Az alkoholfogyasztás ragadós. Koccintunk egymás születés- és névnapjakor. Iszunk arra, hogy minden jól megy éppen. Koccintunk a szép idő örömére, a közeledő hétvégére... „Köszönöm, nem”, ezek a legfontosabb szavak az alkohollal kapcsolatban.

A nők szervezete nehezebben tudja feldolgozni az alkoholt. A leggyakoribb alkoholfogyasztás okozta tartós egészségkárosodások közé tartozik a gyomornyálkahártya-gyulladás, szív- és vérkeringési zavarok, májkárosodás és idegbetegségek. De okozhat csontritkulást is, és növeli egyes daganatos betegségek (mell- és májrák, szájüregben jelentkező daganatok) kockázatát. Az alkoholizálás 10-12 évvel megrövidíti az ember életét!

a-no-es-az-alkogol-viszonya-kezdo.jpg
(© Adelaida Cue Bär / Kapturing)

A társadalom is másképp néz a női alkoholistákra, mint a férfiakra. Itt is kettős a mérce: a nőktől nagyobb önuralmat, önkontrollt várnak el. Ha egy fér-fi önt fel a garatra, elnézően csóválják a fejüket. Ha egy nőt látnak illuminált állapotban, azt felettébb kínosnak találják. Ezért az alkoholfüggő nők többsége zugivó. A háziasszonyok, munkanélküliek hosszú ideig titkolni tudják, hogy alkoholizálnak. Az üvegeket a ruhásszekrényben vagy cipősdobozokban rejtegetik.

A nők nagyon nehezen ismerik be, hogy már többet isznak, mint amennyit szabad lenne. Ha már évek óta ez a helyzet, akkor is elkövetnek mindent, hogy titokban tartsák a függőségüket – még maguknak sem akarják bevallani, hogy baj van. Egyik ismerősöm felesége még akkor sem akart hallani arról, hogy alkoholproblémái vannak, amikor „egy-két pohár után” parkoláskor beletolatott egy másik autóba. A hátsó ülésen ott ült a kisfia a gyerekülésben.

A nők általában azért nyúlnak a pohárhoz, hogy leszámoljanak a lelki problémáikkal: depresszió, magányosság, félelmek, párkapcsolati gondok. Akkor menekülnek az italhoz, amikor úgy gondolják, már nem bírják tovább a terhelést.

– Azért ittam, hogy kikapcsoljak, és jobban el tudjak aludni – emlékszik vissza a 40 éves Zsuzsa, aki végigcsinálta az elvonókúrát, és három éve absztinens. – Attól féltem, hogy nem vagyok elég jó a munkahelyemen, anyaként, feleségként. És persze, örökösen túlterhelt voltam. Ekkor lettem alkoholfüggő. Este meg kellett innom az üveg boromat.

Egy szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzés során a rendőrök egy 14 éves lány vérében 2,6 promile alkoholt találtak! A statisztikák azt mutatják, hogy Szlovákiában a gyerekek átlagosan először 11 évesen találkoznak az alkohollal. Ezzel az első helyen állunk az Európai Unióban. A felmérések azt mutatják, hogy a negyedik osztályos gyerekek 35%-a már többször is fogyasztott alkoholt. A 13-15 évesek 13%-a havonta háromszor alkoholizál. Az alkohol – a többi droghoz hasonlóan – a gyerekek és fiatalok szervezetében még nagyobb kárt tesz, mint a felnőttekében. A rendszertelenül fogyasztott alkohol is növeli a máj- és idegrendszeri betegségek kockázatát, ugyanis a fiatal szervezet kisebb mértékben tudja csak lebontani a méreganyagokat. Minél korábban kezdi valaki az alkoholfogyasztást, annál valószínűbb, hogy később áttér a más, kemény drogokra. Akinek a szülei (vagy az egyik szülő) alkoholfüggők, azoknál magasabb a függőség kialakulásának kockázata. A statisztikák szerint a 7 éves gyerekek 16%-át maguk a szülők kínálták alkohollal!

Számoljunk le a rossz szokásokkal!

Otthon csak kis mennyiségű alkoholt tartsunk készenlétben, vagy egyáltalán ne tartsunk alkoholt. Az alkoholtartalmú italok nem alkalmasak szomjoltásra. A borhoz mindig igyunk ásványvizet. Ha szomjasak vagyunk, igyunk vizet, ásványvízzel kevert gyümölcslevet, teát. Sportolás után mindig először alkoholmentes italt vegyünk magunkhoz. A partikon is igyunk alkoholmentes italokat az alkoholosak között. Lassan kortyoljuk az italt, és a poharat minden korty után tegyük le az asztalra. Kisebb poharakba töltsük az italt, és ne töltsük színültig. Kerüljük a tömény italokat, mint például whisky, pálinka. Vigyázat, sok koktél is tartalmaz ilyet!

elofizetes_uj_no_0.png

Fennáll annak a veszélye, hogy alkoholfüggővé válik?

Válaszolja meg őszintén a következő kérdéseket!

  1. Gyakran gondol az alkoholra?
  2. Kedvese vagy a legjobb barátnője már figyelmeztette arra, hogy kevesebbet kellene innia?
  3. Igazat mond, ha megkérdezik, mennyi alkoholt fogyaszt?
  4. Ha alkoholt fogyasztott, fesztelenebb, és nagyobb az önbizalma?
  5. Úgy érzi, hogy az alkohol erőt ad, és fokozza a teljesítőképességét?
  6. Iszik titokban alkoholt?
  7. Egy pohár alkohol elfogyasztása után erős késztetést érez, hogy még többet igyon?
  8. Azért fogyaszt alkoholt, hogy jobban el tudja viselni a stresszt, vagy megfeledkezzen a bánatáról?
  9. Volt már olyan érzése, hogy talán kevesebb alkoholt kellene innia?
  10. Előfordult már, hogy valakire megharagudott, mert kritizálta az ön alkoholfogyasztási szokásait?

Ha egynél több kérdésre felelt igennel, el kellene gondolkodnia az alkoholfogyasztási szokásain. A legjobb, ha egy barátnőjével vagy családtagjával elbeszélget erről. Találjanak ki közösen egy stratégiát az alkoholfogyasztási szokások megváltoztatása érdekében. Lehet, hogy szakember segítségére is szüksége lesz.

Jády Mónika
Cookies