Nem csak játék és mese a kutyák élete, még Svájcban sem. Munkatársunk, Jády Mónika, aki Zürich mellett él, az ottani „kutyaéletet” vette nagyító alá.

Svájcban udvaron nem lehet kutyát tartani, szabad bejárása kell legyen a házba!

kutya-kezdo.jpg

Az örökbefogadás itt nem megy simán, ugyanis nagy a „kutyabürokrácia“ – és rengeteg a csaló. A szálak pedig sokszor Szlovákiába vagy épp Ukrajnába vezetnek. Svájcban a tavalyi lockdown óta megnövekedett a kereslet a háziállatok iránt. Sokkal többen fogadtak örökbe kutyust és cicát, mint akár egy évvel ezelőtt. Okkal ilyen nagy az érdeklődés: az embereknek a lezárások óta több idejük van. Ám mi lesz, ha minden visszatér a régi kerékvágásba?

A menhelyek üzemeltetői attól tartanak, hogy még több megunt állat keres majd gazdát. Az online portálokon ezért megjelent a figyelmeztetés: a kutya élete végéig gondoskodást igényel, nem csupán a lockdown alatt!

Tenyésztőtől!

A svájci tenyésztők nem adnak kölyköt olyanoknak, akik egész nap dolgoznak, és nincs idejük a kutyával foglalkozni. (Vagy kisgyerekes családoknak.) 2020 tavaszán sok tenyésztő a bizonytalan helyzet miatt elhalasztotta a pároztatást. Ezért ha népszerű fajtát szeretnénk, jó tenyészetből, először várólistára kerülünk.

Menhelyről!

Szigorú elvárásoknak kell megfelelni annak is, aki menhelyről választ kutyust, cicát, nyuszit vagy más kisállatot. Mielőtt próbaidőre hazavinné, kiszállnak hozzá az illetékesek, hogy felmérjék a lakhatási viszonyokat, a tartási körülményeket. A svájci törvény kimondja, hogy a kutyának szabad bejárása van a lakásba, nem lehet udvaron, pincében vagy mosókonyhában tartani. (Itt csupán a munkakutyák vannak kinti tartásban: az állatok terelésével vagy szánhúzással foglalkozó fajták például.) Jó esetben a próbaidő letelte után megtörténik az örökbefogadás – vagy pedig a kutyus visszakerül a menhelyre. Közelünkben két állatmenhely is van: egy ideje figyelem a honlapjukat. Némelyik kutya már évek óta gazdát keres, vagy pedig ismételten visszakerül a kínálatba. A visszatérő kutyák különféle egészségügyi problémákkal küzdenek, vagy épp nehezen kezelhetők.

hirlevel_web_banner_2_188.jpg

Csalók és kiskapuk

A külföldi kereskedők vagy szaporítók szívesen üzletelnek a svájciakkal, mert tudják, hogy itt „kutya jó” dolguk van a házi kedvenceknek. Családtagként a kutyusok még karácsonyi ajándékot is kapnak, a szülinapjukat pedig kutyatortával ünneplik meg... Svájcban csaknem minden második kutya külföldről származik – óriási üzlet a kutyakereskedelem, nagy pénzek cserélnek itt gazdát! Sokan spanyol, olasz, román, bolgár, magyar, szlovák menhelyekről vagy gyűjtőhelyekről adoptálnak kutyát. Ezeket a kutyusokat az interneten hirdetik meg, és általában csak akkor szállítják le, ha van irántuk érdeklődés. Láss csodát: a szállítást a koronavírus miatti korlátozások ellenére meg tudják oldani.

Virágzó bizniszről szól az ének, mert a külföldi kóbor kutyákért sokszor ugyanannyit kérnek, mint a svájciakért. (A kölykök és fiatal állatok örökbefogadási díja akár 700 frank is lehet.) Annak pedig semmi nyoma, hogy a pénz fölét például a szlovák begyűjtők itthon állatvédő tevékenységre fordítanák. Az örökbefogadott kutyák többségét nem utaztatják be Svájcba (nyilván a szigorú vámszabályok miatt): a kutyát mindig a határ közelében kell átvenni. A külföldi kóbor kutyák előéletéről alig lehet tudni valamit, bár sejthető, hogy traumán estek át. (Másként nem kóborolnának...)

jady-monika-portre.jpg
Jády Mónika (Zürich)

A szlovák kutya olcsóbb?

Az apróhirdetésekben fajtisztaként meghirdetett, ám törzskönyv nélküli kölykök általában kelet-európai kutyaszaporító telepeken jönnek világra. Sokszor a fotón nem is a leszállított kutyus szerepel. Ám pénz beszél, kutya ugat: valamivel olcsóbban hozzá lehet jutni, mint a helyi tenyésztőktől származó kutyusokhoz. A kölyköket a svájci határhoz közeli benzinkutaknál, parkolókban adják át új gazdáiknak.

Nemegyszer svájci lakhellyel rendelkező személy a közvetítő, és legálisan (sok esetben feltehetőleg hamis okmányokkal) hozza be az országba a kölyköket.

Nemrégiben egy szlovák nőről írtak az újságok, aki állatgondozói képesítést szerzett, és a helyi állategészségügyi hivatal engedélyével évente 120 kutyát és 60 macskát hozott be Svájcba. A valóságban persze ennek a többszörösét, az újságírók kiderítették, hogy négy-hat hetente kölykökkel teli autóval ingázik Szlovákiából. Az is kiderült, hogy Szlovákiában nem volt regisztrált tenyésztő, gyűjtőhelyre szólt az engedélye. Egy házaspár elmondta, hogy egy csivavaként meghirdetett kölykökért a nő lakására mentek. A nő a kezükbe nyomott pár tablettát azzal, hogy a kutyusnak kis emésztési problémája van. A végén állatorvosnál kötöttek ki, ahol kiderült, hogy a kiskutyának paraziták tenyésznek a vékonybelében, antibiotikumos kezelésre szorul, sőt, minden előírt oltást meg kellett ismételni. Később több panasz is érkezett a nőre, hogy a kiskutyái kezelésre szorulnak, vagy hamar elpusztulnak

Jády Mónika
Kapcsolódó írásunk 
Cookies