Egyszer egy vastag levelet hozott a posta. Hűséges és nagyon kreatív olvasónk, a szelepcsényi Minár Cecília házilag elkészíthető italok receptjeit küldte el szerkesztőségünknek.

Közeleg a karácsony és a szilveszter, a tobzódás és a nagy ivászatok ideje – a legjobb alkalom, hogy ezeket a finom italrecepteket közzé tegyük.

unnepi-italreceptek-tojaslikor.jpg
(© streetkitchen.hu)

TOJÁSLIKŐR

Hozzávalók:

4 db tojássárgája
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1 doboz édes sűrített tej
4 dl nyers tej
3 dl szesz

Elkészítés:

A tojássárgáját a vaníliás cukorral és a porcukorral alaposan kikeverjük, beleöntjük a sűrített tejet és a nyers tejet, az egészet alaposan elkeverjük, végül beleöntjük a szeszt, és jól összekeverjük. Az italt üvegekbe szűrjük, és 1 hétig érleljük, mert ezalatt besűrűsödik, és finoman iható. Sokáig eláll.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

ANGOL PUNCS

Hozzávalók:

1 l fehérbor
1/2 l vodka
2 dl rum
80 dkg kristálycukor
3 tasak vaníliás cukor
1 db citrom leve

Elkészítés:

Minden hozzávalót egy ötliteres befőttesüvegbe töltünk, és az üveget lezárjuk. Egy hétig érleljük, mindennap tiszta főzőkanállal megkeverjük. Ezután üvegekbe töltjük, és azonnal fogyaszthatjuk.

unnepi-italreceptek-puncs.jpg
(© streetkitchen.hu)

BRANDY

Hozzávalók:

40 szem mazsola
30 szem szemes kávé
1 cs. vaníliás cukor
1 tasak filteres fekete tea (a színezéshez)
1 db rumaroma
1 l vodka

Elkészítés:

A vodkát egy szélesebb szájú üvegbe töltjük, beleszórjuk a megmosott mazsolát, a kávészemeket, a vaníliás cukrot, beletöltjük a rumaromát, és a tasakos teát is belelógatjuk. Az üveget bedugaszoljuk, és a keveréket 1 hétig állni hagyjuk. Mindennap egy kicsit felrázzuk, végül az italt leszűrjük, és akár azonnal fogyasztjuk.

unnepi-italreceptek-brandy.jpg
(© Adam Jaime/Unsplash)

CHERRY-BRANDY HÁZILAG

Hozzávalók:

1 kg cseresznyebefőtt
1 rúd vanília
5 szem szegfűszeg
70 dkg kristálycukor
1 l vodka vagy házi pálinka

Elkészítés:

A kimagozott cseresznyét összezúzzuk, beleszórunk 10 megtört magot is, majd beletesszük a fűszereket és a cukrot. Megkeverjük, lefedjük, és 24 órát hideg helyen állni hagyjuk. Ezután ráöntjük a vodkát, és újabb 24 órát érleljük, majd leszűrjük, és tiszta üvegekbe töltjük. Azonnal élvezhető. Ha nem fogyasztjuk el, légmentesen lezárjuk, és hideg kamrában tároljuk.

unnepi-italreceptek-cherry-brandy.jpg
(© whiskeyadvocate.com)

GRIOTT

Hozzávalók:

2 l vörösbor
1 1/2 kg kristálycukor
2 db griotteszencia
1 l vodka

Elkészítés:

A vörösbort egy lábasba öntjük, és beleszórjuk a cukrot is. Kevergetve forrpontig hevítjük, ekkor a tüzet kikapcsoljuk alatta. Addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Mikor kihűlt, beleöntjük az eszenciát és a vodkát (lehet alma- vagy törkölypálinka is). Alaposan összekeverjük, és üvegekbe szűrve hideg helyen tároljuk.

unnepi-italreceptek-griott.jpg
(© winefolly.com)

Kovács Klára
Cookies