Az apa újra megnősült, és a gyerekek kaptak egy gonosz mostohát. Sok mese kezdődik így. Régen minden rendes apa megnősült, ha meghalt a felesége. Ma majdnem minden második házasság válással végződik. Sok nő nemcsak a saját gyerekeit neveli, hanem a férje gyerekeit is. A mai régi és új feleségeknek legalább olyan nehéz, mint a gyerekeiknek!

Nemegyszer méregbe gurulunk, ha azt olvassuk, milyen jól megvannak azok a patchwork nagycsaládok (a patchwork mintái szedett-vedettek, mégis illeszkednek), amelyekben többfajta kapcsolatból származó gyerekeket nevelnek. Persze, vannak kedves pillanatok is, amikor jól megférnek egymással a férj és a feleség hozott gyerekei, meg a közösek is. De hogy felhőtlen lenne a boldogság? Azt már nem. Szinte mindegy, hogy a gyerekek havi vetésforgóban laknak itt és ott, vagy csak a hétvégeken mennek a másik szülőhöz. Súrlódás így is van számolatlan, s hálára a sok törődésért csak ritka esetben számíthatunk.

mostohak-kezdo.jpg

1. Új anya egyenlő főnyeremény?

A gyerekek számára egy új házasság kemény próba, hiszen az új szülőt nem ők választották. Aligha érzik úgy, mint az apjuk: az új anyuka főnyeremény. A pszichológusok szerint mindkét részről rengeteg türelemre van szükség. Elsősorban mégis a legújabb családtagnak (az „új anyucinak”) kell leginkább alkalmazkodnia, másképp nincs jövője az együttélésnek. A férj gyerekeitől aligha várhatjuk el ugyanezt.

2. A mostoha nem egy „jó néni”

Kezdetben minden egyszerűnek látszik: élete szerelme bemutatta önt a gyerekeinek, ők nem fogadták ellenségesen, talán még kedvesek is voltak. Ön fellelkesedik, itt-ott ajándékokat vesz, elnézi, ha nem úgy viselkednek, ahogy éppen kellene, talán még a pártjukra is áll az apjukkal szemben. Egyiket se tegye, mert a mostohaanya nem egy kedves csajszi, aki időről időre megjelenik, aztán elmegy, se nem a gyerekek barátnője, hanem az apa új felesége, akinek el kell látni a szülői feladatok közül párat. Másrészt viszont ne csüggedjen akkor sem, ha úgy látja, hogy a gyerekek nem lelkesednek. Idővel minden jóra fordulhat, de a fegyverszünet sokszor csak időleges.

A mostoha általában nem sok köszönetre számíthat. De hát ez benne van a pakliban: nem a mostohagyerektől kell koldulni szeretetet.

3. Az idegeimre mennek

Bármilyen aranyosak is a gyerekek, várni fogja az órát, amikor végre elviszi őket az anyjuk. Ez nem baj, csak (könyörgünk) a férjének ezt ne mondja el! Igaz, hogy a gyerekek a gének ötven százalékát az anyjuktól örökölték, de az apához is vérségi kötelék fűzi őket. Ezért minden kritika veszélyes. Vékony jégen jár az a második feleség, aki nem tesz lakatot a szájára.

4. Cirkuszok nélkül nem megy

Általános szabály, hogy a kisebb gyerekek, főleg a kislányok, könnyebben elfogadják apuka új feleségét. De ez nincs mindig így. „Majd falra másztam, amikor a férjem kilencéves lánya egyszer azzal állt elő, hogy amikor nálunk van, az apjával akar aludni – meséli Klára. – Ezt azzal magyarázta, hogy otthon mindig odabújt hozzá, amikor rosszat álmodott.” A konfliktusok megoldását rá kell hagyni az édesapára. Klára kedvese szerencsére nem volt híján a józan észnek: határozottan megmondta a kislányának, hogy ez lehetetlen. Azonban arra is fel kell készülni, hogy a férj nem ritkán az új kedves ellenében a gyerek pártjára áll. S ezt a békát is le kell nyelni!

