Ha Márton, akkor liba és újbor vagy a kettő keresztezése. Márton-napján libát illik enni és újbort inni.

November legfinomabb eledele a libapecsenye. Ma már úri muri, mert jócskán megkérik az árát. A régi világban hamarabb hozzá lehetett jutni. Mikor Márton napján, az őszi munkák végeztével kiadták a cselédek bérét, mindig egy hizlalt libát is kaptak. A hiedelem szerint: aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik. Képeink az idei LibaGaliba fesztiválon készültek.

november-orok-temaja-liba-es-bor-kezdo.jpg

Összeállításunkban egy nagytárkányi libatenyésztő mutatkozik be, valamint egy kürti borász, Sütő Zsolt, akinek nem akárhol kínálják természetes, szűretlen borát, mint a világ legjobb éttermében, a NOMÁBAN.

november-orok-temaja-liba-es-bor-6.jpg
Sütő Zsolt

A koppenhágai NOMA már sokadik éve a világ legjobb étterme. A természetes alapanyagokat részesíti előnyben, s ebbe a koncepcióba beleillik a kürti Sütő Zsolt természetes bora.

Szent Márton a koldusok és katonák védőszentje volt. A legenda szerint püspökké akarták szentelni (mert a köpönyegét odaadta egy koldusnak), ám ő szégyenlősen elbújt egy libaólban. Végül a libák gágogása elárulta őt, s így nem menekedett meg a püspöki süvegtől.

Ki neveli a legfinomabb húsú libákat? – kérdeztük. Például a nagytárkányiak

A Tisza-parti település nem akármilyen libatartó hagyománnyal rendelkezik. A háború utáni években szinte minden család tartott ludat Nagytárkányban. Az Ócska-Tiszához (ez a Tisza egyik holtága) hajtották ki őket legelni. A libák néha már maguktól hazataláltak, elég volt kinyitni az utcakaput. Érdekesség, hogy gyakran lefestették őket, hogy tudják, kihez tartoznak. Libapiacot a szomszéd faluban tartottak.

november-orok-temaja-liba-es-bor-8.jpg

Aztán volt egy hosszabb szünet a libatartásban, pár ínséges év, s végül a Choma család felelevenítette a hagyományt. Minden éven több ezer lúd hízik a telepükön, s belőlük készülnek a LibaGaliba legfinomabb ínyencségei. (Idén már ötödször szervezték meg a fesztivált Nagytárkányban, ahol az újbor mellett fenséges lúdlakomában van része a látogatónak.)

hirlevel_web_banner_2.jpg

Hogyan él a 21. század libatenyésztője? Ezt Choma Jolán meséli el nekünk.

– Először bárányokat tartottunk, több százat, de nem igazán tudtuk őket eladni. Így libára váltottunk. Az első éven 150 darabbal indultunk, s egy magyar vágóhíd mindjárt felvásárolta őket. Idén tavasszal már 11 700 darab kislibát hoztunk. A magyar piac közben leépült, most már Lengyelországban értékesítjük a ludakat.

november-orok-temaja-liba-es-bor-5.jpg
A Choma család

– Hány hónapig tartják őket?

– Az elején még a hosszabb ideig – 8-9 hónapig – tartott libák voltak a kelendőek. Most viszont mindenki a gyorsan hizlaltat keresi. Áprilisban, napos korukban érkeznek a libuskák a telepre, és júliusig tartjuk őket. Nagyjából négy hónapig dolgozunk velük.

– Hogyan képzeljük el a gyorshizlalást? Régen még tömték a libát...

– A tévhitekkel ellentétben Szlovákiában nem tilos a szakszerű libatömés, és Magyarországon sem. Ám a libát naponta háromszor-négyszer kell tömni, később még gyakrabban. S ez így megy két héten keresztül. Ezt mi nem győznénk.

Táppal oldjuk meg a gyorshizlalást. Az első 10 hétben csak tápot esznek, később aztán áttérünk a kukoricára, búzára.

– A libamáj igazi ínyencség. Milyen a hízott liba mája?

– A nem tömött liba mája 5-10 dekagramm, és sötét színű. A hízott libamáj lágyabb, törékenyebb, és könnyen reped. Óvatosan kell bánni vele. A súlya akár egy kiló is lehet. A hízott libamáj nagyon-nagyon finom. Mi otthon nagy becsben tartjuk.

november-orok-temaja-liba-es-bor-4.jpg

– Milyenek a libatenyésztők mindennapjai?

– Zűrösek, főleg áprilisban. A kislibák előneveléséhez 30-32 Celsius-fokra van szükség, legalább egy hétig. Az első napokban éjjel-nappal vigyázunk a kislibákra. Ha fáznak, vagy ha melegük van, akár egy méterig felmásznak egymásra. S ha az alsók átnedvesednek, elhullanak. Májusban kicsit könnyebb, a négyheteseket már kiengedjük legelni. Persze, vigyázni kell, nehogy elverje őket az eső. Szeptemberben aztán indulnak az őszi munkák.

A százharminc hektár szántó nagy részén takarmánybúzát és kukoricát termelünk a libáknak. Ősszel veteményezünk, betakarítjuk a kukoricát, télen pedig a géppark karbantartása folyik. Decembertől márciusig tudunk valamelyest pihenni.

– Meg tud ma élni egy bodrogközi libás?

– A liba felvásárlási ára alacsony, pedig a telep fenntartása sok kiadással jár. Szerencsére a karácsonyi ünnepek előtt is veszik a libát. Kassa és Poprád környékéről, néha még Zsolnáról is érkeznek vevők.

Mátyás Hudák Katalin

Kapcsolódó írásunk 
Cookies