Elsőnek Zakopanéba zarándokoltunk el, ebbe a legmagasabban fekvő városkába, amely a mi Tátránk ívével szomszédos.

Zakopane múlt századi hírét az egészségturizmusnak köszönheti. (© Fotók: Papp Viki, Németi Róbert, Cséfalvay Á. András)

mentunk-a-ho-utan-viki-1.jpg

A vendégszerető gorálok kocsikon vitték fel a tüdőbetegeket a hegyi legelőkön fekvő pásztorházakba. Majd megjelentek a sportolók, s 1911-ben megrendezték az első síugró bajnokságot.

mentunk-a-ho-utan-viki-6.jpg

Itt mindig van hó, ezért főleg télen szeretik a turisták. 

mentunk-a-ho-utan-viki-2.jpg

Sok a turista, de azért mindig akad egy csendes utca, egy kis faház, ahol átmelegedhet az ember. (A STRH bisztró reggelije csodás!)

mentunk-a-ho-utan-viki-5.jpg

S amit mindenképpen meg kell kóstolni, az a füstös ízű grillezett sajt áfonyaszósszal.

mentunk-a-ho-utan-viki-3.jpg

Nagyszerű program lehet egy családi szánkóverseny vagy egy romantikus lovaskocsizás.

mentunk-a-ho-utan-viki-4.jpg

A chochołówi termálfürdő látogatói megállnak Zakopanéban, isznak egy jó teát, és megsimogatják a jámbor alpakákat.

mentunk-a-ho-utan-viki-7.jpg

Nálunk, a Csallóközben idén bizony nem sok hó esett, a megemelkedett belvizek viszont befagytak, és olyan történt, amire sem én, sem az idősek nem emlékeznek: természetes jégpályák keletkeztek a szántóföldeken.

A legszemrevalóbb közülük a nyéki öreg ág volt, a 700 méter (!) hosszú meder csak úgy vonzotta a korcsolyázókat.

A falu önkéntes tűzoltói forralt bort és teát osztogattak, és reflektoraikkal este is megvilágították ezt a természeti szépséget...

mentunk-a-ho-utan-andras-1.jpg

Sokan kérdezték: Miért jött fel a belvíz a földeken? Nincs jó hírünk, bizony a mértéktelen szántás a ludas: évek óta ugyanabban a mélységben szántják a talajt.

mentunk-a-ho-utan-andras-4.jpg

Eketalp alakul ki, így a talajvíz nem tud hová elfolyni. A gombafonalak megkötnék, de azokat kiirtotta már az ipari földművelés.

mentunk-a-ho-utan-andras-3.jpg

Jégfaragás a Tátrában

A hó után mi egészen a Tátráig mentünk, ahol az is kiderült, hogy a jég nőnemű anyag. A Kőpataki-tó mellett meglestük az épp versenyző jégfaragókat. S nem csupán a szobrászokat – szobrásznő is érkezett egy mediterrán országból, Spanyolországból.

A kétnapos nemzetközi jégfaragó versenyre január végén került sor: ukránok, csehek, litvánok, lengyelek, magyarok, németek mérték össze jégfaragó tudásukat a Tarajkán. 50 tonna tömör jeget készítettek elő, a jelentkezők 35 jégszobrot faragtak ki...

Az igazi jégszobrászok a jeget is maguk állítják elő, hogy megfelelően tiszta és átlátszó legyen – ám a mi szobrásznőnk, Noemi Palacios Domenech és barátja, Fernando Elboj Cazcarra életükben először faragtak jégszobrot. Noemi büszkén mesélte, hogy a jeget nőnemű anyagnak tartják, mert nagyon érzékeny, könnyen törik és reped, ezért finoman kell vele bánni.

Zord volt az idő, ezért Noemiék a szobrukat a magashegyi felvonó lábánál alkották meg, nem a csúcson! De így is élmény volt a fotózás...

mentunk-a-ho-utan-jegfaragas-1.jpg

Tíz év óta először történt meg, hogy nem mehetett fel a csúcsra a sorrendben első jégfaragó páros, Noemi és Fernando (közbeszólt a zord idő). Noemi viszont így is elégedett volt, mert kicsit tartott a kötélpályától: „A mi szobrunk egyszerű: a Földközi-tenger üdvözletét jelképezi. A terv egy kagyló volt, de sietni kellett...” – mondta.

