Nem volt még olyan karácsony a családban, hogy a puccba vágott fa télillatú ágai alatt ne lapult volna legalább könyv. Nálunk otthon annyira az ünnephez tartozik, mint, mondjuk, a szaloncukor vagy a mandarindömping.

A magyar könyvkiadók jelentős része a három „K” egyikén jelenteti meg a legtöbb könyvét: a könyvfesztiválon, a könyvhéten és karácsonykor. Ez a három esemény úgy csábítja a könyvmolyokat, mint az igazikat a lámpafény. Az én kedvencem a karácsonyi könyvvásár, mert olyankor nemcsak a saját polcomat igyekszem még több könyvvel megpakolni, hanem a rokonságét is. Nemrég megtudtam, hogy létezik egy olyan ország, ahol karácsonyi hagyomány a könyvajándék – olyannyira, hogy még saját nevet is kapott a jelenség. Ez az izlandi Jolabokaflod, vagyis a karácsonyi könyváradat.

izlandi-kezdo.jpg
(Kép forrása: wahooart.com)

Erjesztett cápahús meg a többiek

Izland az erjesztett cápahús, a manók, a sarki fény és a földöntúli tájak országa, ahol nincsenek szúnyogok, nincs McDonald´s (csak 2009-ig volt!), nincs hadsereg, és kevesebb ember lakja, mint Pozsonyt – ámde területe nagyobb, mint egész Szlovákia. A négyévenkénti vulkánkitöréseket leszámítva ez az északi szigetország az egyedüli, amely annak ellenére csábít, hogy nem vagyok egy világjátó alkat. Szeretném egyszer saját szememmel látni az aurora borealis varázslatos fényeit – és ami a legfontosabb: szeretném megnézni testközelből az izlandi könyvesüzleteket és a reájuk épülő irodalmi életet.

Az izlandi irodalomkultusz

Izland az az ország, ahol minden tizedik ember könyvet ad ki, ahol nincs szükség arra, hogy egy könyvbemutatót „felturbózzunk” koncerttel meg egyéb show-val, mert itt tényleg csak a szöveg számít. Ez az igazi olvasás alfája és ómegája. Nem az írók, nem az íróvá avanzsált önjelölt celebek meg influenszerek a főszereplők, hanem a történetek. Talán ebben rejlik az izlandi könyvkiadás és olvasáskultusz varázsa, hiszen a történetmesélés Izland identitásának egyik tartóoszlopa.  

Az izlandi nyelv annyira keveset változott az elmúlt évszázadok alatt, hogy a mai izlandiak könnyűszerrel olvasnak középkori szövegeket. Sőt! Ezeket nem csupán a történelemórákon porolják le, hanem naponta olvassák őket (ahogy más országokban a bestsellereket)...

Ezek a középkori szövegek, vagyis sagák az izlandi nemzet történelmét rögzítik, hol mesés, kalandos, hol pedig kifejezetten tárgyilagos formában. Azáltal, hogy ma is könnyen érthető és emészthető szövegekről van szó, Izland múltja erősen átitatja a jelent – bizonyítva, hogy micsoda ereje van az olvasásnak és az írásnak.

jolabokaflod-christmas-eve-iceland-book.jpg

Jolabokaflod

Ezek után nem csoda, hogy az év egyik legszebb időszakát igazi könyváradattal ünneplik. Még karácsony előtt minden háztartásba eljutnak az ingyenes könyvkatalógusok, melyekben szerepel az abban az évben megjelent összes könyvcím. Ezek közül mazsoláznak, választják ki az izlandiak a legszebb ajándékot a fa alá – a könyvet. Szenteste pedig, miután a család kibontotta a csomagokat, mindenki elvonul, és gyöngéden becézgeti újonnan kapott kincseit.

Ez a lenyűgözően békés hagyomány az 1940-es évekre vezethető vissza, amikor az egyébként is elszigetelt Izland szigete még nehezebb helyzetbe került. A világháborúk alatti időkben korlátozták az importforgalmat, ezért sok mindenhez nehezen lehetett hozzájutni. Papírból viszont nem szenvedtek hiányt, tehát a könyvnyomtatás nem ütközött semmiféle akadályba. Történelmileg így alakult ki az a szép szokás, hogy karácsonykor könyvet kezdtek ajándékozni egymásnak az izlandiak. Szerencsére a „könyvüzlet” nemcsak a szükséghelyzet idejére korlátozódott, hanem egyedülálló hagyománnyá vált.

minden_reggel_ujno.sk_102.png

Könyvet a karácsonyfa alá!

