Munkatársunk, Jády Mónika Svájcban él. Hogyan vélekednek a nyugati nők a hormonkészítményekről? – ezt próbálta kinyomozni.

A Németországban praktizáló dr. Sheila de Liz amerikai bioidentikus, aki küldetésének tartja, hogy ledöntse a változókort övező tabukat. Hisz a hormonterápiában, a hölgyeknek azt ajánlja, hogy már 40 éves kor felett kezdjék el bevinni a hiányzó hormonokat gél, tapasz vagy kúp formájában.

hormonpotlas-jo-vagy-nem-kezdo.jpg
(© Jay Senetchko)

A hormonszint csökkenése okozta változások ugyanis már évekkel a menstruáció elmaradása előtt elkezdődnek. Egy jól beállított hormonpótlással azonban később sem kell durva tünetekkel számolni. Dr. Sheila de Liz ma beszélgetőműsorok gyakori vendége, és közösségi oldalain is előszeretettel oszt meg videókat a témáról.

Mellrákot okoz a pótlás?

A hormonpótlásra a nyolcvanas években még fiatalító kúraként tekintettek. Svájcban az ezredfordulóig csaknem minden negyedik, 50 és 64 év közti nő szedett ösztrogént: ez jó hatással van a bőrre, a hajra, a szövetekre és a csontokra. 2002-ben azonban nagy port kavart egy WHI-felmérés (Women ́s Health Initiative), amely kimutatta, hogy a hormont szedő nőknél megemelkedett a mellrákos esetek száma, de a trombózis és a szívinfarktus is gyakoribb volt. A nők megijedtek; és drasztikusan visszaesett a hormonterápiát igénybe vevők száma. A későbbi vizsgálatok rámutattak, hogy a megfelelő dózisban alkalmazott hormonpótlás csak minimálisan növeli a mellrák vagy más betegségek kialakulásának a kockázatát. (És a kockázat elenyésző a kezelés jótékony hatásaihoz képest.) Így a nők ismét a hormonok után nyúltak, hisz a mai készítmények már jóval kevesebb hormont tartalmaznak.

A megoldás: egyéni terápia!

Ma az az általános ajánlás, hogy egyénileg kell mérlegelni a hormonpótlás előnyeit és hátrányait, a kúrát pedig alapos kivizsgálás előzze meg. Ugyancsak fontos az évenkénti felülvizsgálat (érdekesmód ettől ódzkodnak leginkább a nők), valamint a laborértékek rendszeres ellenőrzése.

A nők általában pár napon vagy héten belül már igenis érzik: beválik-e majd a terápia. A hormonokat pedig hosszabb távon is lehet szedni, nem csupán öt évig, ahogy korábban ajánlották.

Kinek ajánlott a hormonpótlás – és kinek nem?

Ajánlott azoknak a nőknek, akik 40 éves koruk előtt primer petefészek-elégtelenségben szenvednek, vagy korán, még 45 éves koruk előtt menopauzába kerülnek. (Általában ebben a korban marad el a nők havi vérzése.) Ajánlott az erős hőhullámoktól és túlzott izzadástól szenvedő nőknek is – már egy alacsony hormontartalmú készítmény is megszüntetheti a tüneteket. Sőt, a hormonpótlás az alvászavarokon is segít, az idegességen, sőt, oldja a depresszív hangulatot, és jó hatással van a szexuális életre.

Nem ajánlott viszont azoknak a nőknek, akiknek már volt mellrákjuk, vagy BRCA-génmutációt hordoznak (tehát nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk daganat). Azok a nők pedig, akik méheltávolításon estek át,csak ösztrogént szedhetnek. Más esetekben ugyanis gesztagénnel kombinálják az ösztrogént (ez védi a méhnyálkahártyát a kóros elváltozásoktól).

elofizetes_uj_no_326.png

További tudnivalók!

Az ösztrogén érvédő hatása csak akkor érvényesül, ha az erek még nem kezdtek el meszesedni. Ezért a hormonpótlást rögtön a menopauza beköszönte után el kell kezdeni. Később, mikor már lerakódások vannak az érfalakon, magasabb a szívinfarktus esélye – ilyenkor a kezelés többet árt, mint használ. A bőrön át adagolt ösztrogén előnyösebb, mivel ebben az esetben a hormon nem kerül be a májanyagcserébe. Így megelőzhető, hogy az anyagcsere során rákkeltő anyagok keletkezzenek. Hüvelyszárazság, hüvelynyálkahártya-elváltozás esetén pedig az alacsony hormontartalmú krémek ajánlottak.

Nyugati nők a klimaxról és a hormonokról!

Milena Moser svájci írónő szerint a klimax a nő életének természetes része, csakúgy, mint a pubertáskor. Szerinte a hormonpótlással azt sugalljuk, hogy nem fogadjuk el az élet körforgását. Mikor az első hőhullámok megjelentek nála, Moser pezsgőt bontott, s egy új életszakasz eljövetelére koccintott. Ebben az időben vándorolt ki Amerikába, ahol aztán 51 évesen újra szerelmes lett... Pasqualina Perrig-Chiello svájci pszichológusnő a középkorúak életét kutatja. Ő is úgy tekint a változókorra, mint egy esélyre, amikor is újradefiniálhatjuk magunkat. Ő sem híve a hormonpótlásnak: szerinte a természetes hormonális változásokba nem kell beavatkozni. A hormonpótlást ajánló dr. Sheila de Liz viszont azt mondja: pont ezért van szükségük a nőknek jó testi és lelki kondícióra, hogy életük alkonyán is jól érezzék magukat, egyenértékű embernek.

hormonpotlas-jo-vagy-nem-belso.jpg
(© Jay Senetchko)

A változókorban ugyanis – a sok csúcspont és mélypont után – végre megérkezhetünk önmagunkhoz. Felismerhetjük az önápolás értékét, hisz több időnk van arra, hogy gondoskodjunk magunkról, testi és lelki egészségünkről és szépségünkről.

Út önmagunkhoz!

Abban a hormonpártiak és az ellenzők is egyetértenek, hogy a változókor megérkezést jelent a női bölcsesség templomába. Ha közben kellemetlen testi és lelki tünetekkel küszködünk, sohasem fogunk megérkezni. Éppen ezért – hacsak nem tartozunk a kockázati csoportokba – tényleg áldás lehet a hormonpótlás. A nyugati nők szerint klimaxban az a legfontosabb, hogy merjük ünnepelni az életet, és ne szégyelljük a változást!

Jády Mónika
Cookies