Nagymamám mindig az erdőket benépesítő tündérekről mesélt, akik tavasszal csodálatos virágokat hagynak ott a gyerekeknek. Hóvirágot, kökörcsint, csillagvirágot, néhol ibolyát, tavaszi héricst. Amikor kék az ég, és kisüt a nap, induljunk sétára az erdőbe. Találunk, találunk belőlük, de bizony nem virágszőnyegeket, mint ahogy a külföldiek fotóin látjuk.

Az angol vidékeken lélegzetelállító szőnyegek simulnak az arra járó talpa alá a leggyönyörűségesebbek a hagymás virágok. Nekünk bizony sűrű ágak között kellett bujdokolni a fotósunkkal, hogy hóvirágot fényképezhessünk tömeges megjelenésben. 

8707-hovirag.jpg

Hova tűntek? Nem barkochba a megfejtés: kandi emberek kiszedik a virághagymákat, és hazaviszik a kertjeikbe. Rengeteg virágfaj hagymáit ássák fel. Emiatt tűnt el a kankalin és az erdei ciklámen is. Az erdő pedig marad pusztulat, zörgő ágak között csupán zsenge fűcsomók sarjadnak.

8746-hovirag-erdo.jpg

Miért védett?

Pár éve nagy vihart vert fel a hír, hogy szlovák asszonyok hóvirágot árultak. Budapesten. A hír annyiban hibádzott, hogy nyitragerencséri magyar asszonyok voltak  az elkövetők, akik azzal védekeztek: nem tudták, hogy védett virágot árulnak.

Sokan nem tudják, de mára nálunk már csupán a hóvirág föld alatti része védett. Pontosabban: a hagymája! Előtte ugyan a teljes virágot védetté nyilvánították, viszont az illetékesek hamar rájöttek, hogy a teljes védettségének nincs nagy értelme.

Amennyiben a hagyma a földben marad, s nem túrják ki illetéktelen kezek, virágja a következő évben biztosan kinyílik. Ezért fontos, hogy ne gumóstul tépjük ki a hóvirágot földből. Óvatosan szedjük!

8703-hovirag.jpg

Fontos tudnivaló!

Ha kisebb, izolált populációnál leszedik a nagyobb, szebb virágokat, az befolyásolja későbbi növekedésüket. Általában mindenki a legtökéletesebb példányokat akarja begyűjteni, ami kedvezőtlen genetikai kiválasztódáshoz vezet. A későbbi fejek már satnyábbak lesznek, mert a populáció minősége leromlik.

8738-hovirag-indito.jpg
A reggeli órákban a virágok csészéjében csillogó harmatcseppek miatt gyengébbek a virágszálak, viszont a napocska felbukkanásával szépen felerősödnek. Szépségük páratlan.

Érdekességek

  • A redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) február végén jelenik meg. A pompás vagy óriás hóvirág (Galanthus elwesii) pedig már január közepétől is megörvendeztethet minket.
  • A nemesített hóvirág virágának mérete nagyobb és tovább virít. Számos változatot termesztenek, amelyek méretben, virágzási időszakban és a virágok alakjában is eltérőek.
  • A hóvirág áttör a hórétegen, nem várja meg annak elolvadását, mintegy üde látványként a tél egyhangú szürkesége után.
  • A hóvirágból kivonható galantamin természetes anyag, amely elősegíti az izmok elernyedését és az alvást.

hirlevel_web_banner_1_154.jpg

Hatásos a gyerekbénulás és az Alzheimer-kór ellen is

A hóvirágból kivonható galantamin a vázizomra és a központi idegrendszerre kifejtett hatását már az ötvenes évektől vizsgálták. Megállapították, hogy a súlyos járványokat okozó gyermekbénulás következtében kialakult bénulás, valamint a betegséget követő izomgyengeség kezelésében sikeresen alkalmazható. Számos klinikai vizsgálat megerősítette: a molekula használható a demencia, valamint az enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kór kezelésére. (Fotó: Dömötör Ede)

–nagyvendégi, darnay –
Galéria