Összeállításunkban karácsonyi díszben pompázó községeket mutatunk be. Dömötör Ede fotói a karácsonyi ünnepkör hangulatát próbálják tetten érni. Igen, nagyon szép betlehemeket és karácsonyi koszorúkat sikerült lefényképezni: mára ugyanis minden község, amelyik ad magára, szépen kidíszíti a köztereit. A legszemrevalóbbak közül szemezgettünk. Az olvasó pedig bátran szavazhat, neki vajon melyik tetszik?

Az adventi koszorú örökzöld ágakból van fonva, és négy gyertya díszíti. A karácsonyra való várakozást szimbolizálja, a négy gyertya pedig az advent négy hetét jelképezi. A koszorút a német evangélikusok kezdték elterjeszteni a világban, de mára szinte világi jelképpé vált: a karácsony jelképévé. Ezért is található meg ma már sokszor megaméretű -- villanyvilágítással "felturbózott" -- változata a városok és falvak központjaiban.

diszites-kezdo.jpg
Fényjáték Nagyudvarnokon

Betlehemek és koszorúk

A képek tanúsága szerint ma ezek számítanak a legelterjedtebb karácsonyi dísznek. Tudnivaló, hogy az első betlehemet a ferences rend alapítója, a jámbor Szent Ferenc állította az itáliai Greccióban 1223-ban. Ferenc ugyanis elvetődött Jeruzsálembe, s annyira megtetszett neki a Kisjézus születésének díszlete – a jászol az állatokkal –, hogy ezt otthon is be szerette volna mutatni a népnek. Végül a pápa, aki nem volt híve a cirkuszi látványosságoknak, csak arra adott engedélyt, hogy egy barlangban rendezzék meg a jelenetet. Ferenc végül szalmát hozatott, élő állatokat, szamarat, sőt, kisbabát rakott az állatok etetővályújába, a jászolba, ahol az ökrök leheletükkel melengették a kisdedet.

Ferenc gyönyörű beszédet mondott, mindenki el volt ragadtatva – ahogy azóta is minden európai ember kerek szemmel bámulja a Kisjézus születésének betlehemben való bemutatását.

A betlehemállítás szokása a középkorban terjedt el, a karácsonyi vásárokon sokáig élő betlehemet állítottak. Ma pedig a köztereken jelenik meg, hisz mint írtuk fentebb, minden rangos község és város állít már betlehemet és méretes adventi koszorút. Lássuk a felhozatalt!

varkony-koszoru-lampak.jpg
Adventi fények Nyékvárkonyban

varkony-betlehem-fekvo.jpg
A nyékvárkonyi betlehem szobrai

tallos-koszoru.jpg
Koszorú Tallóson

nagyudvarnok-betlehem_0.jpg
Nagyudvarnoki betlehem

felsoszeli-koszoru.jpg
Felsőszelin is világítanak az adventi koszorú gyertyái

alsoszeli-koszoru.jpg
Alsószelin gyertya formájú lámpácskák hirdetik az ünnepet

kisudvarnok-betlehem.jpg
Kisudvarnokon faragott szobrok vigyázzák a kisded álmát

bos-betlehem.jpg
A bősi betlehem

bos-hoember.jpg
Bősön modern díszítés is fokozza a karácsonyi hangulatot

eperjes-koszoru.jpg
Eperjesi adventi koszorú

eperjes-betlehem.jpg
Kisjézus és Mária az eperjesi betlehemben

–nagyvendégi–
Galéria 
Cookies