A fenti kérdésre azonnal mondjuk a választ: hogy megvédje szemünket az erős napsugárzástól. Pedig egy jó napszemüveg ennél jóval többet tud.

A kormozott üveg – mellyel elődeink a napfogyatkozásokat szemlélték – és az okuláré, azaz a szemüveg találkozásából létrejött napszemüveg számos változáson esett át, míg napjainkra mindennapi viseletünk részévé vált.

mire-jo-a-napszemuveg-kezdo.jpg
(© uniaopticians.co.uk)

Stílust teremt

Gondoljunk csak arra a macskaszemű napszemüveg-változatra, amelyet a hatvanas évek női sztárjai (Sophia Loren, Brigitte Bardot) viseltek. Vagy a hatalmas üvegű, hatvanas évek végi, hetvenes évekbeli napszemüvegekre, amelyikek a fél arcot eltakarták. Ki nem hagynám a sorból a sötét zsaruk – egyébként munkaeszközként használt – napszemüvegét, amely mindenképpen elegánsabbá és rejtélyesebbé tette megjelenésüket. Majd jött az a fajta napszemüveg, amelyik tükörfelülettel volt ellátva. Ez a mai napig nem ment ki a divatból. Ma már mindenki az egyéniségének és a stílusának megfelelő napszemüveget választhat magának – és a divat sem szab ennek szigorú korlátokat. 

Kommunikációs eszköz

De még mennyire, hogy kommunikációs eszköz a napszemüveg! Kezdve azzal, hogy lehet vele karmesteri pálcaként vezényelni, idegesen kopogni, vagy egész egyszerűen csak sokatmondóan megigazítani. És amit a legjobban szeretünk: el tudunk benne bújni a fürkésző tekintetek elől. A szem a lélek tükre, de a napszemüveg nem hagyja, hogy ebben a tükörben bármit is megpillantsanak. Napszemüvegben könnyebb leplezni bármilyen szándékot, hiszen elrejti az árulkodó tekintetet. A kisírt szemeket éppúgy, mint a lenéző pillantást, a kialvatlanságot, a kétségbeesettséget vagy az átmulatott éjszaka nyomait.

A tükrös napszemüveggel azonban óvatosan kell bánni, mert ez a profik terepe. Azoké, akik hűvösen távolságtartóak – és mindvégig nem zökkennek ki a szerepükből.

Nekik hatalmas előny a szemüveg, hiszen ebből a rejtekből az „ellenfél“ minden apró rezdülését kifigyelhetik. Míg azok az emberek, akik rendszerint kedvesek, és mindenkit közel engednek magukhoz, abban a kényelmetlen helyzetben találhatják magukat, hogy a többiek két lábon járó tükörnek nézik őket. Barátnőjük a szemüvegük tükrében igazítja meg a sminkjét, barátjuk így ellenőrzi, hogy jól áll-e a sérója – és vadidegen emberek az arcukba furakodnak, csak hogy gyönyörködhessenek saját tükörképükben.

Színesben látjuk a világot

Kosztolányi színes tintákról álmodott, mi álmodhatunk színes lencséjű napszemüvegekről. Ha akarjuk, rózsaszínben látjuk a világot –- vagy lilában. A színes lencse átfesti a valóság színeit is. Most aztán teljesen elvesztünk. Egy olcsó szemüvegben minden a rózsaszín és a lila árnyalataiban tündököl. Személy szerint jobban szeretem, ha barna, szürke, esetleg sötétzöld lencsén át nézhetem a világot. A legtöbb napszemüveg lencséje barna vagy szürke árnyalatú. Persze, vannak olyan szemüvegek is, amelyekben könnyedén kicserélhetjük a lencsét, és válogathatunk a színskálából. A rózsaszín lencse felhős időben szerencsés, mert kontrasztfokozó hatású, a narancssárga vezetéshez ideális, mert nagy sebességnél is élesen kivehetőek benne a kontúrok.

hirlevel_web_banner_1.jpg

A barna szűri az éles kék fényt, a sárga lencse éjszakai és nappali vezetéshez is jól használható. A zöld lencse kiemeli a vörös és a sárga árnyalatait. A kék lencse nem torzítja a színeket! Akinek nem jó a látása, választhat: a kontaktlencse felett viselhet hagyományos napszemüveget, vagy olyan szemüvegre vált, amelyiknek a dioptriás lencséje a fényre sötétedik. Akinek már volt ezzel tapasztalata, ajánlja, hogy ne a legsötétebb lencsét válasszuk, mert ahogy a napfényes utcáról belépünk egy boltba vagy hivatalba, napszemüvegünk vakszemüveggé változik: semmit sem látunk benne. Hosszú percek telnek el, míg az üveg alkalmazkodik a megváltozott fényviszonyokhoz.

Véd és óv

Fontos, hogy a napszemüveg a megfelelő UV-védelemmel legyen ellátva. Ezért sem érdemes az utcán, találomra vásárolni. (RENGETEG A HAMISÍTVÁNY!) Jobban tesszük, ha olyan szaküzletet választunk, ahol CE logóval ellátott napszemüveget árulnak! Az UV-védelem azért lényeges, mert az ultraibolya sugarak hosszú távon kötőhártya-gyulladást okozhatnak – és károsíthatják a szaruhártyát, sőt, növelhetik a szürkehályog kockázatát.

A polarizált szemüveglencsék amellett, hogy UV-védelemmel vannak ellátva, csökkentik a szemkápráztató hatásokat. Például vízparton nem zavarja meg látásunkat a napfény visszatükröződése.

A fényre sötétedő lencséket fotokromatikus lencséknek is hívjuk, és természetesen ezek is rendelkeznek UV-védelemmel. Vannak gyártók, akik kifejezetten autóvezetéshez is készítenek napszemüveget, ügyelve arra, hogy viselőjük minél élesebben lássa a külvilágot.

Ha a napszemüveg lencséje megkarcolódott, akkor a legokosabb döntés, hogy újat veszünk. Bár a neten sokféle módszert ajánlanak megjavítására (pl. bútorfényező használatát), ugye, senki sem tenné kockára szeme világát egy rossz lencse miatt?

Siposs Ildikó
Cookies