A szalagból kötött masni története a sumérokig nyúlik vissza. Később (a 17. században) a befont hajon „szerelemtincsként” viselték. Mígnem jött a francia Napkirály, XIV. Lajos szeretője, aki a lovaglás közben elszabadult fürtjeit a ruhájából kihúzott szalaggal kötötte fel. S ezzel elindult a masniőrület!

Ne feledjük: a csokornyakkendő is masni, ezért a harmincas években nők kezdték viselni. Az olasz Elsa Schiaparelli pulóverbe szőtte bele, Diana is szívesen viselt masnira kötött blúzt; ma pedig a TikTokon virágzik a masnis royalcore. (Avagy a „hogyan utánozzuk a hercegnőket”-stílus.)

masnis-divat-1.jpg

A H&M masnis kollekciójáért megőrült az internet népe, percek alatt felvásárolták. A flitteres fekete vagy fehér blézert fekete szaténmasnik fogják össze. Fekete változatban: ráncolt szoknyával viselve, melynek stilizált növényi ornamentikája erőteljes vonalakkal rajzolódik a tüll homályos felületére. (Blézer: H&M, szoknya: Simone Rocha x H&M.)

masnis-divat-flitteres.jpg

Fehérben: a 70-es évek nadrágjával kombinálva elévülhetetlenül divatos. (Blézer: H&M, nadrág: Zara.)

masnis-divat-feher-kosztum.jpg

Aranyszín tubusruha maxizsebbel (Vanessa Bruno) és egyedien bájos kötött, kétrészes együttes.

masnis-divat-bezs.jpg

A skót „kockákon” a karácsony színei sorakoznak (Miu Miu).

masnis-divat-zold-kockas.jpg

Piroska ünnepi díszbe öltözött. Csúcsos sapija masnisan záródik. (Kézi kötés: Cabbages & Roses.) Felsliccelt dzsörzéruháján vastagon bordázott kordzakó díszeleg. (Zakó: Isabel Marant, táska: Miu Miu.)

masnis-divat-manosapka.jpg

Ha van egy testre simuló kötött ruhánk, hangoljuk ünnepivé! Fehér, karton maxigallér kíséretében lehengerlő lesz a látvány. A masnis záródás itt is adott. (Ruha: Bershka, cipő: Salvatore Ferragamo.) 

masnis-divat-mano-piros.jpg

A masni időtálló, szemrevaló, kedves, cuki, nem mellesleg a gyermekkorunkat visszaidéző kiegészítő.

masnis-divat-2.jpg

• Új Nő stúdió produkció • Modell: Szarvas Emese, Pozsonycsákány • Fotó: Dömötör Ede

elofizetes_uj_no.png

Kapcsolódó írásunk 
Cookies