Letisztult vonalak, kontrasztszínek, geometrikus formavilág: tömören így jellemezhetőek Kiss Kósa Annamária ruhái. A fiatal tervező tehetségét már a hazai divatszakma is díjakkal ismerte el, jutalmul pedig a New York-i divathéten mutathatta be egyedi kollekcióját. Közben kétlaki életet él: ingázik Budapest, a műhely és Somorja, a szülőföld között.

– Mikor utoljára találkoztunk, azt mondtad, arra vágysz, hogy kompromisszumok nélkül tervezhess. Hogy állsz az alkukkal?

– A korábbi, kávés kollekcióm kifejezetten versenyre készült, mostanra a hordható vonal került előtérbe. Nem hétköznapra való viseletekről van szó, ugyanis a ruhákat továbbra is némi extremitás jellemzi. Ezekkel a darabokkal egy buli középpontjává válhatunk! Szerencsére egyre többen ismerik meg a nevemet, és épp azért keresnek meg, mert tudják, mit csinálok. Ismerik a kollekcióimat, és abból kiindulva szeretnének egyedi és minőségi darabot maguknak. Nagyjából fél évvel ezelőtt két másik tervezővel együtt nyitottuk meg Budapesten a Blackdoor Showroom nevet viselő műhelyt, mely üzlet is egyben. Itt előzetes bejelentkezés alapján, személyes találkozó alkalmával ötletelünk a megrendelővel. Az a tapasztalatom, hogy a vevők felkészülten jönnek, mindig van kiindulópont, és már nem az üzletekben kapható tömegárut szeretnék velem lekoppintatni.

– Az esküvői ruháidra is a minimál jellemző?

– Volt már rá példa, de egy menyasszonyi ruhánál azért nagyobb kompromisszumokat kell kötni. Egyre szélesebb azon nők rétege, akik már nem elégszenek meg a kölcsönzött ruhával, hanem egyedi tervezésű, testre szabott ruhában szeretnék kimondani a boldogító igent. Ők általában konkrét elképzelésekkel érkeznek. Elvárásaikat a saját stílusommal ötvözöm, de nem mindig jellemző a letisztult, minimálstílus. A gyöngyözés vagy a csipke a menyasszonyi ruhának nem nélkülözhetetlen dísze ugyan, de szerintem is hozzátartozik az esküvőhöz. Kollekcióimban nem használok ugyan efféle díszítőelemeket, azonban azt gondolom, hogy az esküvői ruha, a báli ruha vagy a koszorúslányok ruhái megkívánják a pluszdíszítést.

– Nemrégiben újdonsággal, bébi-holmikkal jelentkeztél.

– Amikor megszületett Marci fiunk, vele együtt megszületett a KOKA Baby Design is. Ugyanis, mint minden kismama, a születendő gyermekemnek szerettem volna megvásárolni a szükséges dolgokat: ruhákat, takarókat, párnahuzatot vagy épp játékokat. Csakhogy szinte semmit sem találtam, ami az ízlésvilágomnak megfelelt volna. Az én elképzeléseimbe ugyanis nem igazán fér bele a lufis, macis vagy bohócos tucatcuccok látványvilága. A babadolgaimat épp ezért a letisztultság, a minimalizmus és a praktikum jellemzi.

– A KOKA ruha…

– …nőies, rafinált, szexi. Nem alapszabály, de a stílusjegyemmé vált, hogy ruháimon minimálszíneket használok, melyeket kontrasztszínekkel társítok. A minimálstílus alapja a fekete, további színei pedig a szürke, a fehér és a földszínek. Egy-egy ruhán két, maximum három színt kombinálok. Tőlem stílusidegen a minta, a virág, a flitter vagy a többi csicsa. Az önkifejezés eszköze számomra a forma – nem a színvilág. Jobban vonz az a fajta tervezés, mikor a szabásmintával játszunk: szeretem a határaimat feszegetni. Kísérletezni például, hogy egy nőies formát hogyan lehet másképpen – nem csupán egyszerű ceruzaruhával – kifejezni. Meddig mehetek el, meddig alakíthatok a formán mellben, vállban vagy csípőben úgy, hogy a végeredmény még szép, még hordható legyen. És mikor válik egy ruha látványossá, hiszen végtére is a végzettségem díszlet-, jelmez- és látványtervező. Hol húzódik a határ a színpadi jelmez és a kifutóra való darab között, és mi az, ami lecsupaszítva, minimalizálva utcán is hordható. 

– Letisztult vonalak, geometrikus formák. Mindenkinek jól áll a minimál?

– A fotókon látható ruhák kifutóra készültek, XS-es, sőt kisebb méretben, de úgy gondolom, hogy megfelelő igazításokkal a minimálstílus többféle testalkatnak is jól áll. Míg egy sovány lányon a sok berakás jól mutat, addig egy erősebb hölgynek már előnytelen. Ilyen esetben két megoldás lehetséges: vagy elveszek belőle, vagy a színekkel játszom. Egyre több duci lány keres meg éppen azért, mert a testalkata miatt nem tud alkalmi ruhát venni. Tulajdonképpen ez a tervező számára az igazi kihívás: egy megálmodott ruha tökéletes legyen hús-vér emberen, a mindennapokban is.

L. Horváth Katalin, fotó: Dömötör Ede

Új Nő csapata
Minimálmódi
Minimálmódi
Kávészemet formáló arany-barna ruha, melynek különlegességét annak geometriája adja. A ruha egyes elemei ki-be hajtogathatók.
Minimálmódi
Kávészemet formáló arany-fekete ruha. A kontrasztos színek és a szabásvonalak kiemelik a női alakot. Ezen ruha egyes elemei is formálhatók, állíthatók.
Minimálmódi
Letisztult, nőies vonalvezetésű arany-fehér ruhadarab. Merevségét az anyag textúrájának köszönheti.
Minimálmódi
A Kávé c. kollekció nagy kedvence – a legtöbbet fotózott ruha. A ruha szabásvonala a lendületesség jegyében készült. Felpörget, mint egy jó kávé!
Minimálmódi
A KOKA Fashion Design kollekció legkihívóbb darabja a bevállalós hölgyeknek.
Minimálmódi
A kollekció ezen darabja a fülledt estékre készült, elöl rövid, hátul hosszú. A ruhadarabot az aranyöv teszi hangsúlyossá.
Minimálmódi
Minimálmódi
Minimálmódi
Minimálmódi
A kollekció kicsúcsosodása és egyben legletisztultabb darabja, mely akár egy menyasszonyi ruhának is megfelel.
Minimálmódi
A ruha izgalmassága annak kettőségében, kontrasztosságában rejlik – egyrészt zárt és nyitott elemekből épül fel, másrészt az arany és fekete határozzák meg.
Minimálmódi
Kiss Kósa Annamária
Minimálmódi