Kovásznai Andreát stílustippjeiért az @andreakovasznai Instagram-oldalon érdemes követni, ahol élő bejelentkezésben minden vasárnap divatügyben edukál.

Sorozatunkban a színtanácsadást mutatjuk be. Hogyan hozhatjuk ki a külsőnkből a legtöbbet? Önbizalom-építés mesterfokon Kovásznai Andreával.

kovaszani-andrea-allo-2.jpg
Kovásznai Andrea (© Fotó: Dömötör Ede)

Kivételek!

A nyarakhoz és a telekhez (hideg típusok) egyik narancssárga árnyalat sem passzol, mivel a narancs túl meleg szín a hideg bőrtónushoz. A tavaszoknak és az őszöknek (meleg típusok) ugyanakkor a lilát érdemes kerülni a hidegsége miatt. A tengerészkék minden színtípusnak aduász lehet, a fekete viszont csak a tél típusoknak áll jól. Színtípusunk egész életünk során állandó: nem befolyásolja sem a hajfestés, sem a barnulás vagy az öregedés. Kivétel ez alól a világos tavasz, melynek képviselői idősödvén áthajolhatnak a világos nyár típusba.

A színekkel kommunikálunk! Ha szakmai kihívás előtt állunk (például előadásra vagy tárgyalásra készülünk), semmiképp ne öltözzünk olyan színekbe, amelyek „túl soknak” vagy „túl kevésnek” tűnnek rajtunk. A túl élénk öltözet elvonja a figyelmet a mondandónkról, a gyenge színek pedig „lebetegítenek”, erőtlennek mutatnak bennünket.

Nem elég a bókokra hagyatkozni!

„Egyszer gardróbrendezésen voltam egy lágy nyár típusú hölgynél” – meséli Andrea. „A lágy nyárról tudni kell, hogy nagyon nehezen bekategorizálható csoport: kicsit sárgás bőrük, barnás-sárgás szemük van, a természetes hajszínüket pedig seszínűnek tartják. Kliensem szerkényében szinte csak nude darabok voltak, majd előhúzott egy zöld pulóvert. »Ezt mindenki dicséri rajtam!« – újságolta. A pulóver zöld színű volt, meleg árnyalat, a tavaszhoz passzoló, s egyáltalán nem illett az ő bőréhez. Az emberek sem azért dicsérték meg benne, mert annyira jól állt neki, hanem mert üdítő volt végre a sok nude után élénkebb színben látni.”

A félretipizálás csapdája!

A színelemzés tudomány: nem végezheti akárki. Csak gyakorlott, profi színtanácsadóhoz érdemes ellátogatni, aki kész a vendégeit edukálni. „Volt egy kliensem, aki korábban járt már színtanácsadáson, ahol ősz típusként azonosították. Amikor eljött hozzám smink nélkül, meleg hajszínnel, teveszőrszín ruhában, azonnal tudtam, hogy valami nem stimmel. Ez be is igazolódott, hiszen a hölgy egy igazi hideg tél, Hófehérke-típus volt, akihez a lehető leghidegebb árnyalatok passzolnak! Javasoltam neki, hogy festesse át a rezesbarna haját étcsokoládé árnyalatra. Zongorázni lehetett volna a különbséget a „fodrász előtt” és a „fodrász után” képek között! – meséli Andrea. (Képeinken az egyes színtípusoknak ajánlott neutrális színeket láthatjuk. Ezeken kívül rengeteg árnyalat áll még jól – biztosat a színtanácsadó mond.)

elofizetes_uj_no_0.png

SORSFORDÍTÓ TAPASZTALAT: KIPRÓBÁLTAM A SZÍNTANÁCSADÁST!

Sorozatunkban a színtanácsadást mutatjuk be. Hogyan hozhatjuk ki a külsőnkből a legtöbbet? Önbizalom-építés mesterfokon Kovásznai Andreával. Kovásznai Andrea elismert szakember. Stílustanácsadói munkája mellett a Budapesti Metropolitan Egyetemen stílus- és arculattervezést tanít; a Mandiner magazinban politikusok öltözködését elemzi; valamint stylistként és jelmeztervezőként is tevékenykedik. (© Fotó: Dömötör Ede)

szintanacsadas_11.jpg
Kovásznai Andreával

Minden egyes alkalommal, amikor előjön születésem története, anya elmondja: alig hitt a szemének, amikor a kórházban egy kreol bőrű, seprű-fekete hajú csecsemőt nyújtottak át neki. „Egy hétig csak úgy hívtunk, Zsuscsina” – ugrat mindig. (Justino egyébként a ’94-ben sugárzott A kisasszony című brazil szappanopera főhőse volt – a szerk. megj.)