hirlevel_web_banner_1_117.jpg

5. A régi és az új feleség

Senki sem várja el azt, hogy az új és a régi feleség jó barátnők legyenek. Az a legjobb, ha a volt feleség szóba se kerül. A két nő kapcsolata akkor is felemás, ha nem az új feleség miatt bomlott fel a házasság, hiszen a másik asszony az, akivel a férj új családot kíván alapítani. S ez mindig sérti az elhagyott nőt! Van ennek egy másik következménye is: ezentúl az első házasságból származó gyerekre kevesebb pénz jut. Soha ne kritizálja a gyerekek előtt az exfeleséget, még akkor se, ha „nem szimpi”. Mit érne el vele? Talán azt hiszi, hogy a gyerekek majd csatlakoznak, és azt mondják, hogy utálatos az anyjuk, s ön sokkal jobb? Azért se mondjon rosszat az exre – a gyerekek mindent meghallanak, és visszamondhatják.

6. Az új anya nem azonos a régivel

A mostohagyerekei anyját ne kritizálja, és ne is akarjon olyan lenni, mint ő. Ő a gyerekek anyja – ön csupán másodhegedűs. Gyöngyi egy alkalommal időpontot jegyeztetett elő az orvosnál a mostohalányának. Nem akart magyarázkodni, ezért azt mondta: a „lányának” kér időpontot. A férj nem vette jó néven. Mi ebből a tanulság? Sose akarjuk eljátszani az édesszülő szerepét.

7. A tisztelet magasiskolája

Amikor a párja és ön eldöntik, hogy közösen folytatják életüket, és esetleg közös gyerekeket is vállalnak, abban is megegyeznek, hogy milyen elvek szerint fogják nevelni az új és a meglevő lurkókat. Az új feleség, ha csak lehet, ne változtasson a férfi nevelései elvein.

Soha ne kérdőjelezze meg a gyerekek előtt az apjuk megoldásait. A kifogásait, ha vannak, mindig négyszemközt mondja el. Az se baj, ha nem mindenben értenek egyet. Milyen unalmas volna, ha mindenki mindenben egyetértene, s minden tökéletes volna.

8. Az én gyerekem, a te gyereked

Ha meg akarja mérgezni a családi légkört, akkor dicsérje agyon a saját fiát, hogy milyen remek futballista, szemben a mostohalányával, aki kétbalkezes kis vakarcs. Soha ne hasonlítgassa össze a gyerekek iskolai eredményeit, se azt, hogy az egyik ennyit segít otthon, a másik meg annyit. Gondoljon arra, hogy minden ember más...

9. Készüljön fel a krízishelyzetekre

Képzeljen el egy családi vitát, azután szorozza meg kettővel, de inkább néggyel. Körülbelül ez vár az új asszonyra, amikor belekerül egy másik család holdudvarába. Hová menjenek a gyerekek a tavaszi szünetben? Itthon maradjanak, vagy kiránduljanak? Ráadásul ebbe az exnej is beleszólhat... A helyzetek periodikusan ismétlődnek, ezért jó, ha már előbb felfegyverkezik – ha mással nem, érvekkel.

10. Mint a mesében?

Minden anya őrizget megható családi képeket a régi karácsonyokról. Bezzeg idén nem hullott a hó, s zárlatosak voltak az égők... Örüljön, hogy januárban még mindig együtt vannak, senki sem csomagolta össze a holmiját, senki se rakta ki a bőröndöket... Hogy a mostohagyerekek azt mondták, a nagyi sokkal szebb süteményeket sütött? Na és?! Harapjon a nyelvébe, ne tiltakozzon. A gubancok idővel elsimulnak. Inkább annak örüljön, hogy az elkövetkező éveket élete nagy szerelmével fogja tölteni.

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk