A felújított parasztház előtt orgonabokor, a kapunál jázmin ontja szerelmes illatát. Süt a nap, az udvar millió színben és pompában táncol. A boltívekben piros muskátli virít és az erkélyek aranya, a sárga bidens... Pelech Katalin vidéki kertjében jártunk, Nagyudvarnokon.

Igazi falusi kert ez, hiányzik belőle minden flanc, nincsenek formára nyírt bokrok, tűhegyes vonalak. Itt-ott kilógó rózsaág, lehullott virágszirmok, egymásba kapaszkodó növények adják a báját. A hosszú tornácon Sanyi macska nyújtózik lustán, lesi a füsti fecskéket, akik évek óta visszatérő bérlők... (Fotó: Dömötör Ede)

pelech-kati-kezdo.jpg
Pelech Katalin

A tornác közepéről lehet kilépni a kertbe, a léces kapu körül futórózsa és lilaakác játszik négykezest a citromfűvel. Mellettük lassú növésű törpefenyő, amelyik az elmúlt tíz évben hatalmasra terebélyesedett. Minden azt mutatja, hogy itt a gazdasszony bolondulhatott a kertek királynőjéért, a rózsákért – az öntözésre szolgáló kút előtt is rózsalonc terebélyesedik. Igazi különlegesség a foltos színű rózsa, amit Kati tavaly tövig visszavágott. Idén még szebb, mint valaha!

pelech-kati-piros-rozsa.jpg

A színes kankalinok már elvirágoztak, de tavasszal tarkán virítottak, ahogy a piros és sárga tulipánok és a nárciszok is. Minden növénynek máskor van a virágzási ideje, így tavasztól őszig mindig van miben gyönyörködni.

A néni, aki sok évvel ezelőtt itt élt, akár most is besétálhatna, hűvösek és otthonosak a benti szobák. A konyhában tálalószekrény, a pulton akár el is kezdhetne főzni, tetszenének neki a gyorsan összeütött ételek, a könnyű tészták kis gyümölccsel.

Utalnak arra, hogy a kert végében a sárgabarackot, a fügét és a vilmoskörtét termő gyümölcsfák nemcsak szépek, hasznosak is a konyhára. A hűsölő pavilon mellett ma már csak a nádas emlékeztet arra, hogy egykor kis kerti tó állt itt tavirózsákkal, halacskákkal és békákkal. A tó mély volt, ezért Kati fia születése után inkább betemette. Ma a fűszerillatú rozmaringnak, a levendulának, a színes díszfűnek ad otthont.

Közepén a virágzó echinacea mellett kövirózsák díszelegnek, nemrég kerültek szabadföldbe, előtte kaspóban éldegéltek. Jutalmul nemsokára szép hosszú kocsányon nyújtogatják majd halvány rózsaszín virágaikat. A háttérben épp teljes pompájában virágzik a lila geránium, a talajtakaró meténg pedig igazából gyógynövény. Az i-re a pontot a japán juhar teszi fel.

pelech-kati-egesz-kert.jpg

– A házat hétvégi menedéknek vásárolták a szüleim. Az udvart még édesanyám ültette be, sokáig ő szépítgette. A növények mára megerősödtek, összenőttek. Így alkot színes kavalkádot a rózsa, a labdarózsa és a hortenzia, de jól megfér egymás mellett a harangvirág, a levendula és a virágzó zsálya is. Nővéremmel és a gyerekeivel sok szép hétvégét töltöttünk itt. Majd mikor terhes lettem, ideköltöztünk a családommal – meséli Kati.

A virágágyás szélén egykor szivarfa állt, de megbetegedett, gyökeréből ma új hajtások sarjadnak. Odébb, a rózsa mellett mutatós facsemete nő, elérheti akár a háromméteres magasságot is. Már ma csodás gömb formája van...

Igazán bájos a törpeszegfű és a gombocska.

– Minden évben alig várom, hogy kivirágozzanak! Nagyon szeretem a vadvirágokat. A dongók is örülnek nekik, én pedig a dongóknak! – mondja lelkesen Kati. Közben elhaladunk a liliomok mellett: egyik évben sárga, a következő évben pedig lila színben pompáznak. Ebben a kertben mindenki otthon érzi magát, fecske, rigó nem fél az embertől.

pelech-kati-szegfu-cserepben.jpg

Élnek itt még füsti fecskék, tíz éve minden tavasszal hazatérnek. Ősszel, mielőtt elrepülnének, mindig elbúcsúznak. Az udvarban táncot lejtenek, kis ideig alacsonyan röpködnek, így köszönik meg a szálláshelyet, aztán huss, elrepülnek. Kati pedig percekig ül a kertben, és könnyes szemmel kíván nekik jó utat.

pelech-kati-fecske.jpg

A fecskék mellett mohó rigók is ugrálnak a gyepen, az egyik eledelre bukkan, a kukacot – csak úgy olaszosan – becuppantja.

pelech-kati-rigo.jpg

Az oldalsó kerítés borostyánnal van felfuttatva, itt-ott kiálló indái a lazaságot mutatják. Kati évente többször is visszanyírja, hogy a kúszónövényt kordában tartsa. A kert hátuljában komlóra bukkanunk, ez szintén futónövény a vadregényes hatásért. A sok zöld és a kiugró növények miatt nem érzékelhető a 13 áras telek nagysága!

pelech-kati-cserep.jpg

– Nem szeretem a katonás rendet, inkább a meglepő társításokat. Szép talajtakaró a májusban virágzó árnyékliliom, itt-ott elszórtan felbukkan. A rózsák mellett a hortenziából is van fehér és rózsaszín. Virágzáskor mindig összekötöm őket, ha netán eső hullik, a virágfejek ne érjék a földet – magyarázza vendéglátónk, aki a régi, egyszerű növényeket részesíti előnyben a túlnemesítettekkel szemben.

Míg elől inkább bokrok és cserjék találhatók, addig hátrébb a fáké a főszerep, ezeken fészkelnek a madarak. 

A mogyorófa októberben adja termését. Kati kedves fája, a bükk pedig csodálatos makkokat potyogtat. A komposzt a kert végében található. A levágott faágakat Kati faaprítóval mulccsá vágja, és visszaszórja a fák és a bokrok alá. Visszaadja a földnek, ami az övé! Vidéki udvarból nem hiányozhat a konyhakert, amit jótékonyan elrejt a szőlőlugas.

hirlevel_web_banner_1_364.jpg

Igazi falusi éden ez, ahol Kati tavasztól őszig szinte minden szabadidejét az udvaron tölti, szeret bíbelődni a kertben, de semmit sem kezel kémiailag. Nincs tökéletes gyep, nem is áhítozik utána, hiszen a méhek és a rovarok jól érzik magukat nála, ahogyan Sándor, a kandúr és Csilla kutya is – a végén elárulja, hogy mindkettő mentett állat... Rituáléból van bőven. Kati minden reggel kisétál a fűre Sándor macskával, akinek megmutatja a szomszéd bárányait. Sanyi pórázon van, nehogy eltekeregjen, aztán kiszaladjon az útra...

pelech-kati-allatok.jpg

Leülünk a kertben, és csak vagyunk. Tudjuk, nem kell sokáig várni, lassan elősétál minden élőlény, fecske és bogár, kutya és macska, hogy lencsevégre kapjuk.

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk