Hogyan találjunk barátnőt? Hogyan tartsuk meg? A legújabb kutatások szerint a barátnő olyan, mint egy méregdrága masszázs. Kisimítja a vonásainkat, megnyugtatja a lelkünket. A barátkozás oldja a stresszt. A barátnő mellettünk áll, amikor rossz a kedvünk, drukkol, amikor vizsgázni megyünk. Vigasztal, amikor válunk, szorít, amikor megint férjhez megyünk. Nem haragszik, ha elfelejtjük visszaadni a kölcsönadott könyvét. Bízik bennünk – és mi is bízunk benne. 

Ősi ösztön
A legújabb kísérletek kimutatták, hogy a nők közti barátság megijeszti a stresszhormont: valami ősi mechanizmus működik a nőkben, még abból az időből, amikor az ősasszonyok összefogtak, így védvén a gyerekeiket. Kimutatható ugyanis, hogy amikor a nők barátnőikkel töltik az időt, megemelkedik szervezetükben az oxitocinszint. Ezt csak egy jó szeretkezés a kedvesünkkel múlhatja felül – csakhogy a szerelem átlagosan két évig tart, a barátság viszont egy életen át. 

Barátság 30 éves korban
Szervezzünk közös nőcis estéket a barátnőnkkel. Nemcsak a kisbabák és a gyerekek szeretik, ha életük egyes mozzanatai rendszeresen megismétlődnek, hanem a barátnők is. Az anti-aginget kutató orvosok megállapították, hogy az ismétlődő események (például ha minden reggel zöld teát iszunk, péntek esténként jógázunk, utána megiszunk a barátnőnkkel egy pohár vörösbort) megőrzik a fiatalságot.
Barátnők között nemigen vannak tabutémák, mindent meg szoktak beszélni egymással. Az már veszélyesebb, ha a házaspárok járnak össze, mert túlságosan belelátnak egymás életébe. A jó barátnőnek viszont gyónhatunk – csak a férj meg ne tudja.  (Ilyesminek a vége válás szokott lenni.) Ő legyen a mi külön barátnőnk, ne is igen mutogassuk a férjünknek. Legyen a mi másik életünk része, jelképesen a mi „saját szobánk”. (Mint Virginia Woolf írta, aki szerint minden nőnek szüksége van saját szobára.)  És hallgassunk a jó barátnőnkre, ha azt mondja, ne hordjunk lila színt, vagy válasszunk másik fodrászt. Ő jobban tudja. 

web-bannerek-hirlevel-02_4.jpg

Hogyan barátkozzunk 40 évesen
A bölcs asszonyok tudják, hogy a nyolcórás munkaidő túl hosszú ahhoz, hogy ne legyen a közelünkben egy rokon lélek. Ezért ha új munkahelyre kerülünk, nézzünk szét, hogy kivel haverkodhatnánk össze. Nem számít, ha a célszemély pár évvel fiatalabb vagy idősebb. Ugyanaz a helyzet, mint a kisgyerekes anyák között – azonos a munka, egyszerre vannak a hó végi zárások, az értekezletek, egyforma az ügyvitel, amiben ki kell ismerni magunkat. Ha az embernek van munkahelyi barátnője, nagy baj nem érheti. A barátnő megdicsér, ha jó ötletünk van, és figyelmeztet, ha valamit rosszul csinálunk, sőt tanácsot ad! (Persze, csak az igazán jó barátnő!) A kebelbarátnő megérti, ha álmodozunk, és segít, hogy valóra is váltsuk az álmainkat. A munkahelyi barátságokra ugyanaz vonatkozik, mint a szerelemre. Nem ártanak a közös rituálék. Érdemes öt perccel korábban beesni a munkába, hogy minden reggel együtt igyuk meg a feketét. Közben, persze, általában semmiségekről beszélgetünk, nagyokat kuncogunk, hiszen azért vannak a barátnők, hogy minden szamárságot elmondjunk egymásnak. 

Hogyan barátkozzunk 50 éves korunkban
Ötven felé haladva a nők jól teszik, ha  minden energiájukat a karrierjük és női barátságok ápolásába fektetik. A gyerekek már felnőttek és kirepültek. A férj belemerül a hobbijaiba, és mi olyan egyedül vagyunk, mint egy árva kismadár! Egy kis pletyka a barátnővel ezerszer többet ér, mint a szorongásoldó tabletta. Ezért csak azt tanácsolhatjuk, hogy szeressük meglévő barátnőinket, vagy ha lekoptak rólunk, gőzerővel szerezzünk újakat. 

Higgyünk az emberekben és a barátnőnkben!
A szakemberek szerint a hiszékeny emberek igenis nyugodtabbak, boldogabbak, pozitívabbak. Mert a másik ember valóban jobb lesz attól, ha jót feltételezünk róla. Egyszerűen így van.
Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_4.jpg