Már november elején érezzük, hogy elszállt belőlünk az erő. Fáradtak, kimerültek vagyunk, és örülünk, ha végre összekuporodhatunk a fotelben. Sokunkat megijeszti ez a változás, de a barátnőkkel beszélgetve rájövünk, hogy őket is ugyanilyen gondok nyomasztják.

A tünet mögött nem valamilyen veszélyes betegség húzódik meg. S jönnek a kérdések: hogy lehet az, hogy a szürke napok, az eső és a köd ilyen hatással vannak ránk? És meddig fog tartani? Hisz a kikelet még messze van! Mit tehetnénk, hogy télen is jó erőben legyünk? Sokan foglalkoztak már ezzel a jelenséggel, és van is rá megoldás. Íme, néhány jó tanács.

lenyugvas-ideje-kezdo.jpg
(Kép forrása: instagram.com/atenaopiela)

Kerüljünk mindent, ami hideg

Az ájurvéda (az élet tudománya) tanítása szerint télen minden hideget kerülni kell, és főleg meleg ételekkel kell táplálkozni! Az ájurvéda szakács azt ajánlja, hogy fogyasszunk vadhúst, baromfit, továbbá kíméletesen, lágyan elkészített marhahúst, valamint halat, azok közül is a gyors halakat (pisztrángot, csukát), esetleg olajban tartósítottakat. A zsírok közül a szezámolajat, a hidegen sajtolt olajokat és a házi zsírt részesítsük előnyben. Hetente legalább kétszer tojás, továbbá párolt alma és főtt zöldség (helyi termesztésű!) is kerüljön az asztalra.

A tél a nyugalom ideje

Télen nemcsak a természet és az állatok alszanak, hanem az ember szervezete is megpihen. Az ájurvéda gyógyítás azt ajánlja, hogy mindennap figyeljük, mikor nyugszik le a nap, hallgassunk nyugtató, mély tónusú zenét. Ne rendezzünk vitapartikat, lélekben csendesedjünk el, húzódjunk vissza magunkba, teremtsük meg a belső békénket. Ügyeljünk, hogy ne fázzunk meg, ne tartózkodjunk fűtetlen helyiségben, öltözzünk melegen, és feltétlenül viseljünk sapkát – a testhő kilencven százaléka a fejen keresztül távozik! Ha lehetséges, mindennap mozogjunk egy keveset, de ne edzőteremben! Az őszi–téli időszak a szexnek is kedvez.

A fáradtság, elesettség legjobb ellenszere a banán és az alma, mert a bennük található cukor nagyon hamar felszívódik, és táplálékkal látja el az agysejteket.

Szánjunk időt az evésre

Korunk emberének az a legnagyobb hibája, hogy túl sok kötelezettséget vállal. Halogatjuk az evést, mert ezt vagy azt a munkát még be akarjuk fejezni. Sokkal jobb módszer az, ha munkánkat a napi evés órái szerint osztjuk be. Franciaországban, Kínában és Japánban meg van szabva a napi étkezések rendje: erre szabad időt kapnak a dolgozók. Ott ugyanis már rájöttek, hogy a rendszeres táplálkozás jó hatással van a munkavégzésre. (Bezzeg nálunk összevissza esznek az emberek, két étkezés között nassolgatnak. S csodálkozunk, hogy az egyik legelhízottabb, legrosszabb egészségi mutatókkal bíró nemzet vagyunk.)

Megállapították, hogy ha fél órára felkelünk az íróasztalunktól, és jól megebédelünk, akkor a következő három órában kétszeresére nő a munkateljesítményünk. Akinek szokása estig dolgozni, jól teszi, ha késő délután alaposan meguzsonnázik, és főleg fehérjét fogyaszt. Ennek köszönhetően egyenletes marad a vércukorszintje, és hosszabb ideig képes összpontosítani.

minden_reggel_ujno.sk_104.png

Pótoljuk a cinket

Ha túl sok a munkánk, vagy stresszes az életünk, akkor nagyon kívánjuk a burgonyapelyhet vagy a hasonló ropikat, mégpedig azért, mert hiányoznak szervezetünknek az ásványi anyagok, elsősorban a cink, amely fontos az immunrendszer működéséhez, és erősíti szervezetünket a stressz leküzdésében. Bár nem lesz könnyű, próbáljuk korlátozni a sós ropogtatók fogyasztását, és inkább kuszkuszt, napraforgómagot vagy barna rizst együnk, ezekkel pótolva a hiányzó cinket.

Varázslatos fűszerek

Használjuk gyakrabban a fekete kardamom friss, erőteljes ízhatású magjait, például halak készítésekor. Az energia pótlására kiválóan alkalmas az újhagyma és a kínai metélőhagyma. Ez utóbbit zöld viagrának is nevezik, úgyhogy valóban hihetünk az állításnak.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a fekete kardamom elősegíti a figyelem összpontosítását, és felpezsdíti a vérkeringést.

Hogyan kezdjük el?

Fokozatosan és nem erőltetetten. Először kis változtatásokat vezessünk be, azután lépésről lépésre egyre többet vigyünk be a napirendünkbe. Kezdetnek talán elég, ha reggel éhgyomorra megiszunk egy pohár langyos vizet, citromlével ízesítve. Sokat segít, ha a szervezetünknek feltesszük a kérdést, mit szeretne, mire vágyik, hogy jobban érezzük magunkat. A válasz előbb-utóbb megérkezik.

Ha fáradtak vagyunk – pihenjünk. Ha éhesek vagyunk – együnk. Ha unatkozunk vagy stresszesek vagyunk – foglalkozzunk valami mással. Az elménk sokszor becsap bennünket, de a testünk soha. Ha tehát valóban jó erőben szeretnénk lenni, figyeljünk szervezetünk jelzéseire.

Varga Klára
Cookies