Megtudtuk tőle, hogy kétezer éve farag jégszobrokat az ember, még Michelangelo is tanulmányozta a jégfaragást.

mentunk-a-ho-utan-jegfaragas-2.jpg

Következő utunk Lappföldre vezetett: egy magyar utazási irodával (Vista) indultunk el egy hatnapos útra. A főváros, Rovaniemi mellett landoltunk, a nagy meglepetést mégsem az itteni Télapófalva postája jelentette – még ha mesebeli érzés is volt az északi sarkkör vonalán álldogálni, s egy „ice hotel” jégből kivájt bárjában fogyasztani az üdvözlőitalunkat. (Felár ellenében még a pohár is jégből készül!) Számomra az út legnagyobb, szívszorító élménye a számikkal való találkozás volt.

Fehér nyírfaerdőkben és hóterhes fenyvesek közt haladtunk, legelésző rénszarvasokat láttunk, majd befagyott folyón siklott velünk a huskyszán... Az út végén pedig ott vártak a számik, akikről kiderült, hogy a nyelvrokonaink: szintén finnugorok.

mentunk-a-ho-utan-utazas-3.jpg

Nyelveink között több azonosság van – például mindkét nyelv egyes számot használ a számnevek után (nem azt mondjuk, hogy öt kutyák, hanem öt kutya). A számik voltak Finnország őslakói, csak aztán jöttek a finnek, akik mind északabbra tolták őket.

A számik mindig is réntenyésztéssel foglalkoztak, s azzal foglalkoznak még ma is: Svédországban például ez az ő kizárólagos joguk.

Sajnovics János jezsuita szerzetes írt róluk először az 1700-as évek végén, aki felfedezte a nyelveink közti hasonlóságot. A számik arének mellett huskykat is tenyésztenek, és nem szeretik, ha a finnek lappoknak hívják őket, mert ezt lenézésnek érzik. Ők bizony büszke őslakosok, büszke számik.

Bevallom, itt megkóstoltam a népszerű számi ételt, a rénszarvaslevest. (Az íze nekünk, közép-európaiaknak kissé furcsa, de a lappok úgy fogyasztják a rénszarvas húsát, mint mi otthon a disznóhúst.)

mentunk-a-ho-utan-utazas-4.jpg

Lappföldön kipróbáltunk még egy különcséget: a Botteni-öbölben jégtörő hajón utaztunk. Az út három óra hosszú volt, ezalatt jól meg lehetett figyelni, hogy a jégtörő hogyan hasítja fel a több deciméter vastagságú jégpáncélt. Tudni kell, hogy csak ezek a megerősített törzsű járművek képesek áttörni a jégtakarón, ami – a sarkvidéki hidegnek hála – négy hónapon keresztül borítja a Balti-tengert.

Mi nem érzünk semmi különöset, de azért hallani, ahogy felszakad a jég. A vastag jég! A hajó olyan, mint egy éles kés, átvágja a jeget. A hajótest is masszív.

mentunk-a-ho-utan-utazas-1.jpg

Közben elképzeljük, hogy micsoda kemény telek köszönthetnek Lappföld tájaira. Itt teljesen természetes, ha a hőmérő higanyszála mínusz 30 fok alá süllyed... Az lehet csak a hideg! Lehetőség nyílik arra is, hogy az út közepe táján kiszálljunk a jégtörőből, és sétálgassunk az öböl csonttá fagyott vizén. A turisták azt szeretik legjobban, amikor szelfizni lehet... (Mert micsoda szenzáció! Mennyi like jön majd a képekre: szelfi egy jégtörő hajóval a háttérben!) Ezért sem meglepő, hogy a jégtörők mára Lappföld legkedveltebb turisztikai látványosságai közé tartoznak.

Azt tartják, hogy Lappföld Európa egyik utolsó olyan területe, ahol igazi kalandok várnak a látogatóra. Ezt mi száz százalékban megerősíthetjük.

Mi az a sarki fény, a híres aurora borealis?

Keletkezése a napszélnek köszönhető. A napszél tele van részecskékkel, melyek sok energiát hoznak magukkal a Napból az űrutazásuk során. A sarki fény csak akkor válik láthatóvá, ha erős hozzá a napszél. Amikor a napszél belép a Föld mágneses mezejébe, a protonok és elektronok elterelődnek a sarkok irányába – ezért látható a sarki fény a Déli-sarkon is, nem csupán északon.

mentunk-a-ho-utan-utazas-2.jpg
Lappföld a rénszarvasok hazája, így ott legelésznek mindenhol. Óriási élmény megsimogatni egy ilyen hatalmas állatot, majd elbeszélgetni nyelvrokonainkkal, a büszke számikkal...

Nagy Zsóka

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Cookies