Tudjuk, hogy a mai tudatos nő a nőiségében sem szertelen: tudatosan szeretné megerősíteni a női pólusát.

Ott Réka (31, Pat) óvónő, anyaszabadságát tölti a kis Zéténnyel, mellette fotóz. Azon kevés nők egyike, akik pontosan tudják, melyek a tipikusan férfias és nőies értékek.

ferfiszelidites-kezdo.jpg

– Pár éve részt vettél Dora Gyula nőiség-kurzusán. Miért érezted úgy, hogy szükséged van erre?

Gyulára és Ágira az interneten találtam rá, amikor már jó ideje egyedül voltam. Elkezdtem nézni a Titkos Tanácsok Nőknek YouTube-csatornát, és egyre jobban megértettem, hogy miért nem működtek a kapcsolataim. Mindig is tudtam, hogy túlteng bennem „a férfi”, túl határozott vagyok. „Üsse kő, mit veszíthetek?”, és lefoglaltam a helyemet a tanfolyamon.

– Mit tanul meg az ember lánya egy ilyen workshopon?

– Kommunikálni a másik nemmel. Ugye, mondják, hogy a nők a Vénuszról jöttek, a férfiak a Marsról. Nehéz közös nyelvre találni. Meg akarunk felelni a férfinak, miközben fogalmunk sincs arról, hogy mit akar a férfi. De ez fordítva is érvényes lehet. A tanfolyamokon újratanultuk a női és férfi kommunikációt.

Sok ösztönös nő pont azzal ér célba, mikor „cirmogós”, cicás. A férfiak ebből értenek – sokszor észérvekkel semmire nem megyünk náluk. Belőlem hiányzott ez a cirmosság, erőből próbáltam megoldani mindent.

– Azzal, ha folyamatosan kontrolláljuk magunkat, nem adjuk fel a karakterünket?

– Nem színészkedni kell, hanem értőn kommunikálni. A kommunikáció az alfa és az ómega – üzen a testtartásunk, a mozdulataink, a gesztikulációnk is. Helyes kommunikációval sok buktatót elkerülhetünk. Persze, dönthetünk úgy is, hogy mi így vagyunk tökéletesek; de akkor ne várjunk boldog párkapcsolatot. Én a tanfolyamnak is köszönhetem, hogy rátaláltam a páromra. Megtanultam, hogy nem csak harciasan lehet elmondani, hogy én mit szeretnék.

– Szerinted akkor elégedett a nő, ha van párja?

– Voltak az életemben olyan szakaszok, amikor nem volt mellettem senki, és nem éreztem jól magam. Viszont voltak periódusok – szintén szingliként –, amikor nem hiányzott semmi. Rengeteg nőt ismerek, aki párkapcsolatban él, mégsem érzi magát nőiesnek. Talán még nőnek sem!

minden_reggel_ujno.sk.png

– Mit tapasztaltál, melyik az a női tulajdonság, amire a legtöbb férfi felfigyel?

– A külső az első. Nemrég egy fotós oldalán láttam egy budoir-sorozatot egy molett hölgyről. Özönlöttek a pozitív kommentek – a nőktől! Egyetlen férfi sem írta: „De jó, hogy végre egy párnás nőt látunk”. Egy jó alak felülír mindent. Nem azt akarom mondani, hogy a férfinak ennyi is elég – mert nem. De ezzel tudjuk felkelteni az érdeklődésüket. 

– Végezetül: mi az, amit leginkább szeretsz a női létben?

– Mikor a nő minden rezdülése tükrözi, hogy ő elégedett. Hogy a helyén van az életben. Ilyenkor nem siet sehova, csak jól érzi magát a bőrében. Szerintem a férfiak ezt keresik. Ezért is ez a nő legnagyobb fegyvere.

Olláry Ildikó
Cookies