A férfiak jó firmák – mondja a barátnőm. – Bent, a munkahelyükön kedvesek, udvariasak, de otthon! Vaddisznók! Szemetelnek, vakaróznak, eleresztik magukat. Miért, miért?

Aranyos, kedves
A mókuskák igazán elbűvölőek. A csillogó szemecskéjük! A lompos farkuk, selymes bundájuk! Ha azonban hazavisszük őket, fel kell készülnünk rá, hogy hol ilyen lesz a kedvük, hol olyan, előszeretettel kotorásznak az ürülékükben, és szanaszét dobálják a mogyoróhéjat. Szóval: előbb vagy utóbb a sírba visznek bennünket.
A férfi is ilyen. Milyen kedves! Milyen udvarias! Az a szexi tekintet! Az a finom öltöny! De mikor egybeköltözünk velük, akkor megjelennek a szétdobált zoknik, a lecsöpögtetett vécéülőke, a szétkent borotvahab… A férfiak rossz szokásait valamennyien jól ismerjük. Körkérdést intéztünk ismerőseinkhez, kolléganőinkhez, és megállapítottuk, hogy minden férfi egyforma. Vajon miért? Utánajártunk, és kiderült, hogy van tudományos magyarázata. 

A stratégia
Az állatok – főként az emlősök – hímjei megjelölik felségterületüket. A kandúrok és a kutyák a vizeletükkel jelölnek, a vízilovak például az ürülékükkel. A férfiak szintén megjelölik a territóriumukat – mondja a pszichológus. A szagukkal vagy bármivel, ami illatanyagaikat hordozza (az ürüléktől kezdve, a leborotvált szőrzeten keresztül, a használt zokniig), használati tárgyaikkal (szanaszét hagyott holmik), hangokkal (hangos beszéd, munkaszerszámaik (fúrók, körfűrész, balta) hangja). Szükség van erre? Talán nem. A barlangban élő ősasszony számára egyáltalán nem volt fontos, hogy a férfi a tiszta mamutbőrbe törölje sáros lábát. Sok népszerű pszichológiai teszt állítja, hogy az ősember hallgatni szeretett: csak nézett a tűzbe, és azt kívánta, hogy a nő ne zavarja állandó beszédével és lamentálásával…
A nők stratégiája épp az ellenkezője: szeretnek kombinálni és manipulálni. A nők állítólag ősidőktől fogva meg akarták nyerni, magukhoz akarták láncolni a férfiakat.
De mi van akkor, ha ennek az ellenkezője igaz? Ha alig várták, hogy reprodukciós szerepük betöltése után megszabaduljanak a férfiaktól? Ha kitoloncolták őket primitív szokásaikkal együtt oda, ahová valók: az őserdőbe? Ott aztán addig bámulhattak a tűzbe, ameddig csak akartak, nem kellett mosakodniuk, se barátságot kötniük a többiekkel...
Ma mégis úgy tűnik, primitív szokásaik ellenére megtartjuk a férfiakat. Sőt elnézőbbek leszünk velük szemben, miután tudományos magyarázatot kapunk arra, mit miért tesznek.

rendetlen-ferfi.jpg

Szerencsés az a férfi, akinek felesége van. Mert amelyik egyedül él, annak a lakása kész szemétdomb. Ő maga nem mosakszik, sáros cipőben sétál a szőnyegen, koszos ágyneműben alszik, és gyakran a mosdókagylóba vizel. Miért természetes sok férfi számára a piszok?
Magyarázat:
Nincs mit tenni: úgy látszik, a takarítás már a barlangban is a nők feladata volt. És ez így van ma is. Az erősebb fizikumú férfi feladata az volt, hogy elejtse a mamutot, és elzavarja a medvét a barlang bejáratától. Ez nem jelenti azt, hogy a férfiak között nincsenek rendmániások – a sámán is kínos rendet tartott a gyógynövényei között. De ez a ritka kivétel! Miért vizelnek a mosdókagylóba? Mert közelebb van, és könnyebben elérhető, mint a vécé. A férfiak mindig a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást keresik (nem a legesztétikusabbat és leghigiénikusabbat). Amikor a mamutot üldözték, nem volt idő a 00-ás helyiség keresésére.

