A ma ismert farmernadrág története a 19. században indult, amikor még csak munkaruhaként funkcionált. A hippikorszakban indult hódító útjára, amikor már nemcsak munkaruhát gyártottak a denimből, hanem divatcikkeket is. Mára a farmer a divatvilág megkerülhetetlen darabja. Az idei szezonban régi-új arcát mutatja meg!

A klasszikus farmernadrágok sávolykötésű pamutszövetből készültek: anno ezt az anyagot nevezték denimnek, és innét ered a farmer angolszász megnevezése is. Az erős, strapabíró szövetből készült nadrágot kezdetben a cowboyok és a bányászok használták munkaruhaként Amerikában. Az első farmerek a Levi Strauss és a Lee márkákhoz köthetők, amelyek ma is piacvezetőnek számítanak, ha farmerről van szó.

farmer-kezdo.jpg

Az 1970-es évekre a farmer széles körben elterjedt – és egyet jelentett a hippikkel és a lázadással. A 90-es évekre aztán a divattervezők is felfedezték ezt a különleges anyagot! Olyan márkák, mint a Calvin Klein vagy épp a Versace választották kollekciójuk alapdarabjának a farmernadrágot. A denim népszerűsége azóta is töretlen.

Mindnyájunkban tisztán él a kép, amikor Britney Spears Justin Timberlake oldalán vonult a 2001-es American Music Awards vörös szőnyegén. Az akkori álompár ikonikus „farmert a farmerrel” összeállítása a millennium legmeghatározóbb trendje volt.

Amerikai pionírok

A farmer múltja érdekes – ám minket a jelene sokkal jobban érdekel. Az átmeneti idő a farmerkabátok aranyideje! Amikor a télikabát már a szekrény mélyén lapul, de a vékony kardigán még kevésnek bizonyul: akkor a farmerdzseki lesz az aduász. Az idei szezon sikerdarabjai a retró jegyében születtek újjá, pontosabban hódítanak a túlméretezett kabátok. A 2021-es tavaszi szezonra a márkák a 90-es évek lezser darabjait tervezték újra – csak épp megbolondították a 2000-es évek patchworkmániájával.

farmerkabat.jpg

És ma ismét hódít, de már nem csak a fiatalok körében. A patchwork (azaz a foltvarrás) különleges technika, igazából az első amerikai telepesek találták ki a maradék anyagok újrahasznosítására az ínséges – anyagszegény – időkben. A technika ma is ugyanaz: különféle anyagokból vágott darabokat varrnak össze, amelyek így egységes anyagfelületet alkotnak. Később aztán ebből szabják ki a kívánt ruhadarabot.

1_4.png

Retró – Kettőből egy!

Azt már korábban is írtuk, hogy idén lezserebb szabású nadrágok uralták a kifutókat. A 70-es évek trapéznadrágjait a 90-es évek A vonalú fazonjaival keverték össze a neves dizájnerek. A retró vonalvezetés sosem került ekkora reflektorfénybe, mint idén. Mára a fast fashion márkák kínálatában is számtalan bővebb fazonú farmernadrág közül válogathatunk (Zara, Mango).

nevtelen_terv_1_7.png

Sőt, a tervezők úgy varrták össze a darabokat, hogy olyan hatást keltsenek, mintha egyszerre két ruhaneműt öltöttünk volna magunkra. Igen, ez a különleges trend pont annyira feltűnő, amennyire a mindenkori tini szeret lázadni.

2in1.jpg

A lyocell a menő!

Amennyiben nem szeretnénk kitűnni a tömegből, polgárpukkasztás nélkül is divatozhatunk. Válasszunk hozzá egy fehér farmert, fölé egy basic fehér pólót, majd a szettet dobjuk fel egy ingruhával: a siker garantált! Írásunkban már kifejtettük, hogy a farmer kezdetekben munkaruhaként funkcionált, ezeket az időket idézik az overallok is (persze modern köntösben).

ingruha.jpg

A vastag funkcionális anyagot a könnyed lyocell váltotta fel, amelyik 1972 óta – mióta feltalálták – a legkedveltebb műselyem. A bambuszból vagy keményfából készült modern anyag kényelmes viselet, ezért is olyan kedveltek a lyocellből varrott kezeslábasok. Nem mellesleg a vékonyabb anyagnak köszönhetően sokkal rafináltabb szabásmintákat készíthettek a tervezők.

Kász Attila
Galéria