Henry Gidel: Coco Chanel (Európa Könyvkiadó, 2015)
Kedvenc olvasmányaim közé tartoznak az életrajzi könyvek, ezért is ajánlom előszeretettel Henry Gidel Coco Chanel című művét. Még mielőtt rátaláltam volna a híres divattervező életrajzi regényére, több hasonló könyvet is átlapoztam, hiszen mindig is érdekelt a divat világa. Henry Gidel könyve azonban nem csupán a divatrajongók számára íródott, hanem azok számára is, akiket érdekel a XX. század első felének történelme és művészvilága. Természetesen a könyvből megismerhetjük Coco Chanel életét, megtudhatjuk, hogyan lett egy árvaházban nevelkedett kislányból világhírű díva. Elvégre is Coco Chanel neve fogalommá vált a divat világában, ő volt a divat világtörténelmének első s talán mindmáig legnagyobb diktátora. 
Darnay Krisztina

María Dueñas: Öltések közt az idő (Gabo Könyvkiadó, 2012)
Egy lebilincselő regény a fordulatos női sorsról. Sira fiatal varrónőként dolgozik Madridban, amikor megismeri a vőlegényét. A fiatal köztisztviselő és Sira már az esküvőjükre készülnek, amikor Sira beleszeret egy jóképű férfiba. Ez az új szerelem pedig egészen Marokkóig sodorja. Ott azonban Sira pénz és szerető nélkül marad. A csalódásokat követően a fiatal, törékeny lány gyorsan feltalálja magát az idegen országban, és megmutatja, mire képes.
Ando Krisztina

Douglas Abrams: Az öröm könyve (Helikon Kiadó, 2016)
A nyár ne csak a napsütésről és a légiesen könnyed létezésről szóljon, hanem arról, hogy a mindennapjainkban is – ha fúj a szél, és esik az eső – megtaláljuk az örömöt. A két Nobel-békedíjas vezető, a dalai láma és Desmod Tutu személyes történeteit, küzdelmeit és tanításait olvashatjuk egy helyen, amivel mi magunk is közelebb jutunk a mindennapi boldogsághoz. S minél tovább lapozzuk a könyvet, annál nyugodtabbak és boldogabbak leszünk. A két vezető Dharamszhalában találkozott a dalai láma 80. születésnapja alkalmából, s ekkor került sor a beszélgetésre, melyből kiderül, hogy a számos küzdelem és megpróbáltatás után hogy lehet a boldogságot, az örömöt állandóvá tenni az életünkben.
Derzsi Bernadett 

Nyári könyvajánló
Hatvanéves pályafutása során Coco Chanel ruhák ezreit készítette el, amelyek meghatározták a modern nőt. A kor legnagyobb hírességei tették magukévá stílusát, sőt, ő volt az első nő, aki – mondhatni – „betört” a férfiak uralta világba, s megalapította a máig az ő nevét viselő birodalmat. Henry Gidel fordulatos életrajzi regényét igazán megéri kezünkbe venni, nem fogunk csalódni. Ráadásként pedig megnézhetjük a Coco Chanelről készült filmet is!
Nyári könyvajánló
A fiatal nőt a háború szele sem állítja meg, a bátorság erős női akarattal párosul. Szerelem, nyomozás, kémkedés, izgalom szálai tarkítják a történetet. Sira Marokkó után ismét visszatér Madridba, ám élete legveszélyesebb vállalkozásába kezd: mint vezető divattervező a náci tisztségviselők feleségei közé kerül, ahol politikával és árulással találja szembe magát. María Dueñas sikeres történetéből 2013-ban sorozatot is készítettek.
Nyári könyvajánló
Hogy lehet az örömöt tartós lelkiállapottá formálni, mely megváltoztatja az emberiség életét? Őszentsége és az emberjogi aktivista most erre adják meg a választ. Ne csak a napfény által töltődjünk nyáron!