Szeretjük a karácsonyt! A szemek ragyogását, a család közelségét, a fa körül eltöltött illatos, puha estéket, na meg a finomságokkal megpakolt ünnepi asztalokat.

Szóval, szeretünk mindent, ami az ünnephez tartozik: a tervezéstől a kivitelezésig. A boldog karácsony ugyanis igényes tervezőmunka eredménye. Mi így csináljuk!

karacsonyra-fel-kezdo.jpg

A karácsonyi készülődés nem csak az ajándékokról és a takarításról szól. Adjunk időt magunknak a ráhangolódásra, az elcsendesedésre. Nézzünk meg egy jó kis karácsonyi filmet, olvassunk el egy jó történetet.

A templomban vasárnapról vasárnapra átélhetjük a várakozás misztériumát, otthon pedig az adventi koszorú egyre fogyó gyertyáinak fényében hangolódhatunk az ünnepre.

karacsonyra-fel-3_0.jpg
Borbálaág skandináv mintára. A piros bogyók névre szóló palackokba kerültek. Hadd lám, ki gondoskodik róluk a legjobban!

Hogy az ajándékozás ne döntsön anyagi csődbe, állapítsunk meg egy keretösszeget, amit az ünnepekre szánunk. Ezt osszuk fel három részre: ajándékok, dekoráció és ételek, illetve italok. Persze, menet közben azért cselezni kell, de aranyszabály: csak addig nyújtózzunk, ameddig a takarónk ér!

karacsonyra-fel-2.jpg
Variációk karácsonyfára: a kevesebb jelen esetben több, ráadásul környezetkímélő is!

Készítsünk listát: írjuk fel rá az összes olyan családtag, rokon, barát és kolléga nevét, akit meg szeretnénk ajándékozni. Utána többször is ellenőrizzük a listát, nem hagytunk-e le róla valakit.

karacsonyra-fel-7.jpg
Ki mondta, hogy a karácsony csupán a fenyő körül forog? A friss jázmin édes illata üde bájt kölcsönöz az ünnepnek.

A nevek mellé írjuk oda, kinek mennyit szánok, illetve jelüljük be azokat, akik örülnek a „saját készítésű” ajándéknak.

A saját készítésű ajándék – a tévhitekkel ellentétben – egyáltalán nem a spórolásról szól! Gyakran pusztán az alapanyag többe kerül, mint egy készen kapott csilivili tucatcucc. A ráfordított időről nem is beszélve! Becsüljük meg az egyedit, az érzést, hogy hahó, „ilyen csak nekem van”!

Csak bevált receptek alapján készítsünk ajándékokat. Illatos mézes, könnyű habcsók, krémes likőr: a kivitelezés nem bonyolult. Azonban semmiképp se 23-án este fogjunk neki, mondjuk, a szalvétatechnika elsajátításához.

karacsonyra-fel-6.jpg
Egy kiadós téli séta után elkészíthetünk egy mutatós, alternatív karácsonyfát is.

Otthon, a lista fölött gondoljuk ki azt is, kinek mi lenne a legjobb ajándék. Az üzletekben izzadva nem lehet jó döntéseket hozni.

karacsonyra-fel-8.jpg
Csókra csábító klasszikus dekoráció: a fagyöngyből készült, sallangmentes koszorú piros szalaggal az igazi.

Amit lehet, inkább az interneten rendeljünk meg: kozmetikumokból, könyvekből és különféle elektromos kütyükből nagy a kínálat, és sokszor az árak is kedvezőek. Szánjunk rá egy szabadnapot, legkésőbb a hónap közepén, és nézzünk körül több oldalon is.

minden_reggel_ujno.sk_89.png

A karácsonyi menüt is gondosan tervezzük meg, különös tekintettel a süteményekre. Vegyük a fáradságot, és legalább egy héttel korábban nézzük át a recepteket. Írjuk össze a hozzávalókat, s vizsgáljuk át a kamrát és a szekrényeket, miből van tartalék.

Nagy segítség, ha a sütésbe a család nőtagjai, vagy egy barátnő is besegít: csapjunk egy csajos estét, és süssük meg a macerásabb aprósüteményeket, kenjük meg a linzereket. A finomságokon később testvériesen megosztozhatunk.

karacsonyra-fel-5.jpg
A számozott barna papírzacskók minden napra meglepetéseket rejtenek. Nem csak gyermekeknek!

A házimunkát igyekezzünk beütemezni: az ablakpucolással például felesleges megvárni az utolsó pillanatot. Decemberben a szokásos hétvégi takarítást mindig toldjuk meg egy kis pluszmunkával (rendrakás a szekrényekben, szőnyegtisztítás, ajtók, lámpák lemosása), amibe természetesen vonjuk be a családot is. Így az utolsó pillanatra csak a porszívózás – felmosás – portörlés hármas fogata marad.

karacsonyra-fel-4.jpg
Az alternatív karácsonyfák virágkorukat élik: nem csak ötletes, hanem környezetkímélő megoldásokra is bukkanhatunk az internetet böngészve.

Ami időhiányban elmaradt, azon ne stresszeljünk: mi sem történik, ha csak egyféle sütivel kínáljuk a vendégeket, vagy ha nem győztük kiglancolni a kristályt a vitrinben, és felmosni a padlást. Elvégre oda úgysem megy a vendég! Inkább fújjuk ki magunkat, kapcsoljunk be karácsonyi zenét – és lakkozzuk ki a körmeinket!

L. Horváth Katalin
Cookies