Akinek háza van, annak kertje is van, s abba mostanság tujákat ültet, nem díszfát. A fa szemetel, mondja a mai ember... Pedig igazán boldogságos, madárbarát környezetet csak fákkal megáldott kertben teremthetünk. S akkor lesz igazi a kertünk, ha valami érdekes fával is gazdagítjuk, trillázó kis barátaink örömére. Írásunkban bemutatkozik a díszfák királynője, a tulipánfa. Ültessünk tulipánfát!

A tulipánfa a liliomfafélék családjába tartozik, és rendkívül látványos virágokkal büszkélkedhet. Ne keverjük össze a liliomfával (a magnóliával)! Ők egy családba tartozó két testvér. A tulipánfán minden a tulipánformáról szól: levelei és zöldessárga virágai is a tulipánra emlékeztetnek. Koronája kúp formájú. Víz- és fényigényes növény, árnyékba ne ültessük, mert ott senyvedni fog.

tulipan-indito_0.jpg
Liriodendron tulipifera: ez a tulipánfa latin neve, egyesek szerint ugyanis kedves levelei a lírára, a hangszerre emlékeztetnek...

A képen látható tulipánfát szerkesztőségünk udvarában fényképeztünk. Ilyenkor, június elején, a teljes kilombosodást követően sokszor megpihen rajta a szemünk. Először azért, mert impozáns a megjelenése, másodszor azért, mert mostanság bontja ki liliomra emlékeztető virágait. A kertész jókedvében ültethette, mert csodálkozó mosolyt csal minden szemlélő arcára. Kertészünk koncepciója világos és rokonszenves volt: a hagyományos bokrok és nálunk szokványos fafajták mellé mindig egy különleges fát is ültetni kell. Az a fa olyan lesz, mint hab a tortán, a kert éke és bizsuja: mint a képen látható tulipánfa!

A hazai tulipánfák legszebb példányai az arborétumok lakói. Nálunk csak 10 m magasra nőnek meg, bezzeg Amerikában 30 méteres példányok is vannak. A tulipánfa tobozszerű termését szárazvirág-kompozíciókra lehet használni. A pikkelyek csak ősszel hullanak a földre, ami azt jelenti, hogy egészen a tél beálltáig pazar látványt nyújtanak az ágakon.

Nem liliom, tulipán!

Igazság szerint kicsit nyomoztunk a fa után, mert nem mertünk volna megesküdni, hogy nem liliomfáról van-e szó... A kettőt ugyanis sokszor összekeverik, pedig a liliomfa a magnólia, a tulipánfa pedig a tulipánfa. A virágja győzött meg bennünket, hogy mit látunk, s legfőképp tekintélyes lombja. Szóval hamar kiderült, hogy egy igazi, hamisítatlan tulipánfával állunk szemben. Egyik előfizetőnk még azt is megjegyezte: a levelének olyan alakja van, mint a lúd talpának... A hosszú levélnyél miatt levelei folyton rezgésben vannak. A Föld másik feléről, Észak-Amerikából került hozzánk, ahol 30 méteresre is megnő. Fája bútorok alapanyagául szolgál, nálunk viszont egyszerűen csak díszfa.

tulipan-benti.jpg

A tulipánfa érdekessége, hogy csak hét év után hoz virágot, tehát nevelése nagy türelmet kíván. Mi is meglepődtünk, amikor először bontott virágot (az ültetés után rég elfeledkeztünk arról, hogy milyen különlegességet telepített kerttervező kertészünk a teraszunk elé). Jó érzékkel a napra ültette: a tulipánfa ugyanis szereti a napot és a vizet. Kifejlett példánya nyáron nagy méretű árnyékot képes nyújtani.

A sikeres telepítés érdekében mindig konténeres tulipánfát vegyünk. Tavasztól őszig lehetséges az ültetése. Az átültetést rosszul bírja, ezért mindjárt a végleges helyére kerüljön. Az ültetőgödröt béleljük ki érett trágyával vagy komposzttal, majd alaposan öntözzük be. Időnként metszeni is ajánlott, az elfagyott ágak metszése áprilisban lehetséges. A nyári metszés már formázó metszés vagy ritkítás legyen: a vastag ágakat mindig alulról kezdjük fűrészelni, majd felülről befejezni.

Csodáljuk meg a tulipánfa virágait! Fotósunk, Dömötör Ede csupáncsak azért tudta ily szépen lefotózni a virágokat, mert a festő szakik állványzatot vontak a mellette álló épület köré. A csodás tulipánvirágok ugyanis mindig a fa tetején nőnek, ezért nem lehet őket csak úgy leszakítani (sem lencsevégre kapni).

–nagyvendégi–

 

Fotó: Dömötör Ede

Kapcsolódó írásunk: Rózsákkal a nem rózsás helyzetről

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Most virágzik a tulipánfa!
Tulipánfa
Most virágzik a tulipánfa!
Virágzó tulipánfa szerkesztőségünk udvarán
Most virágzik a tulipánfa!
Tulipánfa
Most virágzik a tulipánfa!
Tulipánfa
Most virágzik a tulipánfa!
Tulipánfa