Miért téma számukra a nagyvécé?
Sok férfi előszeretettel boncolgatja, milyen élményei voltak a toaletten. A produktum méreteit is gyerekes büszkeséggel emlegetik. A német Facebookon van olyan nevű oldal, hogy „szeretek kakálni”, ahol részletes tájékoztatást adnak annak a valaminek a mennyiségéről, színéről, állagáról.
Magyarázat:
E gusztustalan szokás mögött civilizációs frusztráció rejtőzik, mert a civilizált szokások meggátolják a férfiakat abban, hogy testszagukkal megjelöljék a territóriumukat. Ezt a tiltást kompenzálják az ürülékről szóló eszmefuttatásokkal, hogy legalább verbálisan megjelöljék, ezáltal magukénak tudhassák a területüket. Egyes primitív törzsekben az a hiedelem él, hogy az ürülék nagysága utal a nemi szerv méreteire.

Fogdossák intim testrészüket
Ehhez nincs mit hozzátenni. Még akkor is megtennék, ha történetesen a CNN forgatna náluk. Szemérmetlenül vakaróznak, vagy csak egyszerűen játszogatnak vele. Legtöbbször észre se veszik. 
Magyarázat:
Vajon mit mondanak erre az etológusok? A vezérhím a genitáliák fogdosásával azt fejezte ki, hogy biztonságban érzi magát a falkában. („Tudom, hogy itt senki nem támad meg, nem kell elrejtőznöm, biztonságban érzem magam.”) Ugyanez vonatkozik a mi férfijainkra is, amikor este a tévét nézik, vagy az újságot böngészik. A nemi szerv elsődleges gyönyörforrás, és a férfi minél gyakrabban kapcsolatban akar lenni vele, mert ez számára kellemes. A pénisz érintése a bizonytalanság kifejezése is lehet: „Kínosan érzem magam, a potenciámról akarom meggyőzni magamat és a környezetemet.” De az is lehet, hogy a zacskó a melegben nekitapad a combjuknak, és ez kellemetlen. Mi, nők honnan tudhatnánk, hogy milyen érzés?!

 

A nemi szerv elsődleges gyönyörforrás, és a férfi minél gyakrabban kapcsolatban akar lenni vele, mert ez számára kellemes. A pénisz érintése a bizonytalanság kifejezése is lehet"

 

Várják, hogy kiszolgálják őket
Ha csak tehetik, megvárják, hogy valaki más csináljon rendet körülöttük. Nagyon tudnak várni. Például: az üres vécépapírtekercset gondosan a vécéablak párkányára helyezik, vagy az ásványvizes üveget akkor is visszateszik a hűtőbe, ha csak egy kortynyi víz maradt benne.
Magyarázat: A férfi a barlangban is, a putriban is, a palotában is a női kezekre vár. Kedves hölgyeim, nem kis munka lesz hímnemű utódaikat leszoktatni erről! Pár évszázad is beletelik. „Mi rossz van abban, ha hagyunk egy kis tartalékot holnapra is?” – mondja az etológus. A vadászni induló ősember se itta ki bőrtömlőjéből az utolsó csepp vizet. Hátha másnapra kiszárad a forrás, amelyből vizet meríthet.
rendetlen-ferfi01.jpg

Miért szemetelnek?
A lakásban szanaszét hagyja a használt papír zsebkendőket, benne egyértelmű DNS-mintáival. Az asztalon, ahol eszik, a számítógép klaviatúráján stb. Szennyese mindenhol megtalálható, ahol éppen kilép belőle. Talán tetszik neki az összevisszaság?
Magyarázat:
A férfiba erősen bele van kódolva, hogy DNS-ét terjesztenie kell. Olyan ez, mint illatanyagainak elszórása. Az emlősök a bűzmirigyeik váladékát a tárgyakra dörzsölik, amerre járnak. Az embernél tudat alatt ezt a szerepet töltik be a nemi feromonok. A „megfelelő” verejték vonzó a „megfelelő” kedves számára. A mosdókagylón hagyott leborotvált szőrzet más kategóriába tartozik. A férfiak legtöbbször észre sem veszik, hogy ott maradt, mivel a nagy tárgyakra, a széles mozdulatokra vannak beállítva. Az „apró részletek” kívül esnek a látókörükön. 
Varga Klára