Milyen maszkot válasszunk? Márciustól a maszkok nemcsak a szekrényünkbe, de életünk valamennyi területére beszivárogtak. Az október 15-étől érvénybe lépő biztonsági intézkedések szerint pedig most már kültéren és beltéren is kötelező jelleggel viselnünk kell őket.

Éppen ezért utánajártunk, hogy milyen maszktípusok léteznek most a piacon, s hogy kinek melyiket ajánlják a szakértők. Vigyázzunk egymásra: és maszkot fel!

maszk-kezdo.jpg

Orvosi vagy egyszer használatos maszk

Biztos, hogy a Dr. House-ban vagy A Grace klinikában már a járvány előtt is találkoztunk vele, de saját orvosainkon vagy a nálunk kiránduló ázsiai turistákon is megcsodálhattuk korábban. Ez az a maszktípus, amely leginkább szennyezi a környezetet, ráadásul a ki- és belélegzett cseppecskék szűrésére sem az orvosi maszk a legalkalmasabb. Jó szolgálatot tehet viszont, ha épp olyan helyen tartózkodunk, ahol nincs lehetőségünk kimosni a textilmaszkunkat – ám ez a veszély nemigen áll fenn egy olyan helyzetben, amikor még a saját lakásunkat sem hagyhatjuk el.

Textilmaszk

Az egyik legjobb megoldás, s a számtalan mintának és színnek köszönhetően még önkifejezésre is alkalmas! Ugyanakkor fontos odafigyelni arra, hogy maszkunk többrétegű legyen (így jobban szűri a cseppecskéket), s hogy ne szorítsuk rá teljesen az arcunkra (pattanásveszély!).

Illetve nem ajánlatos hétfőtől péntekig ugyanazt a rúzsos (mert hát a maszk alá persze rúzsozni kell), alapozós textilmaszkot viselni. Ugye, mondanunk sem kell, hogy miért.

Selyemmaszk

Régóta tudjuk, hogy a bőr és a haj jó barátja a selyem: sokan a szépségük titkaként esküsznek rá. Azt viszont kevesen gondolnák, hogy maszkként is igazán jól működik! Érzékeny vagy pattanásos bőrűeknek kifejezetten ajánlják, s egy, a medRxiv-en közzétett kutatás szerint a cseppecskéket a textilmaszknál is hatékonyabban szűri meg. (A legmenőbbeket a slip árulja, áruk kicsit borsos.)

FFP3 („respirator”)

Elsődleges feladata az, hogy meggátolja, hogy viselőjének szervezetébe bejusson a kórokozó. Nemcsak vastagabb anyagból készül, de sokkal jobban illeszkedik is az arcra a többi maszktípusnál. FFP3 maszkot viselnek például azok az egészségügyi dolgozók, akik közvetlenül érintkeznek koronavírusos betegekkel vagy más fertőzöttekkel. Hétköznapi viseléshez nem ajánlják a szakértők (egy óránál tovább tartó viselésre pedig végképp nem), de a veszélyeztetett kategóriába tartozóknak (krónikus betegek vagy idősek) olyan esetben, amikor elkerülhetetlen a társas érintkezés, jól jöhet.

hirlevel_web_banner_1_49.jpg

Olláry Ildikó