Haszontalan ajándékok vásárlása helyett tehát válasszunk valamit, ami nem fogy el, nem megy tönkre, ami mellé nem kell odapakolni a számlát meg a jótállást, hogy alkalomadtán vissza lehessen cserélni. A könyv társunk lehet a hosszú téli estéken, mert vigasztal, megnevettet, reményt ad arra vonatkozólag, hogy igenis léteznek időtálló dolgok az életben. Olyan valamik, amiket ha kezünkbe veszünk, akkor úgy érezhetjük, hogy a világmindenséget tartjuk a markunkban. (Természetesen a könyvekről beszélek.)

Manapság annyiféle könyv létezik, hogy egyrészt lehetetlen üres kézzel távozni a könyvesboltokból, másrészt nem létezik olyan ember, akit a millióféle könyvcím közül ne fogna meg legalább egy. S azt az egyet aztán szívesen el is olvassa – vagy elsőre csak pusztán átlapozza...

Ha eddig nem sikerült meggyőzni a kedves Olvasót, hogy karácsonyi ajándéklistájára írjon fel egy könyvet, az alább felsorolt címek bizonyára meghozzák a kedvét.

A hivatalos Downton Abbey-szakácskönyv

Azoknak, akik szeretnek főzni, és szerették a Downton Abbey hol ámulatba ejtő, hol fullasztóan sznob, hol pedig kétségbeejtő pillanatit – no meg ha kíváncsiak a könyvben felsorolt ételek történelmi közegére.

karacsonyi-konyvek-downtown-abbey.jpg
(Kép forrása: sambilton.com)

Agatha Christie: Adventi krimik

Azoknak, akik szeretik a krimi koronázatlan királynőjének történeteit, a nyomozást, Poirot bajuszát, a nyomozók és a gyilkosok keringőjét, a novellákat. Téli esték, meleg pokrócok… Na de ki lehet a gyilkos?

karacsonyi-konyvek-adventi-krimik.jpg
(Kép forrása: readinspo.blogspot.com)

Nyúl Péter adventi kalendáriuma

Beatrix Potter bűbájos, ám néha pajkos nyuszija a várakozás minden napját mókássá varázsolja meséivel és kézműves ötleteivel. A gyönyörű illusztrációk nem csupán a gyerekek arcára csalnak mosolyt, hanem a felnőttekére is. Tökéletes közös program a hosszú estékre.

karacsonyi-konyvek-nyul-peter.jpg
(Kép forrása: lira.hu)

20 rendkívüli magyar, akit az egész világ ismer

A mai világban, amikor a gyerekek nagy része az influenszerek könnyű életére vágyik (ülök, és csak küldik a cuccost!), nagy szükség van olyan könyvekre, amelyekben valódi példaképekre lelhetünk. Ez a kötet olyan tudósokat, művészeket és feltalálókat mutat be, akik jobbá és szebbé tették/teszik az életünket.

karacsonyi-konyvek-20-rendkivuli-magyar.jpg
(Kép forrása: lira.hu)

Kath Stathers: 500 inspiráló túra a Föld körül

Azoknak, akiknek lételemük az utazás. Manapság nehézkes lett a világ bebarangolása, de egy megfelelő könyv ezen is segíthet. És még csak negatív teszt sem kell hozzá!

karacsonyi-konyvek-500-inspiralo-tura.jpg
(Kép forrása: lira.hu)

Címlapon Magyarország – Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848–2020

Azoknak, akik kíváncsiak, hogyan látja a világ a régi és az új Magyarországot.

karacsonyi-konyvek-cimlapon-magyarorszag.jpg
(Kép forrása: blikk.hu)

Greg Hughes: Házi sörfőzde

Azoknak, akik szeretik a sört. Biztosan sokan vannak.

karacsonyi-konyvek-sorfozde.jpg
(Kép forrása: bookline.sk)

Böjte Csaba füveskönyve

Azoknak, akik egy kicsit elveszettek, akik nem testi táplálékra éheznek, akik értékes gondolatokkal szeretnének belevágni az új esztendőbe.

karacsonyi-konyvek-bojte-csaba.jpg
(Kép forrása: kobo.com)

Karen Swan: Karácsony ​Tiffanynál

Azoknak, akiknek nincs karácsony romantika nélkül, és akik szeretnék végigkísérni a főszereplőt három csillogó városon: New Yorkon, Párizson és Londonon.

karacsonyi-konyvek-karacsony-tiffanynal.jpg
(Kép forrása: lira.hu)

... és még annyi, de annyi könyv van, amelyik csak arra vár, hogy megoszthassa valakivel a titkát. Rengeteg ember van, aki keresi a számára kedves, lebilincselő történetet! Szóval nincs kifogás. Legyünk egy kicsit izlandiak: pakoljunk könyveket a karácsonyfa alá! 

Király Anikó
Cookies