A magyarok nyereg alatt puhították a húst. Mi szuvidálógéppel.

A sous vide (szuvid) francia kifejezés. Olyan gasztronómiai eljárást takar, melynek során a hagyományos főzéshez képest jóval hosszabb ideig (esetenként akár 50-70 óráig) is alacsony hőmérsékleten, vákuumozott zacskókban hőkezeljük az ételeket – kezdi a Czucz Péter, mesterséf.

szuvidalas-kezdo.jpg

– A műanyag zacskók pedig nem máshonnan, mint az űrből pottyantak közénk! Na jó, pontosabban a NASA-tól, ahol az űrutazásokhoz a nehéz fémdobozok helyett valami mást kerestek. A hőálló, vákuummal lezárt műanyag zacskók ötlete hamar elterjedt, s egy dél-karolinai cég vetette fel, hogy történjen a főzés is a zacskóban.

A módszer a világ többi táján is szélsebesen elterjedt, s az éttermi felhasználás után a háztartások konyháiba is betört.

Megkülönböztetünk háztartási és éttermi szuvidálást: az éttermekben sok folyadékot igénylő, nagyüzemi gépeket használnak. Ám nekünk sem kell lemondanunk az eljárásól – ma már szinte minden elektronikai üzlet polcán találhatunk szuvidálógépet.

–  A szuvidálás megértéséhez csempésszünk egy kis fizikát a dologba. Hagyományos főzés alatt az általános légköri nyomáson való főzést értjük. A zárt környezetben történő főzésnél viszont sokkal alacsonyabb a nyomás, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb lesz a víz forráspontja is – figyelmeztet a főszakács. – Itt már nagyjából 60 °C-onmegtörténik a reakció. Emiatt is fontos, hogy az étel vákuumos csomagolásban legyen, így ugyanis nem érintkezik a felforrt vízzel. Mivel a legtöbb baktérium 55 °C-on pusztul el, ennyire mindenképpen fel kell hevíteni a szuvidálógépet. 72-73 °C fölé már nem érdemes menni, mert akkor túlfőtt étel kerül ki a kezünk alól!

czucz-peter.jpg
Czucz Péter mesterszakács

– A szuvidálás másik nagy előnye, hogy elkerülhetünk mindenféle veszteséget. Az íz és a tápanyag is megmarad a húsban. Ez fontos! Egy egyszerű sertéstarjánál, ha sütőben készítjük el, nagyon kis zsírmennyiség marad a húsban, hiszen az összes zsírszövet kisül belőle – folytatja a séf. –  A szuvidálás folytán ezek a zsírszövetek vajpuhára puhulnak, teljesen ehetőek lesznek. Arról nem is beszélve, hogy az étel szaftja mind a húsban marad, mert a vákuumcsomagolás miatt semerre nem tud távozni. A szuvidálógépek másik nagy előnye a hőfok szabályozása. Mivel az egész módszernek az a lényege, hogy állandó hőmérsékleten hosszú időn keresztül készítjük az ételt, egy szokásos fazékban elég nehéz lenne koordinálni a víz hőmérsékletét. A gépen viszont tizedpontosággal be lehet állítani a hőfokot. Bár zöldségeket is lehet szuvidálni, a gép mégis a húsok elkészítéséhez jó igazán. Főleg, ha vadhússal vagy nemes húsokkal dolgozzunk, például kacsamellel, sertésszűzzel, borjúval vagy szarvassal.

Lépésről lépésre

A húst érdemes először – besózás helyett – sóoldatba áztatni. Besózás után ugyanis gyakran tapasztalhatjuk, hogy a hús elkezd vizesedni, vagyis a só kivonja az ételből a nedvességet. Ha azonban sóoldatba helyezzük a húst, akkor a végeredmény még szaftosabb lesz, és a víz olyan helyekre is bejuttatja a sót, ahova mi biztosan nem érnénk el. Sóoldatot általában egy rész sóból és tíz rész vízbőlérdemes készíteni (1 liter vízhez kb. 100 g só), de ha sietni szeretnénk, akár 15-20%-os oldatot is keverhetünk – ebben rövidebb ideig hagyjuk benne a húst.

Az áztatás ideje a húsdarab nagyságától és a szövetek lazaságától vagy szilárdságától függ: a kisebb szeleteknek elég egy-két óra. Ám egy egész csirkét akár 3-4 órán vagy egész éjszakán át is áztathatunk benne.

