A fogamzásgátlókról mindig újabb és újabb kutatási eredmények látnak napvilágot. Mert a hatásukra sok tekintetben nincs magyarázat. Ahogy a női szexualitás számos más vonatkozására sincs.

Jól tesszük-e, hogy ezeket a kis tablettákat választjuk, s mire kell odafigyelnünk velük kapcsolatban?

fogamzasgatlas-kezdo.jpg

A tabletták borongós kedéllyel járnak

Bár a többség elégedett a tablettájával, a nők 4-10 százaléka panaszkodik arról, hogy a bogyók bizony okoznak kellemetlen hangulatingadozást. És úgy tűnik, aki nem panaszkodik, annak se jó igazán. Azok a nők, akik hormonális fogamzásgátlókat szednek, a kutatások alapján hajlamosabbak a depresszióra, gyakrabban fáradtak, és mutatnak neurotikus tüneteket, gyakrabban szenvednek szexuális zavaroktól, és a menstruációs tüneteik is kellemetlenebbek. Legalábbis ezt állapították meg amerikai orvosok az elmúlt évek nagy kutatásai nyomán. (Persze, a tisztánlátás érdekében: az ellentábor ennek ellenkezőjére is elő tud rántani kutatási eredményeket.)

Ez alkalommal leginkább az foglalkoztatta a tudósokat, hogy vajon a szervezetbe bejuttatott hormonok okozzák-e ezeket a hatásokat, vagy maga a fogamzásgátlás. A kutatások szerint az utóbbi. Ezek a tünetek ugyanis nem függtek össze a tabletták hormonszintjével. Aki fogamzásgátlót szedett, annál nagyobb valószínűséggel jelentek meg a tünetek, mint annál, aki nem. Így volt ez annak ellenére, hogy más vizsgálatokból látszik: a bogyók szedése az agyban is mérhető változásokat okoz. Pontosabban: csökken az érzelmekre való reakció képessége.

A miért, persze, így sem egyértelmű, ahogy nem tudjuk azt sem, hogy a nem hormonális fogamzásgátlók is ugyanezt teszik-e a nőkkel. Jelenleg csak annyi biztos, hogy a tablettaszedés a legtöbb nő lelkiállapotára van valamilyen hatással, és az a hatás nem jó.

Nem jó a szex?

A fogamzásgátló tabletták szedése befolyásolja, hogy a nők mennyire elégedettek szexuális életükkel. A vizsgálatban érdekes módon nem a tablettát szedők és nem szedők között volt mérhető különbség: azok voltak elégedetlenebbek, akik a párkapcsolatuk alatt elkezdték vagy abbahagyták a hormonális fogamzásgátlók használatát. Tehát ott lett gond a szexuális élettel, ahol változtatni kellett a korábbi állapoton.

Rosszul választunk!!!

Tudjuk, hogy az ovuláció hatással van a női szexualitásra: a termékeny napokon a nők jobban kívánják a szexet, és ilyenkor inkább a macsó, domináns férfiak tetszenek nekik. A kutatásokból úgy tűnik, hogy a tablettákat szedő nők mindig a rossz fiúkra „buknak”. Ezeknek a nőknek valahogy jobban bejönnek a férfiasabb férfiak, és kevésbé vonzódnak a nőiesebb, lágyabb vonású pasikhoz. Az okok itt sem teljesen tiszták, de az okosok feltételezik, hogy a termékenység hiánya miatt ők nem a gondoskodó, családcentrikus partnereket részesítik ösztönösen előnyben. Ők a szerelmet szeretik inkább. A kutatásokból kiderül az is, hogy a hormonokat szedő nőkre kevésbé hatnak a férfiak feromonjai.

web-bannerek-instagram.jpg

Claus Wedekind pszichológus klasszikussá vált kísérletében főiskolás lányoknak kellett végigszagolgatni a srácok két napig hordott pólóját (a fiúk ezalatt nem használhattak sem parfümöt, sem dezodort). Kiderült, hogy a nők ösztönösen azoknak a férfiaknak az illatát kedvelik, akiknek az immunrendszere különbözik az övéktől. (Így a potenciális közös utód jobb természetes védekezőrendszert kaphat.) A jobb immunrendszer növeli a túlélési esélyeket, tehát evolúciós szempontból logikus, hogy a nők az eltérő immunrendszerű férfiakat részesítik előnyben. Erre azonban csak azok a nők képesek, akik nem szednek hormonális fogamzásgátlókat.

S miért fontos ez?

Christopher Ryan pszichológus, a Sex at Dawn szerzője állítja, hogy a hormonális fogamzásgátlók hatása bizony nem merül ki ennyiben. Nem csupán arról szól, hogy manipulálja a nők hangulatát, szexuális elégedettségét, párválasztási preferenciáit. Ryan szerint a tablettaszedésnek még ezeknél is súlyosabb gyakorlati következménye van. Elsősorban az, hogy a hormonális fogamzásgátlót használó nők nem megfelelő partnert választanak maguknak, nem lesznek elégedettek a párkapcsolatukkal! S ez magyarázhatja későbbi házassági problémáikat, hűtlenségüket. A nem passzoló pár kiválasztása ráadásul a gyerekekre is kihat, nemcsak lelkileg, de testileg is: például az immunrendszer gyengeségén keresztül. Hogy mindez igaz-e, vagy sem – nem tudható. De a szedésnek bizonyára vannak mellékhatásai...

–varga–