Jády Mónika levelében a korlátozó intézkedéseket tette nagyító alá. Vajon Svájcban hogyan kezelik a járványt? A levélből kiviláglik, hogy ott az üzletek nyitva tartottak vagy tartanak, és Zürichben szolid karácsonyi vásár is volt.

Svájcban december 12-én léptek érvénybe az újabb megszorítások, és 2021. január 22-éig lesznek érvényben.

svajc-kezdo.jpg

Igazság szerint itt eddig nem nagyon korlátozták a mozgást és a hétköznapokat – és a korlátozó intézkedéseket is később vezették be, mint a környező országokban. Először a tömegközlekedési eszközökön tették kötelezővé a maszkviselést (még júliusban), aztán az üzletekben. Zürich kantonban, ahol mi élünk, augusztus végétől hordunk maszkot az üzletekben. Mostanra viszont már a pályaudvarokon és a reptéren is kötelező a maszk. A nyár végétől pedig az éttermekben felveszik a vendégek adatait, hogy fertőzés esetén értesíteni tudják őket.    

Elmaradt a lámpások felvonulása

A kisiskolások számára augusztus közepén indult az új tanév. Ám még most sem kell maszkot viselniük (csak a középiskolásoknak.) Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a rendszeres kézmosásra és szellőztetésre, a tornaórát október közepéig a szabadban tartották. A szeptemberi szülői értekezleten közölték velünk, hogy idén novemberben elmarad a hagyományos Räbeliechtliumzug, azaz a tarlórépalámpás felvonulás. Az óvodások és az alsó tagozatosok ilyenkor a szülők segítségével készítik el a lámpásokat. (Az első három évfolyam számít alsó tagozatnak, a negyedikesek már felsősök.)

Szóval novemberben mindenki azon van, hogy mutatós lámpást készítsen. A tarlórépa tetejét levágják, a belsejét kivájják, és a répa héjába tetszés szerint mintákat karcolnak: ezeken később szépen átsejlik a mécses fénye. Végül a répa tetejét kilyukasztják, majd madzagot fűznek belé, vagyis hordozható lámpássá alakítják. 

Következő este felsorakoznak a gyerekek az iskola előtt. Ilyenkor a mi községünkben lekapcsolják a közvilágítást, lezárják az érintett útszakaszt, és éneklés és dobpergés kíséretében kezdetét veszi a séta... A felvonulás hagyománya még a 19. századra nyúlik vissza. Ám előtte is használták az itteniek a tarlórépalámpást: igazából ez mutatott nekik utat a sötétben, amikor az istentiszteletre tartottak.

felvonulas.jpg

Idén nem csupán ez a felvonulás maradt el, más korlátozások is voltak. A december közepére időzített Adventssingen, az iskola épülete előtti esti adventi éneklés is elmaradt. Az adventi időszakban a szomszéd községben – közös közigazgatás alatt vagyunk – minden évben felállítanak egy sátrat, ahol bárki készíthet mártott gyertyát. Idén viszont csak az óvodások és iskolások kézműveskedtek, fegyelmezetten, osztályonkénti felosztásban, szigorúan csak a tanítási idő alatt.

jady-monika-kezdo_1.jpg
Mónika évekig az Új Nő munkatársa volt. Svájcba ment férjhez, egy szép kislánya van. Leveleiben a svájci mindennapi életet és valóságot mutatja be...

Iskolai szilveszter másképp!

Az iskolai szilvesztert mindig a karácsonyi szünet előtti pénteken rendezték meg, idén azonban megváltoztak a keretek. Eddig közösen szórakozhatott az összes évfolyam: tornáztak, játszottak, táncoltak, befestették egymás haját… Idén minden osztály a saját termében marad, viszont ugyanúgy reggel hétkor kezdődik a „buli”, de tíz órakor már elbúcsúznak egymástól.

A Schulsilvester egyébként régi szokás Zürich kantonban! A gyerekek ilyenkor a szokásosnál jóval korábban indultak iskolába. Aki utoljára ért oda, azt kinevezték Szilveszternek, fehér hálóingbe és hálósipkába öltöztették, kézikocsira ültették, majd lármázva végighúzták az utcákon vagy az iskolában. Hét órakor pedig a többiek is útnak indultak, közben régi edényekkel, trombitákkal vagy kerepelőkkel csaptak zajt, hogy elűzzék az óévet. Ma már nem lármáznak annyira – és az időpontot is áttették december 23-ra. Jócskán visszavettek a tempóból, mert a húszas években már éjfélkor az utcán voltak, a harmincas években pedig hajnali ötkor kezdődhetett a zajongás. Ezekben az években terjedt el, hogy a leghangosabb csapatokat a boltosok, főképp a pékek megjutalmazták némi édességgel. Ma már nem jellemző.

A zajongás mellett a gyerekek különféle csínyeket is elkövettek: idegenekhez csengettek be, fogkrémet kentek a kilincsre, az utcán parkoló autókat WC-papírral tekerték körbe... A már nem iskoláskorú fiatalok viszont ennél is tovább mentek, ezért – a komolyabb károkat megelőzendő – mára betiltották a viccelődést.          

Az iskola nem zárt be...

