Mára Anna Wintour neve szinte egybeforrt a divatvilág legnagyobb partijával, a MET-gálával, amit 1948-tól minden év május első hétfőjén tartanak New Yorkban, ha épp nem szól közbe egy világjárvány. A koronavírus miatt a 2020-as gála elmaradt, és 2021 szeptemberének első hétfőjére napolták el a divatrajongók egyik kedvenc eseményét. 

A gála a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum Costume Institute-jának, azaz a divatért felelős részlegének éves bálja, ami egy kiállításmegnyitóval egybekötött jótékonysági esemény. 

met-kezdo.jpg
Cardi B a 2019-es MET-gálán

Sokakban csak egy felesleges vörös szőnyeges rongyrázásként él a gála, ahol az aktuális celebek milliós dizájner ruhákban parádéznak, ellenben a MET ennél jóval több. A bál elsődleges célja az adománygyűjtés a Costume Institute számára. 2015-ben rekordösszeget sikerült gyűjteni – nem kevesebb, mint 12 millió dollárt.

Annak ellenére, hogy csakis meghívottak vehetnek részt a gálán, a meghívás sincs ingyen. Még a sztároknak is 30 ezer dollárt kell fizetniük a jegyért, de egy-egy márka is vásárolhat magának asztalt a gálára már 300 ezer dollárért, ahová Anna Wintour jóváhagyásával hívhat sztárokat. Állítólag 2015-ben a Yahoo 3 millió dollárt fizetett két asztalért. Mindezen felül több dizájner a sztárok által viselt ruhákat az esemény után elárverezi, és a befolyt összeget is a múzeumnak ajánlja. Olivier Rousteing a Balmain kreatív vezetőjeként 2018-ban négy ruhát bocsátott kalapács alá, és az így összegyűlt csaknem 20 ezer dollárt az AIDS kutatására ajánlotta fel. 

A gálát gyakran illetik a „sztárok farsangja” jelzővel, nem véletlenül, hiszen a meghívottaknak az éppen aktuális kiállítás témájának megfelelően kell megjelenniük az eseményen.

A jótékonysági törekvések mellett sokkal nagyobb visszhangot kap a gála a meghívott A listás sztárokkal és azok csodás vagy olykor meghökkentő ruhakölteményeivel. A gála emlékezetes pillanatai közé tartozott, amikor 1974-ben Cher még Kim Kardashiant is megelőzve egy Bob Mackie tervezte meztelen ruhában jelent meg az eseményen, vagy amikor a Jenner testvérek Hamupipőke mostohatestvéreiként pózoltak. Na és Zendayáról se feledkezzünk meg, aki 2018-ban Jeanne d'Arc modern kori másaként tündökölt a vörös szőnyegen, ellenben Katy Perry hamburgerjelmezét a mai napig nem tudjuk értelmezni. 

Szintén a bál emlékezetes pillanata volt, ahogy 2006-ban Sarah Jessica Parker és Alexander McQueen kéz a kézben sétált a múzeum vörös szőnyegén matchelő kiltben, de Blake Lively is lehetne a gála állandó csillaga, hiszen minden évben szemet gyönyörködtető ruhakölteményben lép a MET lépcsőjére. Idei kedvencünk kétségkívül Jennifer Lopez, aki vagány cowgirlnek öltözött egy káprázatos Ralph Lauren-ruhában. 

jennifer-lopez-met.jpg
Jennifer Lopez az idei MET-gálán.

Az elmúlt években is sikeres kiállítások születtek, ahol olyan témákat jártak körbe, mint például a kereszténység a divatban (Heavenly Bodies), vagy épp azt boncolgatta a kiállítás, hogy hogyan változtatja meg a modern technológia a divatot (Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology).

2019-ben pedig a camp kifejezést ismertük meg mindannyian, ami a divatos giccset jelenti, ugyanis e kiállítás kapta a Camp: Notes on Fashion címet. A gálára Lady Gaga csaknem 15 perces performansszal érkezett a vörös szőnyegre, ahol négy összeállítást is villantott.

lady-gaga-met.jpg
Lady Gaga

Számomra mégis a 2011-es Savage Beauty kiállítás a legszívbemarkolóbb, amikor Alexander Lee McQueen munkásságát dolgozta fel a kiállítás kurátora, emléket állítva a fiatalon öngyilkossá lett tervezőnek. 

A kiállítás idén az amerikai divatot helyezte fókuszba! 

A flancos ruhákon és a sztárokon túl az esemény középpontjában egy kiállítás áll. Az esemény vezetője 1995 óta az amerikai Vogue magazin főszerkesztője. Anna nemcsak arról dönt, hogy ki vehet részt a gálán, hanem szó szerint mindenről. 2014-ben például megtiltotta, hogy a sztárok fotókat készítsenek a telefonjukkal az eseményen, és ez a szabály a mai napig él. Annak ellenére, hogy a vörös szőnyeges bevonulásra az egész világ figyel, arról szinte semmit sem tudunk, ami a múzeum falain belül történik.

web-bannerek-instagram.jpg

Az biztos, hogy minden gálát egy sztárfellépő nyitja, vagyis ezt bizonyítja az a videó, amelyen Madonna a MET lépcsőjén adja elő Like A Prayer című számát 2018-ban. Egyes pletykák szerint 2015-ben Rihanna a vendégek asztalán táncolva indította a bált. Ez egy privát buli, amire mi nem kapunk meghívót.

Talán épp ezért, a nagy titkolózás miatt lett akkora sikere az Ocean’s sorozat legújabb részének, amiben Debbie Ocean (megformálója Sandra Bullock) hét barátnőjével nemcsak beépül a Vogue szerkesztőségébe, hanem a gála kellős közepén elrabolja a francia koronázási ékszereket és a Cartier egyik legendás nyakláncát. A filmben maga Anna Wintour is feltűnik a gála állandó vendégei mellett.

Annak ellenére, hogy nagyon keveset tudunk arról, mi történik a bálon, olykor egy-egy botrány beárnyékolja a gálát. Minden idők legemlékezetesebb biztonsági kamerafelvétele 2014-ből való, amikor a múzeum egyik liftjében Solange egyszerűen felpofozta sógorát, Jay-Z amerikai énekest, akit csak Beyoncé és a biztonsági őrök tudtak megállítani. A celebverekedést feltehetően Jay-Z hűtlensége robbantotta ki, amire Beyoncé azóta többször is utalt.

Ugyan Kim Kardashian már rutinos a MET lépcsőjén, mégis csak 2019-ben kapott először személyre szóló meghívót, addig csak +1 fő volt.

kardashian-met-2021.jpg
Kim Kardashian idén extrém ruhájával vonta magára a figyelmet.

Ha azt gondolnánk, hogy a sztárok élete csak a csillogásról szól, akkor nagyon rosszul gondoljuk, hiszen a 2016-os gáláról Demi Lovato egy anonim alkoholisták gyűlésére ment, mert annyira rosszul érezte magát a gálán.

Ti figyelemmel követitek a gálát? Szerintetek ki volt az idei bál legjobbja? 

Kász Attila
Kapcsolódó írásunk 
Cookies