Barna bőröm később bókok tárgya volt, s én fürödtem is a dicséretekben. Különösen büszke voltam magamra, amikor az egyik osztálytársam karácsonyra minden lánynak szőke, nekem viszont afro barbie-s matricát adott.

Aztán, ahogy nőttem, sötétbarna hajam maradt, de barna bőröm fakult (ehhez az is hozzátett, hogy kerülni kezdtem a napot, a szoláriumot pedig végképp). Még mindig könnyen barnultam – vízparton percek alatt lesültem –, telente viszont annyira kifehéredtem, hogy a „Jaj, de fehér vagy!”-megjegyzést is megkaptam.

„Rendben! Ha már úgyis elveszítettem a kreolságomat, a szemöldököm is semmilyen, miért ne próbálhatnám ki a szőke hajat?” – töprengtem. „Hisz mindig is jobban tetszett a hercegnős megjelenés!” Felkerestem hát egy fodrászt, aki seperc alatt lebeszélt hajtövem kiszőkítéséről. (Innen is látszik, hogy profival volt dolgom: mai távlatból látva merénylet lett volna a színeim ellen.) Szimi így csupán a hajhosszt festette hamvas szőkére, pigmentjeim viszont tiltakozni kezdtek: bárhogy próbáltuk védeni a színt, pár hét után felülkerekedett egy undok narancsos árnyalat.

Ezt a csatát vívtuk körbe-körbe, három éven át, mígnem a sorsfordító véletlen elvitt Kovásznai Andrea (49, Gödöllő) stílustanácsadó szalonjába. Andrea másfél óra alatt rendbe rakta a fejemben ezt a bőrszín-hajszín mizériát. Illetve megmutatta, hogyan tudom a színeket – a saját színeimet is! – a szolgálatomba állítani. Nem túlzok: egy új világ nyílt meg előttem. Ha most valaki megkérdezné tőlem, létezik-e örök érvényű befektetés a külsőnkbe, gondolkodás nélkül a színtanácsadást ajánlanám. De vajon mi történik egy konzultáció során, s hogyan dolgozik egy profi színtanácsadó? Nézzünk be együtt a kulisszák mögé!

szintanacsadas_9.jpg

Mi lesz, ha...?

Sok stílustanácsadó van, aki a színekről mesél, de közülük Kovásznai Andrea a legkedvesebb, instás élőzéseiből pedig higgadt profizmus árad. Azonnal tudtuk: őt szeretnénk. Előzetesen annyit kért, hogy a tanácsadásra teljesen natúr arccal érkezzem. (A smink a tipizálás során félrevezető lehet.)

– Mindjárt kiderül, le kell-e cserélnem a ruhatáram felét! – viccelődöm Edével, a fotós kollégámmal, miközben Gödöllő irányába tartunk. Ha őszinte akarok lenni, van bennem egy kis félsz: Mi van, ha előnytelen színeket hordok?

– A legtöbb nőben, aki felkeres, van egy kis félelem – nyugtat meg Andrea. – Jaj, most ki kell dobni a ruháimat! Jaj, most ki fog derülni rólam valami óriási dolog!

Én mindig elmondom, hogy a színtanácsadásra afféle mankóként kell tekinteni, segítségével ugyanis a megjelenésünket megnyerővé és izgalmasabbá tehetjük. Nem arról van szó, hogy ezek után mindent tűzre kell vetni!

A színek művészete

Mielőtt elhelyezkednék a tükör előtt, s kezdetét venné a színelemzés, Andrea az évszakelmélet eredetéről mesél:

– A színteória Johannes Itten svájci festő (a Bauhaus kiemelkedő alakja – a szerk. megj.) nevéhez fűződik. Ő volt az első, aki szemináriumai során felfigyelt rá, hogy a tanítványai szívesebben nyúlnak azok után a színek után, amelyek genetikailag rajtuk is megjelennek. A vörös hajú, szeplős típusok előszeretettel használtak élénk színeket; a szőke, kék szeműek a lágyabb, pasztellárnyalatokat preferálták, míg a sötét hajú, bogárszemű diákok sötétebb tónusokat jelenítettek meg a vásznon. Asszisztense tovább vizsgálta a témát, s a kutatások alapján megszületett az évszakelmélet, mely módszer tavasz, nyár, ősz, tél típusba sorolja az embereket a külső jegyeik alapján. Ha ismerjük a saját színtípusunkat, tudni fogjuk, hogy mely színeket érdemes az arcunk közelében viselni, melyik hajszín az ideális számunkra, esetleg milyen sminket tegyünk fel, ha ragyogni szeretnénk a társaságban.

Olvass tovább: Sorsfordító tapasztalat: kipróbáltam a színtanácsadást!

Olláry Ildikó
Cookies