A lányomék osztályában pár hete az egyik kisfiúnál koronavírus-fertőzést mutattak ki, de ez nem volt semmilyen kihatással a tanításra, mert a fiú akkor már karanténban volt: a családban ugyanis már korábban megjelent a betegség. Otthon online kapcsolódott be a tanításba. (Mára felkészült az iskola az online tanításra, a Microsoft Teamset választották.) December 8-án aztán az oktatási igazgatóság úgy döntött, hogy december 10-étől csupán a kötelező tantárgyakat oktatják. A februári sportszünetig nem lesz hittanoktatás, énekkar, színjátszó kör…  

A téli szünetben a kicsik számára nincs változás, Zürich kantonban viszont a középiskolások a szünet után még egy hétig otthon maradnak, és önállóan dolgoznak. A tanárok ezt nem tartják jó ötletnek. A felmérések azt mutatják, hogy a tavaszi karantén ideje alatt a diákok tudásszintje közt még nagyobbra nyílt az olló. Volt, akinek jól ment az önálló tanulás, mások viszont jócskán lemaradtak.

hirlevel_web_banner_2_98.jpg

Eddig az volt az ajánlás, hogy aki teheti, otthonról dolgozzon. A főiskolákon, egyetemeken ősszel bevezették a távoktatást, a szórakozóhelyeket már korábban bezárták. December 12-étől az éttermek, bárok, üzletek, sportközpontok, múzeumok, könyvtárak csak este hét óráig tartanak nyitva – de azért nyitva maradhatnak. Svájcban nincs vasárnapi nyitva tartás, mint nálunk otthon, viszont karácsony előtt vasárnap mindig kinyitnak az áruházak és a szupermarketek. Most ez elmarad. Több bár, étterem jelezte, hogy egyáltalán nem nyitnak ki, mert nem éri meg nekik, hisz nagyobb bevételre épp az esti órákban számítottak.

Az ünnepek idejére betiltották a rendezvényeket, kivétel az istentisztelet, temetés, illetve a törvényhozó testület ülése. Sportolni legfeljebb 5 fő sportolhat együtt. (A gyerekek és a profi sportolók kivételt kaptak.) Piláteszoktatóm minden eshetőségre felkészült: pár nappal az új szabályozás bevezetése előtt már online órát tartott. A reggeli órákon négy fő vehet részt személyesen is, a többiek zoomon keresztül csatlakoznak. Jógaoktatóm beiktatott plusz egy órát a létszámkorlátozásnak megfelelően. A Schauspielhaus Zürich december 11-től a következő év január 22-éig zárva tart. Csütörtökönként viszont a kiválasztott előadásokat élőben meg lehet nézni a színház honlapján. A többi színház és a zürichi Operaház is áttért a digitális előadásokra.  

img.jpg

A nagy vásárok elmaradtak!

A hagyományos zürichi karácsonyi vásárok elmaradnak. A Limmat folyón lévő Bauschänzli nevet viselő mesterséges szigeten – ahol ebben az időszakban mindig egy cirkusz vendégeskedett – rendhagyó karácsonyi vásár nyílt. Hat Raclette-Hüüslit, azaz házikót, négy standot, valamint két- és négyszemélyes asztalokat állítottak fel. Az ételt és italt az asztalnál ülve lehet megrendelni QR kóddal. Készpénzzel nem lehet fizetni, csak TWINT vagy Apple pay jöhet szóba. A forralt bor, a raclette (olvasztott sajt héjában főtt burgonyával, csemegeuborkával, gyöngyhagymával), a virsli, a leves, a gofri az asztalhoz érkezik. (Kétszer annyi személyzetre van így szükség, mint normál esetben.) A négy férőhelyes faházikókban háromfogásos menüt szolgálnak fel.   

Zürich hegyén, a 870 méter magas Uetliberg tetején Winterzauber, Télvarázs névre keresztelték az újdonsült karácsonyi piacot, ahol szintén a szabadban, tűztálak mellett lehet fogyasztani a raclette-t és a sajtfondue-t. Persze ezek a helyek is csupán este hétig tarthatnak nyitva.

Zürich híres bevásárlóutcája felett idén november 19-étől január 6-ig égnek a karácsonyi fények. A különleges helyzetre való tekintettel nem a szokásos időben, este hatkor kapcsolják be őket, már a délután folyamán felvillannak. Érdekes módon nevük is van: Lucy in the Sky with Diamonds (a Beatles egyik dala után). Lucy 2010 óta teríti ki csillogó ruháját a Bahnhofstrasse felett, több mint egy kilométer hosszú szakaszon. 11 550 speciálisan csiszolt üvegkristállyal és 23 100 energiatakarékos LED-fénnyel gondoskodik a karácsonyi hangulatról.

lucy-in-the-sky.jpg

A Bahnhofstrasse 1971 óta borul karácsonyi fénybe: az első fénybaldachin 34 évig szolgált, a következő modern installáció 2010-ig. Lucy igazából az első fénybaldachinra hasonlít. A bekapcsolás estéjére esik a Night Shopping, az éjjeli vásár, amikor is a belvárosi boltok este tízig várják a vásárlókat. Ám idén nem volt olyan hosszú a nyitva tartás, és a hagyományos esti koncertek is elmaradtak.          

Jády Mónika
Kapcsolódó írásunk 
Cookies