Ha a sózás ideje letelt, kiemeljük a húst az oldatból, picit leitatjuk a nedvességet egy tiszta konyharuhával, majd a fűszerekkel együtt zacskóba rakjuk, és vákuum segítségével lezárjuk. Érdemes szárított fűszereket használni: ez nagyban megnöveli az eltarthatóság idejét. Ha ugyanis friss zöldeket helyezünk bele, akkor a növény hamarabb romlásnak indul, mint az éppen elkészített hús. (Így az ételben is megindulhat a bomlás.)

Ez lesz a vége!

Fűszerezés után a húst behelyezzük a szuvidálógépbe, beállítjuk a kívánt hőfokot, és nincs más dolgunk, mint várni. Ha letelt a megadott idő, kivesszük a kész húst, és hidegsokkot adunk neki. Először hideg folyó vízben, majd jeges vízben teljesen kihűtjük. Mivel az egész vákuumcsomagolásban készül, valamint mind forró, mind hideg technikákkal hőkezeljük, így az étel hűtőben tartva akár hetekig is friss marad. Ami lássuk be: rohanó hétköznapjaink során nagyon jól jöhet – friss házi kosztot ehetünk perceken belül!

hirlevel_web_banner_1_181.jpg

– Ha kivesszük a zacskóból az ételt, egy forró serpenyőben le kell pirítanunk: ezt mindenképpen érdemes elvégezni, hiszen enélkül a húsnak főtt íze lesz – jegyzi meg Czucz Péter. – Egy serpenyőben forróra hevítjük az olajat, és ráhelyezzük a húst. Ha még intenzívebb ízeket szeretnénk elérni, sóval, borssal és zöldfűszerekkel még egyszer ízesíthetjük.

Bár a szuvidálás űrhajós gyökerekkel bír, nem kell hozzá rakétamérnöknek lenni! Bátran próbálkozzunk, tapasztaljuk ki, melyik hús milyen hőfokon lesz a legszaftosabb.

Tippek és trükkök

Mindig friss húsból érdemes szuvidálni. A friss hús teljesen más szerkezettel rendelkezik, mint kiolvasztott társa. A felolvadás során sok nedvesség távozik az alapanyagból, így nem lesz olyan szaftos a végeredmény. És a rostok is másképpen viselkednek a főzés során! A friss növények előbb kezdenek erjedni a csomagolásban, és erőteljes, kissé kellemetlen ízt kölcsönözhetnek a húsnak. Ezért ajánljuk a szárított fűszereket.

Fontos!

A szuvidálás idejét és hőfokát ki kell tapasztalni. Az időtartam függ a hús keménységétől, fajtájától és vastagságától is. Ne ijedjünk meg, ha hosszabb szuvidálás után is rózsaszínes a hús belseje! Ha kellően hosszú ideg szuvidáltuk, akkor nem lehet nyers. A szín annak köszönhető, hogy a nedvesség, vagyis a hús szaftja nem távozik semerre, és összegyűlik az étel közepén! Szuvidálással két hétre előre is biztosíthatjuk a házi kosztot! Így ha egyszerre többféle ételt készítünk, eltarthatósági idejük megnő. Sőt, nagyobb mennyiség esetén sem kell tartani a romlástól.

szuvidalogep.jpg

Halat is szuvidálhatunk, azonban figyeljünk a hőfokra! Ne menjünk 50 °C fölé, mert a halban rengeteg fehérje található. Ez magas hő hatására fehéres réteget képezve kicsapódhat a külsejére. Ha kacsát szuvidálunk – de bármilyen más húshoz is passzíthatjuk!  – érdemes előzőleg lepirított zsályát helyezni a vákuumzacskóba. A zsálya ugyanis olyan antibakteriális hatással bír, hogy azokat a baktériumokat is megöli a tasakban, amelyek a hőkezelés hatására még nem pusztultak el.

Szuvidálás reggeltől estig

Szuvidálással tökéletes lágytojást készíthetünk: mivel a tojás 65°C-on éri el azt az állagot, amikor már kezd besűrűsödni a sárgája, de a fehérje még éppen lágy, érdemes ezt a receptet is kipróbálni!

Varga Virág