeivel, a vörösborral és a smaragdzölddel).

anya-lanya-szintanacsadas-melinda-vegleges.jpg

Melinda azonban meleg ősz! Ugyanakkor – s ez az újhullámos színtanácsadás lényege – nemcsak a saját kategóriája színeit, de az összes kiválasztott színt is bátran viselheti a jövőben.

Meglepetés! Kiderült, hogy anya és lánya, Melinda és Lilla egymás karakterének szöges ellentétei: Melinda meleg típus, Lilla hideg.

Lássuk Lillát!

Lilla elárulta: tavasszal született, így világéletében tavasznak gondolta magát. Judit rögtön kiigazította: a színtípusunknak nem igazán van köze születési évszakunkhoz. Lilla nagy reményekkel érkezett a tanácsadásra, mert mindig is szeretett volna színesebben öltözködni, de a színekkel hadilábon áll. A tanácsadásra fekete-fehér összeállításban érkezett, mivel az akromatikus (színezetet nem tartalmazó – a szerk. megj.) színekben érzi komfortosan magát.

anya-lanya-szintanacsadas-lilla-zold.jpg

Miért nem nő a kupac?

Lilla a színkendőzés közben kicsit meg is ijedt, hiszen nem igazán gyűltek a kendők a kupacba. Judit megnyugtatta: Egyszerre senki nem hord magán nyolc-tíz színt! Lassan azért megszületett az eredmény, amin Lilla lepődött meg leginkább...

anya-lanya-szintanacsadas-valogatas-2.jpg

...ugyanis hideg tél lett!

A hideg telet Hófehérke-típusként is szokták emlegetni. Idézzük csak fel a Grimm testvérek leírását: „Bőre fehér, mint a hó, ajka piros, mint a vér, haja fekete, mint az ében.”

anya-lanya-szintanacsadas-hideg-tel.jpg
A hideg tél típus színei

Lilla színei tehát a létező leghidegebbek, a havas, zúzmarás tájat s az év legcsillogóbb időszakát idézik. (A hideg télre a kékes-lilás tónusok jellemzőek, az élénk télbe viszont már átjönnek atavasz színei, ilyen a türkizkék, a pipacspiros vagy a napsárga. A sötét tél pedig az ősztől veszi kölcsönbe az olajzöldet, a sötétbarnát vagy épp az aranysárgát.)

anya-lanya-szintanacsadas-lilla-kezdes.jpg

A tél típusok egyik ismérve, hogy a kontrasztokat – például a fekete-fehér összeállítást – csak ők tudják kifogástalanul viselni. Ugye emlékszünk még, milyen ruhában érkezett Lilla a tanácsadásra? Újfent bebizonyosodott Judit mondása: az ösztönünk soha nem csal...

anya-lanya-szintanacsadas-lilla-vegleges.jpg

A kudarcba fulladt szőkítés

Lilla elárulta, hogy évek óta próbálja divatosan hamvasítani a haját, ám kísérlete minduntalan kudarcba fulladt. „A legtöbb tél hajszíne sötét, nem bírja a szőkítést. Tél típusként ne lepődjünk meg, ha hajunk két-három mosás után ledobja a festéket!” – érkezett a válasz Judittól.

anya-lanya-szintanacsadas-valogatas.jpg

Lillára tehát kis hamvasítás vár, az ő típusa több kontrasztot kíván, ezért jobb volna visszatérnie a sötét hajszínéhez. A rúzsbólis málnás, rózsaszínes árnyalatok a kívánatosak (nem amit visel). Ajánlott oldal: dreamwardrobe.com.

anya-lanya-szintanacsadas-lilla-portre.jpg

– novák, olláry –

Cookies