Itt a nyár, és a férfiember megkíván egy kis nőt. Van mit, mert a szem szabadon legelészhet, a lányok és az áramvonalas negyvenesek közszemlére teszik bájaikat.

A meztelenség a női jogokért folytatott harc bevett eszköze lett. Legalábbis az öntudatosan vetkőző nők ezt állítják.

vetkozes-indito.jpg

A nők nagy része, persze, nem érti. Nem érti, hogy a vetkőzés hogyan adhat hatalmat a nőknek. Hiszen a pucérság inkább a férfiaknak kedvez, ingyen és bérmentve bámulhatnak pucér melleket és fenekeket. Hol itt a haladó gondolat? Ma már nem ritka, hogy a női egyenjogúság nevében egy belevaló híresség levetkőzik. Úgy tűnik, a prostitúció, a pornó és a nemi erőszak ellen pont a meztelenül folytatott harc a legcélszerűbb. Mert a vetkőzésnek rengeteg értelmezése lehet. Még mindig folyik a vita arról, hogy a meztelenkedés feminista aktus-e.

Aki ma meztelen női testeket lát, nem tudhatja, hogy a nők kizsákmányolásának a tanúja-e éppen. Vagy ellenkezőleg, a nők önrendelkezési jogának a megnyilvánulását látja. Persze, azért nem ilyen bonyolult a dolog.

Amikor pár éve Kim Kardashian pucér képére ráugrott a fél internet, és számon kérte rajta, hogy mégis mit képzel, micsoda szégyent hoz a női nemre, hiszen azt mutatja, amit a férfiak látni akarnak. Erre Kim Kardashian azt állította, hogy ezzel a pucér képpel küzd valamiért. Elég a testszégyenítésből és a ribancozásból, ő anya, feleség, nővér, vállalkozó, és minden joga megvan ahhoz, hogy szexinek érezze magát. És ő így, meztelenül érzi szexinek magát. Az első szelfi után egy „kapjátok be!” gesztussal még megemelte a tétet.

kim-kardashian.jpg

A szakemberek pedig előjöttek a farbával, és azt mondták: mindig az a fontos, hogy a meztelenkedés közben a nő ura-e saját testének. Vagy éppen alárendelt helyzetben van, mint sokszor a reklámokban. (Amelyekben, ugye, a meztelen női test csak egy tárgy.) Egy másik modell, Emily Ratajkowski kijelentette, hogy senkinek sincs joga megszégyeníteni egy nőt azért, mert ő maga gyakorol hatalmat a saját teste felett. Ezek szerint a sztárok pucér szelfijei nem lájkvadászatok! Több van rajtuk, mint két fekete csíkkal kitakart mellbimbó – mindez kiállás a nők jogaiért. „Lennie kell egy olyan térnek, ahol a nők akkor élhetik meg a szexualitásukat, amikor akarják” – fejtette ki Ratajkowski. A nőknek ugyanis nincs könnyű dolguk akkor, amikor beszólások, mocskolódások nélkül akarják felvállalni a testüket.

A meztelenség fegyverével

A Femen, az ukrajnai nőjogi mozgalom ugyanezt a hitet vallja. A pornográfia, a prostitúció – valamint Putyin orosz elnök – ellen veszik fel a harcot azzal, hogy félmeztelenre vetkőznek nyilvános tereken. Az alig öltözöttséget veti be a Ribancmenet (Slutwalk) elnevezésű mozgalom is. Ők az áldozathibáztatás gyakorlatát állítják pellengérre. A hiányos női öltözet vagy kihívóbb viselkedés még nem lehet indok a nemi erőszakra – mondják. A toplessdemonstrációk a kandi férfitekinteteket próbálják meg nevetségessé tenni.

A Femen álláspontja szerint ugyanis a fedetlen mellek nem csupán sebezhetővé tesznek. A nők politikai fegyverként is használják meztelen kebleiket! És valóban van abban valami megdöbbentő, mikor a női mellekkel nem egy terméket, hanem politikai üzenetet akarok eladni. Például azt, hogy utálom Putyint.

Persze, a Femen az első demonstrációin csak provokatív ruhákkal sokkolt. Akkor még szó sem volt meztelenségről. Nem is érdekeltek senkit. Ám mikor az egyik aktivista csak úgy felfedte a melleit – a sajtó azonnal kíváncsi lett a mozgalomra. Itt már felsejlik, mennyire kétélű fegyverről van szó: a Femen ragaszkodik ahhoz, hogy a meztelenség mögött fontos üzenet van. A többi ember viszont csak a csupasz melleket látja. Mikor 2013-ban a hannoveri világkiállításon Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen tüntettek, ő csak mosolygott, és a tetszésnyilvánítás jeleként felemelte a hüvelykujját. Jogos a kérdés, hogy vajon a társadalom készen áll-e az üzenetre, amelyet a ruhátlan női test közvetíthet?

Ezért is kételkedik sok feminista abban, hogy a meztelenség hatékony nőjogi eszköz-e. Hiszen azok, akik ellen harcolnak (maga az elnyomó patriarchális társadalom), a fotelben hátradőlve elégedetten figyelik, ahogy a megkergült nők anyaszült meztelenre vetkőznek...

Kapcsolódó írásunk: Szex a hátsó szobában