Kor alapú megkülönböztetés a klimaxban. Jár-e a nőnek a hormon és az odafigyelés? Ezt a kérdést járjuk körbe.

A klimax a hormonális változások görög elnevezése. Jelentése: a csúcs, a tetőfok, mert utána már csak lefelé vezet az út. A változókort a nők esetében 45-65 év közé teszik (de kezdődhet jóval korábban is). Ilyenkor a petefészek működése leáll, és ez számos tünetet eredményez. Elmarad a menstruáció, további tünetek: a hőhullámok, az izzadás, a szédülés, a hangulathullámzás, a depresszió, az alvászavar. Gyakori a hasi hízás, a bőr rohamos öregedése, vagyis a ráncosodás. Megnő a csontritkulás kockázata is.

hormonpotlas-kezdo.jpg
(© Jay Senetchko)

Szedjünk hormont?

Mikor Amerikában jártam, tátva maradt a szám a csodálkozástól: az ötvenes nők harmincötnek néztek ki, a bőrük sima volt, szemük igéző. Ez a hormonterápiától van, súgta meg a barátnőm. Amerikában más a hormonpótlás megítélése, mint nálunk. Mikor nálunk a menopauza tüneteire panaszkodtam, az orvosom patikába küldött növényi csodahormonért. Mit mondjak, mit sem használt. Úgyhogy végül semmit sem kaptam, még jó tanácsot sem.

Nálunk kevés orvos bátorítja a nőket, hogy merjenek hormont szedni. Sőt! Pedig már fiatal korban érdemes hormontérképet készíttetni, hiszen korán kimutatható, hogy „mit tud” a petefészek. (Fogamzásgátló tablettát pedig hormontérkép nélkül tilos felírni!) Kérdem én, hány fiatal lánynak készítenek hormontérképet? Eddig eggyel sem találkoztunk.

Régen a klimaxos nőn sokat gúnyolódtak. Azt mondták, hogy a nőből akkor válik anyós pajtás, amikor a petefészke leáll. Az addig derűs nők ugyanis hirtelen kifordulnak önmagukból. A mai nők már nem hajlandók behúzódni a sarokba, és szenvedni. A mai nők ötvenes éveikben is a nőiességük megőrzésére törekednek. Nemhiába harsogja a szlogen: Az ötven a mai negyven!

Mikor a peteérés megszakad, már nem olyan tökéletes a hormontermelés, mint azelőtt: ilyenkor aztán csökkenni kezd a nő libidója. Ezzel kéz a kézben jár a hüvelyszárazság, a szájszárazság, a szemszárazság, tönkremennek a fogak, elvékonyodik a haj. Egyszóval: tönkremegy a női test. Miközben a nők az önértékelésüket még mindig arra alapozzák, hogyan néznek ki... Pedig a petefészek hormonjait pótolni lehet! A nőt a hormonok teszik széppé, és ezeket a hormonokat igenis pótolni lehet.

A hormonpótló gyógyszerekről azonban sok rémhír terjed, miszerint ha a klimaxban hormont szedünk, trombózisban és rákban halunk meg. A legfontosabb tüszőhormont, az úgynevezett ösztradiolt már képesek vagyunk mesterségesen előállítani. Az ösztradiol természetazonos hormon, ami ugyanúgy hozzátartozik a női testhez, mint a sárgatesthormon, melyet algából állítanak elő. A hormonpárti orvosok azt mondják: olyan, mintha egy új petefészket ültetnénk be a nő testébe! Ezek a hormonok megújítják a női test működését.

minden_reggel_ujno.sk_383.png

Védenek

Sokáig nem értettem, mit jelent az a mondat, hogy: „A női hormonoknak védő hatásuk van.” Vagyis megvédenek a különféle betegségek ellen, melyek ott loholnak a sarkunkban. A változókorban aztán rendetlenkedni kezdett a pajzsmirigyem, miközben addig semmi bajom sem volt. Változókorban ugyanis felhúzzák a vaskaput, a női hormonok védő hatása megszűnik, és megnyílik az út a betegségek előtt...

Sajnos, senki sem beszél arról, mi várja a nőket a klimaxban. A nőknek még a saját anyjuk sem mondja meg, hogy: „Vigyázz lányom! Változókorban a bőröd színe is megváltozik, a szervezeted máshogy kezd működni, s hirtelen egy másik ember lesz belőled. S nem véd meg semmi; az sem, ha eddig szorgosan sportoltál, egészségesen étkeztél. Az egészségügyi ellátás sem törődik veled, csak medikalizál, vág és szúr, esetleg csonkol.”

Csontsűrűségmérés

Félévente megújulnak a csontjaink, a csontállomány kicserélődik.

Amikor a hormontermelés leáll, jelentkezik a csontritkulás. A nőből „törékeny baba” lesz, könnyebben törhet a gerinc vagy a combnyak. Ezt is meg lehet akadályozni a hormonpótlással. (Testesebb nőknél a csontritkulás kockázata alacsonyabb!) 

A mellékvesekéreg az ellenkező nem hormonját termeli, amit a zsírszövet női hormonná alakít át. Minél több a zsírszövet, annál jobban jár a nő. Ebben a játszmában a teltkarcsú nők nyernek.

Az orvosok is lebeszélik?

– „Az orvosok is lebeszélik a nőket a hormonpótlásról, mert az adagolást be kell állítani, plusz kötelesek jelentést írni a hormonpótlás hatásáról. Egyszerűbb a nőket azzal ijesztgetni, hogy a szájon át szedhető hormon káros, s megnő tőle az emlőrák kockázata... Pedig a szép női mell épp a jó hormonellátottságtól függ. Magyarán: annak a nőnek van szép melle, akinek jól működnek a hormonjai... A mai nő választhat: vagy szenved a klimaktérium áldatlan hatásaitól, vagy él a 21. századi tudomány vívmányaival. Ha a nő beszedi a gyógyszert, a libidó csúcsra jár: és hirtelen minden helyreáll.

hormonpotlas-belso.jpg
(© Jay Senetchko)

– Azokban az országokban, ahol máshogy gondolkoznak erről, a nők bizony látványosan szebbek. Sőt, a nők akár életük végéig alkalmazhatják eme terápiát. A hormonpótlást természetesen kivizsgálások sora előzi meg. Szigorúan ellenőrzik a májfunkciókat, a vérzsírokat, a vércukrot, a vizeletet, jobb helyeken a ROMA-indexet is bevetik (ez a petefészekrák kiszűrésének lehetőségét jelenti). Hogy erre miért van szükség? A petefészekrák egy alattomos betegség: a kezdeti stádiumban ultrahanggal nem lehet kimutatni. Szerencsére Hollandiában kitaláltak egy vizsgálatot, mellyel két tumormarker (a CA-125 és a HE4) kombinációján keresztül kimutathatóvá válik” – nyilatkozta lapunknak dr. Petróczi István nőgyógyász, a Magyar Menopausa Társaság tagja.

–nagyvendégi–
Cookies